Curtea de Conturi, supărată pe dezinformare: Atacul cibernetic a vizat doar site-ul instituției, nu serverele
Full Article 3 minutes read

Curtea de Conturi, supărată pe dezinformare: Atacul cibernetic a vizat doar site-ul instituției, nu serverele

Curtea de Conturi a publicat noi detalii despre atacul cibernetic asupra paginii oficiale web a instituției (site-ul www.ccrm.md). Reprezentanții acesteia susțin că în spațiul public au apărut interpretări eronate și comentarii care „nu doar denaturează situația, ci și proliferează minciuna și dezinformarea publicului larg”. Astfel, Curtea de Conturi precizează că a fost afectat doar site-ul instituției, în niciun caz serverele, sistemele informaționale, poșta electronică, sistemul de comunicare internă Intranet al instituției.

„Pagina oficială web a CCRM (www.ccrm.md) este o pagină cu caracter informativ, de comunicare cu publicul larg, care conține informație generală despre instituție și activitatea acesteia, comunicatele de presă și anunțurile publice și altă informație de interes public. (…) Pagina web nu este platforma pe care se păstrează documentele unei instituții”, se arată în comunicat.

Reprezentanții instituției au accentuat că documentele Curții de Conturi, cum ar fi rapoartele de audit și hotărârile, documentele de lucru sunt păstrate, în primul rând, în original, cu semnăturile originale, pe suport de hârtie, în arhivele instituției. Copiile scanate ale acestor documente sunt păstrate în bazele informaționale interne ale CCRM. De asemenea, documentele primare, examinate în procesul de audit, sunt solicitate de la entitățile auditate, care sunt posesoare ale acestor documente. După aprobare, rapoartele și hotărârile Curții de Conturi sunt trimise, în mod automat, Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și entităților verificate. Hotărârile CCRM sunt publicate, de asemenea, în ”Monitorul Oficial”.

„Toate aceste realități duc la înțelegerea că, teoria conspirației și comentariile referitoare la distrugerea premeditată a informației sunt primitive, artificiale și menite să dezinformeze opinia publică. Este regretabil acest fapt, deoarece oricare informație difuzată în spațiul public are influență asupra formării opiniei publice și ar trebui să fie bazată pe realități și adevăr”, se mai arată în declarație.

Despre atacul cibernetic a fost sesizat Serviciul de Informații și Securitate. De asemenea, din ziua de ieri au fost pornite discuții cu Procuratura Generală, fiind organizată prima ședință cu participarea reprezentanților Curții de Conturi și organelor de securitate și de drept, care vor investiga cazul.

***

Amintim că președinta țării Maia Sandu a comentat presupusul atac cibernetic din ajun: „Nu aș vrea să vin cu niște calificative, pentru că nu am suficientă informație despre cine stă și care sunt obiectivele acestor atacuri cibernetice. Dar chiar și astăzi [15 iulie, NM] am avut o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului, unde am discutat despre riscurile pe care le avem în acest moment de tranziție a puterii, când cei vechi încă nu au plecat, iar cei noi nu au venit. Și noi știm cum se întâmplă lucrurile în R. Moldova, cum se încearcă să se lichideze probe, documente, informații din sisteme informaționale, pentru ca să șteargă urmele unor ilegalități”.

Șefa statului a atenționat funcționarii publici să nu comită acțiuni ilegale, întrucât vor fi sancționați.

În data de 15 iulie, au căzut serverele Curții de Conturi. Reprezentanții instituției au declarat un eventual atac cibernetic, fiind distruse bazele de date ale site-ului. Tot pe 15 iulie, punctele vamale au fost blocate timp o oră și jumătate din cauza unei defecțiuni tehnice. Purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal a negat vehement ipoteza unui atac cibernetic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: