Capitala Siriei, Damasc, se pare că a ajuns în mâinile rebelilor la mai puțin de două săptămâni după ce aceștia au lansat o ofensivă și au preluat controlul asupra mai multor orașe importante din Siria, scrie BBC News. Prim-ministrul țării a declarat că este pregătit să ia orice măsuri necesare pentru „transferul” puterii, după ce președintele Bashar al-Assad a fugit din Damasc când rebelii au intrat în capitală.
Rebelii au anunțat că au intrat în Damasc
Aproximativ la ora 6 dimineața, ora locală, rebelii au anunțat că au intrat în Damasc, au preluat controlul asupra închisorii Saidnaya de lângă oraș și au eliberat deținuții care se aflau acolo.
Rebelii au numit aceasta „sfârșitul erei nedreptății”. În videoclipuri neverificate distribuite pe rețelele sociale se poate observa cum oamenii părăsesc zona Saidnaya. Potrivit sursei, încă de la începutul războiului civil din Siria, în 2011, opozanții regimului lui Bashar al-Assad au fost închiși acolo. Organizațiile pentru drepturile omului au raportat că, în primii cinci ani de război, între 5 000 și 13 000 de persoane au fost executate în secret în acea închisoare.
Dimineața, rebelii au apărut în direct la televiziunea de stat și la Radio Damasc, declarând că au răsturnat regimul președintelui Bashar al-Assad și că au eliberat deținuții politici.
În mesajul adresat poporului, aceștia au făcut apel la „mujahedini [adică luptători] și cetățeni să asigure păstrarea proprietății statului sirian liber”. „Trăiască Siria, liberă și mândră! Pentru toți sirienii, indiferent de sectă”, au declarat rebelii.
Prim-ministrul țării, pregătit să ia măsuri pentru „transferul” puterii
Singurul comentariu oficial despre ceea ce se întâmplă în Damasc a fost oferit de prim-ministrul țării, Mohammad Ghazi al-Jalali. El a declarat că rămâne la domiciliul său și că este pregătit să sprijine continuitatea guvernării după ce președintele Bashar al-Assad a fugit din Damasc.
Al-Jalali a adăugat că este pregătit să colaboreze cu orice conducere aleasă de poporul sirian și să ia toate măsurile necesare pentru „transferul” puterii. În replică, liderul rebelilor a declarat agenției AFP că instituțiile de stat din Damasc vor rămâne sub controlul prim-ministrului până la transferul oficial al puterii.
Locația președintelui Siriei, necunoscută până în prezent
Potrivit sursei, locația președintelui Siriei, Bashar al-Assad, rămâne necunoscută până în prezent. Agenția Reuters, citând doi oficiali sirieni de rang înalt, a raportat că președintele a părăsit Damasc într-o direcție necunoscută. Centrul sirian pentru monitorizarea drepturilor omului, cu sediul în Regatul Unit, nu a exclus posibilitatea ca un avion privat care a decolat de pe Aeroportul Internațional din Damasc să-l fi transportat pe Assad.
New York Times scrie că, într-o fotografie neverificată, care s-a răspândit pe rețelele sociale, este prezentat un ecran din Aeroportul Internațional din Damasc, cu nouă zboruri anulate. Singurul zbor care apare pe tabloul de bord ca fiind efectuat avea destinația Moscova.
Ofițerii armatei siriene – demobilizați
Între timp, potrivit Centrului sirian pentru monitorizarea drepturilor omului, ofițerii armatei siriene au fost demobilizați. Sute de militari și membri ai forțelor de securitate siriene au fost văzuți îndepărtându-se din uniformele militare, după ce li s-a comunicat că au fost concediați ca urmare a prăbușirii regimului.
CNN a raportat că zeci de locuitori ai Damascului au încercat, de asemenea, să părăsească țara, însă în aeroportul din capitală domnea haosul.
În înregistrările video verificate de canalul de televiziune, potrivit sursei, se vede cum locuitorii Damascului trec rapid prin punctele de control și se îndreaptă spre porțile de îmbarcare.
În aeroport, aparent, aproape nu era personal, notează CNN, iar pe site-urile de urmărire a zborurilor nu erau înregistrate plecări iminente. Agenția de știri rusă „RIA Novosti”, citând un post de radio sirian, a transmis că toți angajații au părăsit aeroportul internațional din Damasc, iar activitatea acestuia a fost complet oprită.
În același timp, a menționat sursa, alți locuitori ai Damascului au început să se adune în piața Umayyad, unde se află instituții guvernamentale importante, inclusiv Ministerul Apărării al țării, pentru a sărbători căderea regimului lui Bashar al-Assad.
Damascus, the first morning after
the fall of the Assad regime pic.twitter.com/QKvHfZ5Pcf— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) December 8, 2024
Cu toate acestea, în dimineața zilei de 8 decembrie, armata siriană a declarat că trupele sale continuă operațiunile militare împotriva „grupurilor teroriste” în zonele rurale ale Hamei, Homs și Deraa, informează agenția Reuters.
Reuters: există o probabilitate mare ca președintele Siriei să fi murit într-un accident aviatic
Două surse siriene au declarat pentru agenția Reuters pe 8 decembrie că există o probabilitate mare ca președintele Siriei, Bashar al-Assad, să fi murit într-un accident aviatic, relatează Meduza.
Conform datelor Flightradar24, avionul Il-76 al companiei Syrian Air a decolat din Damasc la ora 1:55 UTC (4:55, ora siriană). Avionul s-a îndreptat spre regiunile de coastă, unde sunt amplasate baze rusești aeriene și navale. La ora 2:32 UTC, aeronava s-a răsucit brusc și a început să coboare. La ora 2:39 UTC, avionul a dispărut de pe radare, aflându-se la o altitudine de 500 de metri.
„A dispărut de pe radar, probabil că transponderul s-a oprit, dar consider că mai probabil este că avionul a fost doborât”, a declarat una dintre sursele Reuters.
***
Pe 27 noiembrie, o coaliție de grupuri islamiste condusă de „Hayat Tahrir al-Sham” (reconoscută ca organizație teroristă și interzisă în Rusia) a lansat o ofensivă în Siria pe teritoriile controlate de guvernul lui Bashar al-Assad. La două zile după începutul ofensivei, coaliția islamistă a pătruns în Alep și a început să publice fotografii cu citadela antică pe care au capturat-o. Aceasta fusese o bază inaccesibilă pentru trupele lui Assad între 2012 și 2015.
Al doilea mare oraș, care a căzut după Alep, a fost Hama. Inițial, armata siriană a calificat informațiile conform cărora rebelii ar fi pătruns într-o zonă urbană din Hama ca fiind false. Într-o declarație, se preciza că forțele armate siriene rămân pe marginea orașului, în spatele unor linii de apărare „impracticabile”. Cu toate acestea, la scurt timp, armata a recunoscut că orașul a fost cucerit de rebeli.
După aceasta, grupurile înarmate s-au îndreptat spre Homs, un oraș strategic care leagă Damasc de regiunile de pe coasta mediteraneană, unde trăiesc în mare parte alawiții. Această minoritate a fost întotdeauna considerată principala bază de sprijin a regimului lui Assad.
În același timp, în estul țării, forțele kurde au anunțat că au pătruns într-un mare oraș, Deir ez-Zor. Potrivit informațiilor disponibile, trupele guvernamentale au părăsit orașul pentru a se deplasa în centrul țării. De asemenea, s-a raportat că kurzii au preluat controlul asupra punctelor de trecere a frontierei cu Irakul.
De asemenea, Centrul sirian pentru monitorizarea drepturilor omului a raportat că în provincia Daraa, grupările rebele au reușit să preia controlul asupra multor obiective militare după „bătălii crâncene” cu trupele guvernamentale. Orașul Daraa are atât o semnificație strategică, cât și simbolică. Este capitala provinciei și se află aproape de punctele de trecere importante de la granița cu Iordania. Aici, în 2011, au izbucnit proteste pro-democrație, care au provocat războiul civil care continuă până în prezent și în care au murit peste o jumătate de milion de persoane.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!