Curtea Constituțională a suspendat legea adoptată de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, care vizează subordonarea Serviciului de Informații și Securitate parlamentului și nu președintelui. Decizia a fost publicată pe 7 decembrie.
Sesizarea a fost depusă pe 4 decembrie de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. În esență, Legea contestată are ca efect excluderea competenței Președintelui Republicii Moldova de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar.
„Curtea consideră că suspendarea Legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituţional în raport cu soluția nesuspendării ei. Cu privire la domeniul afectat de Legea contestată, Curtea reține că soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituţională”, se arată în decizia adoptată.
Judecătorul Vladimir Țurcan a prezentat Plenului Curții Constituționale o cerere de abținere de la examinarea cauzei. Analizând motivele invocate în cerere, Curtea Constituțională a decis respingerea ei.
Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
În cadrul ședinței din 3 decembrie, PSRM și deputații din Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit PDM, iar ulterior Pro Moldova, au votat în mare viteză mai multe legi controversate.
Printre acestea se numără trecerea SIS-ului din subordinea președintelui în cea a parlamentului, întoarcerea fostului Stadion Republican în proprietatea statului (unde urma să fie construită o nouă ambasadă a SUA), oferirea limbii ruse unui statut special de limbă de comunicare interetnică, dublarea prospectelor medicamentelor în rusă, pachetul de legi privind UTA Găgăuzia, anularea legii privind televiziunile retransmise din Rusia. De asemenea, PSRM a inițiat joi și așa-numita lege a lustrației, care presupune demisia unor șefi ai instituțiilor de stat, numiți în funcție pe vremea guvernării Partidului Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc.
Totodată, deputații PSRM au susținut, în prima lectură, proiectele legii bugetar-fiscală, a bugetului de stat și al celui al asigurărilor medicale.
Deputații din PAS și cei ai Platformei DA au anunțat că vor contesta votul la Curtea Constituțională.