Curtea Constituțională suspendă legea privind restituirea TVA-ului de Găgăuzia până va lua o decizie. Guțul: „Vreau să-mi exprim recunoștința”
Full Article 3 minutes read

Curtea Constituțională suspendă legea privind restituirea TVA-ului de Găgăuzia până va lua o decizie. Guțul: „Vreau să-mi exprim recunoștința”

Curtea Constituțională va pronunța o deciziei în privința constituționalității modificării Codului fiscal prin care Găgăuzia este obligată să restituie TVA-ul din bugetul local, nu cel național, pe 5 martie. Până la pronunțarea deciziei amendamentul a fost suspendat. O hotărâre care prevede acest lucru a fost luată de judecătorii Curții Constituționale în cadrul ședinței din 22 februarie.

După suspendarea temporară a modificării respective, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – și-a declarat „recunoștința” pentru magistrații Curții Constituționale.

Aș dori să-mi exprim recunoștința față de Curtea Constituțională, care a suspendat modificările la Codul Fiscal al Republicii Moldova care încălcau interesele financiare ale autonomiei găgăuze. Chiar dacă decizia este temporară, ne va permite să deblocăm procesele bugetare și să efectuăm plăți pentru o serie de programe sociale, de care locuitorii autonomiei găgăuze au nevoie urgentă. Ne așteptăm ca decizia finală a Curții Constituționale să pună capăt unei alte aventuri a PAS, iar autoritățile găgăuze să poată continua să lucreze la dezvoltarea socio-economică a autonomiei”, a scris Guțul pe canalul său de Telegram.

Precizăm că ședința de astăzi a Curții Constituționale s-a desfășurat pe fundalul unui protest și contra-protest. În timp ce persoanele venite la sediul Înaltei Curți pentru a-și exprima dezacordul cu amendamentul din Codul fiscal au scandat „Găgăuzia este puternică”, contra-manifestanții au scandat „Trăiască, trăiască, Moldova, Ardealul și Țara Românească”.

Curtea Consituțională a început să examineze consituționalitatea amendamentului de la Codul privind restituirea TVA-ului de Găgăuzia pe 5 februarie, după ce două sesizări în acest au parvenit din partea Adunării Populare a Găgăuziei (APG) și fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Autorii plângerii susțin că amendamentul adus Codului fiscal este neconstituțional pentru că, în opinia lor, modificarea nu a fost consultată suficient și nu au fost evaluate toate riscurile. Prezent la ședința Curții Constituționale, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Gheorghe Leiciu a declarat că după aprobarea amendamentului, autoritățile găgăuze vor fi nevoite să reducă sumele alocate pentru programele sociale, din cauza responsabilităților suplimentare impuse la buget.

De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului neagă acuzațiile și spun că, între prima și a doua lectură, Parlamentul a organizat audieri publice asupra proiectului de lege.

În urma ședința din 15 februarie, Înalta Curte luase deja o pauză până pe 22 februarie, deoarece, după finalizarea examinării cauzei în fond, un pachet suplimentar de documente a fost adăugat la dosar. În total, cauza a fost examinată timp de cinci ședințe.

***

Legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal și prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda înainte, a fost adoptată de Parlament și, ulterior, promulgată de președinta Maia Sandu în octombrie 2023. Legea mai prevede că în cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: