Viitoarele alegeri prezidențiale, de la 1 noiembrie 2020, trebuie organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă. De asemenea, acestea trebuie să respecte standardele democratice și să asigure statul de drept în conformitate cu angajamentele internaționale ale țării și angajamentele în temeiul Acordului de Asociere cu UE. Un mesaj în acest sens a fost publicat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.
Oficialii europeni dau asigurări că Uniunea Europeană sprijină pe deplin consolidarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, precum și dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a-și exprima voința în alegeri libere și corecte.
Potrivit acestora, viitoarele alegeri prezidențiale, de la 1 noiembrie 2020, trebuie organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, respectând standardele democratice și asigurând statul de drept în conformitate cu angajamentele internaționale ale țării și angajamentele în temeiul Acordului de Asociere cu UE. Practicile care contravin standardelor internaționale, precum cele remarcate de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa / Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE / ODIHR) la alegerile anterioare, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor de stat și constrângerea alegătorilor, trebuie evitate, se mai arată în comunicat.
Uniunea Europeană solicită autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și ale OSCE / ODIHR, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor.
UE se așteaptă, de asemenea, ca autoritățile Republicii Moldova să faciliteze munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și naționali. „
Este deosebit de important să se asigure siguranța alegătorilor și a observatorilor în condițiile pandemiei de coronavirus”, au conchis oficialii europeni.