Curg amenzile de la CA. Șașe posturi TV și radio, sancționate cu 31 000 lei pentru modul în care au reflectat campania electorală
Full Article 3 minutes read

Curg amenzile de la CA. Șașe posturi TV și radio, sancționate cu 31 000 lei pentru modul în care au reflectat campania electorală

Consiliul Audiovizualului a sancționat posturile Moldova-1, TV8, ART-TV, Radio Chișinău, Radio Moldova și Pro TV cu amenzi în sumă de 31 000 de lei. Amenzile au fost aplicate pentru abateri de la Codul electoral, constatate în cel de-al cincilea raport de monitorizare a reflectării campaniei electorale la TV și radio, în perioada 9-15 octombrie 2023.

Potrivit CA, din totalul de 42 de posturi de televiziune și radio monitorizate, 5 servicii media nu au respectat prevederile art. 90 alin. (1) din Codul Electoral și ale pct. 48 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC), conform căruia prezentarea rezultatelor sondajelor de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor, trebuie să fie însoțită suplimentar de următoarea informație:

1) comanditarul sondajului, cine a realizat și, dacă se cunoaște, cine a plătit sondajul;

2) metodologia utilizată și perioada în care a fost efectuat sondajul;

3) geografia sondajului, dimensiunea eșantionului (numărul de respondenți) și marja de eroare;

4) autorizarea sau lipsa autorizării sondajului de către CEC.

Serviciile media Moldova-1, Pro TV Chișinău, TV8, Radio Chișinău și Radio Moldova au difuzat în principalele buletine de știri, subiecte despre rezultatele unui sondaj de opinie, cu tematică electorală, privind preferințele politice ale alegătorilor, la alegerile locale din 5 noiembrie 2023. În cadrul prezentării sondajului, furnizorii au omis metodologia utilizată la realizarea sondajului și/sau sursa de finanțare, autorizarea sondajului de către CEC, comanditarul, perioada în care a fost efectuat sondajul”, a comunicat Consiliul Audiovizualului.

În același timp, a menționat CA, ART-TV și Pro TV Chișinău nu au inclus rubrica „Electorala 2023”  în buletinele informative, deși au difuzat subiecte cu caracter electoral. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 90 alin. (1) din Codul electoral și ale pct. 38 din Regulamentul CEC, care prevede că în programele de știri și actualități, subiectele cu caracter electoral sunt incluse la rubrica specială „Electorala”, evidențiată prin semnale acustice sau vizuale unice la început și la final.

Posturile Moldova-1, TV8, ART-TV, Radio Chișinău și Radio Moldova au fost amendate cu câte 5000 de lei, iar Pro TV Chișinău, care a avut două încălcări, cu 6000 de lei.

***

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Pe 6 octombrie, Comisia Electorală Centrală a dat start campaniei electorale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: