Curtea de Apel a respins plângerea unui procuror, care a contestat numirea lui Stoianoglo

Curtea de Apel a respins plângerea procurorului Eduard Bulat, care a încercat să contesteze în instanță numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general. Decizia magistraților a fost anunțată pe 24 februarie.

Plângerea a fost depusă de Bulat împotriva comisiei speciale convocate de Ministerul Justiției, care a desfășurat concursul pentru funcția de procuror general. Magistrații de la Curtea de Apel au respins-o, pe motiv că nu este întemeiată.

Amintim că Bulat nu a trecut de prima etapă a concursului pentru funcția de procuror general, care s-a desfășurat în octombrie 2019. Ulterior, acesta s-a adresat instanței de judecată (Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani) cu solicitarea ca decizia comisiei să fie anulată. În mai 2020, magistrații au respins cererea lui Bulat. Mai mult, Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care a precizat că, deși unele prevederi din Legea Procuraturii, în special crearea unui filtru adăugător pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror general, sunt neconstituționale, decizia nu afectează mandatul lui Stoianoglo.

De asemenea, în toamna lui 2019, Bulat a depus o sesizare la Agenția pentru Integritate și a solicitat verificarea membrilor comisiei convocate de Ministerul Justiției. Acesta a argumentat că unul dintre membrii comisiei a declarat existența unui conflict de interese, însă a continuat să intervieveze candidații. ANI a refuzat inițierea unui control, iar Bulat a contestat decizia în instanța de judecată. În iunie 2020, plângerea sa a fost respinsă. În noiembrie 2020, Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia primei instanțe.

***

Bulat lucrează în Procuratura Generală din 1994. Din 2008 până în 2017 fost şeful secţiei prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane. După reforma instituției, în 2017, a preluat conducerea secției politici, reforme și managament de proiecte. În 2019, Bulat a devenit adjunctul procurorului general interimar Dumitru Robu, deși, anterior, Rubu a fost subalternul lui Bulat (din 2013 până în 2016).

Pe 25 noiembrie 2020, Curtea Supremă de Justiție a ajuns la concluzia că Bulat a fost numit ilegal în funcția de adjunct al procurorului general. Magistrații au precizat că Rubu a deținut interimatul funcției și nu avea competențe de a numi în funcție adjuncți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vodă, despre manifestația organizată de Vlah la Guvern: un nou episod din sezonul protestelor regizate

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție la protestul organizat pe 2 iulie, în fața sediului Executivului, de partidul condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah. Acesta sugerează că manifestația ar fi fost coordonată din afara țării și că ar face parte dintr-o campanie orchestratată politic, cu scopul de a submina încrederea în autorități și de a diviza societatea.

„În ultimele zile vedem că mai multe formațiuni politice se bucură de pluralism și democrație ca să strige lozinci politice în care reclamă contrariu. Am avertizat deja cetățenii tot de aici și mai repet că sezonul protestelor regizate a început și astăzi în fața executivului a avut loc un alt episod, un protest orchestrat de simpatizanții unei formațiuni politice care în loc să caute soluții reale pentru sectorul agriculturii, au ales să alimenteze neîncrederea și să promoveze mesaje care divizează societatea. Protestele cu lozinci scrise dinainte și, din păcate, peste hotarele țării, cu intenții regizate, nu este o noutate. Sunt, de fapt, o piesă cu registru vechi, reluate periodic la indicația unor patroni care nu își doresc ca Moldova să continue pe calea europeană”, a declarat Daniel Vodă.

Consilierul premierului a precizat că Guvernul „nu răspunde cu scandal” la protestele „regizate”, dar „cu acțiune”. Vodă a reamintit, în acest context, că Executivul a alocat, în ultimii ani, „cel mai mare buget pentru agricultură din istoria țării”, programele de subvenții continuă și sunt plătite în termen, iar proiectele europene, inclusiv Planul de creștere de 1,9 miliarde de euro, „aduc investiții directe în sate și în agricultură”.

„Adevărul este simplu – noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol, din păcate. Drumul nostru rămâne același – dezvoltare, investiții și grijă față de oameni. Nimeni nu ne va abate de la acest drum”, a conchis Vodă.

Amintim că simpatizanții Partidului „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah, au ieșit din nou în stradă, pe 2 iulie. Aceștia au protestat, de această dată, față de situația din agricultură, la intrarea în sediul Guvernului. Manifestanții au încercat să pătrundă în clădirea Executivului pentru a-i înmâna premierului o listă cu zece propuneri despre care spun că vin din partea cetățenilor și vizează soluții pentru sprijinirea sectorului agricol. Polițiștii le-au blocat, însă, accesul. „Recean, ieși la noi!” și „Deschideți ușa!” – au scandat, în replică, protestatarii, în frunte cu Irina Vlah.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: