OMAR HAJ KADOUR/AFP via Getty Images

Damasc – în mâinile rebelilor sirieni? Premierul Siriei, pregătit de „transferul” puterii

Capitala Siriei, Damasc, se pare că a ajuns în mâinile rebelilor la mai puțin de două săptămâni după ce aceștia au lansat o ofensivă și au preluat controlul asupra mai multor orașe importante din Siria, scrie BBC News. Prim-ministrul țării a declarat că este pregătit să ia orice măsuri necesare pentru „transferul” puterii, după ce președintele Bashar al-Assad a fugit din Damasc când rebelii au intrat în capitală.

Rebelii au anunțat că au intrat în Damasc

Aproximativ la ora 6 dimineața, ora locală, rebelii au anunțat că au intrat în Damasc, au preluat controlul asupra închisorii Saidnaya de lângă oraș și au eliberat deținuții care se aflau acolo.

Rebelii au numit aceasta „sfârșitul erei nedreptății”. În videoclipuri neverificate distribuite pe rețelele sociale se poate observa cum oamenii părăsesc zona Saidnaya. Potrivit sursei, încă de la începutul războiului civil din Siria, în 2011, opozanții regimului lui Bashar al-Assad au fost închiși acolo. Organizațiile pentru drepturile omului au raportat că, în primii cinci ani de război, între 5 000 și 13 000 de persoane au fost executate în secret în acea închisoare.

Dimineața, rebelii au apărut în direct la televiziunea de stat și la Radio Damasc, declarând că au răsturnat regimul președintelui Bashar al-Assad și că au eliberat deținuții politici.

În mesajul adresat poporului, aceștia au făcut apel la „mujahedini [adică luptători] și cetățeni să asigure păstrarea proprietății statului sirian liber”. „Trăiască Siria, liberă și mândră! Pentru toți sirienii, indiferent de sectă”, au declarat rebelii.

Prim-ministrul țării, pregătit să ia măsuri pentru „transferul” puterii

Singurul comentariu oficial despre ceea ce se întâmplă în Damasc a fost oferit de prim-ministrul țării, Mohammad Ghazi al-Jalali. El a declarat că rămâne la domiciliul său și că este pregătit să sprijine continuitatea guvernării după ce președintele Bashar al-Assad a fugit din Damasc.

Al-Jalali a adăugat că este pregătit să colaboreze cu orice conducere aleasă de poporul sirian și să ia toate măsurile necesare pentru „transferul” puterii. În replică, liderul rebelilor a declarat agenției AFP că instituțiile de stat din Damasc vor rămâne sub controlul prim-ministrului până la transferul oficial al puterii.

Locația președintelui Siriei, necunoscută până în prezent

Potrivit sursei, locația președintelui Siriei, Bashar al-Assad, rămâne necunoscută până în prezent. Agenția Reuters, citând doi oficiali sirieni de rang înalt, a raportat că președintele a părăsit Damasc într-o direcție necunoscută. Centrul sirian pentru monitorizarea drepturilor omului, cu sediul în Regatul Unit, nu a exclus posibilitatea ca un avion privat care a decolat de pe Aeroportul Internațional din Damasc să-l fi transportat pe Assad.

New York Times scrie că, într-o fotografie neverificată, care s-a răspândit pe rețelele sociale, este prezentat un ecran din Aeroportul Internațional din Damasc, cu nouă zboruri anulate. Singurul zbor care apare pe tabloul de bord ca fiind efectuat avea destinația Moscova.

Ofițerii armatei siriene – demobilizați

Între timp, potrivit Centrului sirian pentru monitorizarea drepturilor omului, ofițerii armatei siriene au fost demobilizați. Sute de militari și membri ai forțelor de securitate siriene au fost văzuți îndepărtându-se din uniformele militare, după ce li s-a comunicat că au fost concediați ca urmare a prăbușirii regimului.

CNN a raportat că zeci de locuitori ai Damascului au încercat, de asemenea, să părăsească țara, însă în aeroportul din capitală domnea haosul.

În înregistrările video verificate de canalul de televiziune, potrivit sursei, se vede cum locuitorii Damascului trec rapid prin punctele de control și se îndreaptă spre porțile de îmbarcare.

În aeroport, aparent, aproape nu era personal, notează CNN, iar pe site-urile de urmărire a zborurilor nu erau înregistrate plecări iminente. Agenția de știri rusă „RIA Novosti”, citând un post de radio sirian, a transmis că toți angajații au părăsit aeroportul internațional din Damasc, iar activitatea acestuia a fost complet oprită.

În același timp, a menționat sursa, alți locuitori ai Damascului au început să se adune în piața Umayyad, unde se află instituții guvernamentale importante, inclusiv Ministerul Apărării al țării, pentru a sărbători căderea regimului lui Bashar al-Assad.

Cu toate acestea, în dimineața zilei de 8 decembrie, armata siriană a declarat că trupele sale continuă operațiunile militare împotriva „grupurilor teroriste” în zonele rurale ale Hamei, Homs și Deraa, informează agenția Reuters.

Reuters: există o probabilitate mare ca președintele Siriei să fi murit într-un accident aviatic

Două surse siriene au declarat pentru agenția Reuters pe 8 decembrie că există o probabilitate mare ca președintele Siriei, Bashar al-Assad, să fi murit într-un accident aviatic, relatează Meduza.

Conform datelor Flightradar24, avionul Il-76 al companiei Syrian Air a decolat din Damasc la ora 1:55 UTC (4:55, ora siriană). Avionul s-a îndreptat spre regiunile de coastă, unde sunt amplasate baze rusești aeriene și navale. La ora 2:32 UTC, aeronava s-a răsucit brusc și a început să coboare. La ora 2:39 UTC, avionul a dispărut de pe radare, aflându-se la o altitudine de 500 de metri.

„A dispărut de pe radar, probabil că transponderul s-a oprit, dar consider că mai probabil este că avionul a fost doborât”, a declarat una dintre sursele Reuters.

***

Pe 27 noiembrie, o coaliție de grupuri islamiste condusă de „Hayat Tahrir al-Sham” (reconoscută ca organizație teroristă și interzisă în Rusia) a lansat o ofensivă în Siria pe teritoriile controlate de guvernul lui Bashar al-Assad. La două zile după începutul ofensivei, coaliția islamistă a pătruns în Alep și a început să publice fotografii cu citadela antică pe care au capturat-o. Aceasta fusese o bază inaccesibilă pentru trupele lui Assad între 2012 și 2015.

Al doilea mare oraș, care a căzut după Alep, a fost Hama. Inițial, armata siriană a calificat informațiile conform cărora rebelii ar fi pătruns într-o zonă urbană din Hama ca fiind false. Într-o declarație, se preciza că forțele armate siriene rămân pe marginea orașului, în spatele unor linii de apărare „impracticabile”. Cu toate acestea, la scurt timp, armata a recunoscut că orașul a fost cucerit de rebeli.

După aceasta, grupurile înarmate s-au îndreptat spre Homs, un oraș strategic care leagă Damasc de regiunile de pe coasta mediteraneană, unde trăiesc în mare parte alawiții. Această minoritate a fost întotdeauna considerată principala bază de sprijin a regimului lui Assad.

În același timp, în estul țării, forțele kurde au anunțat că au pătruns într-un mare oraș, Deir ez-Zor. Potrivit informațiilor disponibile, trupele guvernamentale au părăsit orașul pentru a se deplasa în centrul țării. De asemenea, s-a raportat că kurzii au preluat controlul asupra punctelor de trecere a frontierei cu Irakul.

De asemenea, Centrul sirian pentru monitorizarea drepturilor omului a raportat că în provincia Daraa, grupările rebele au reușit să preia controlul asupra multor obiective militare după „bătălii crâncene” cu trupele guvernamentale. Orașul Daraa are atât o semnificație strategică, cât și simbolică. Este capitala provinciei și se află aproape de punctele de trecere importante de la granița cu Iordania. Aici, în 2011, au izbucnit proteste pro-democrație, care au provocat războiul civil care continuă până în prezent și în care au murit peste o jumătate de milion de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

TVR

NM Espresso: PAS «a exclus» DA din alegeri, Ceban o dă în judecată pe ministra de externe a României, Moldova este lovită din nou de caniculă

Alegeri: PAS, DA, independenți

Campania electorală din Moldova, abia începută, le-a oferit deja alegătorilor două evenimente politice curioase. Partidul de guvernământ PAS a inclus în lista sa electorală doi reprezentanți ai Partidului «Platforma DA», care au fost imediat excluși din Blocul electoral «Împreună». Iar fondatorul DA, Andrei Năstase, și fosta membră PAS, Olesea Stamate, au anunțat că vor participa la alegeri în calitate de candidați independenți. În articolul «PAS și DA din nou împreună, dar…», portalul NM a analizat ce câștigă PAS și DA din această ecuație și care este soarta opoziției proeuropene.

Alte trei persoane și-au anunțat intenția de a candida ca independenți, printre care și fosta judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru criticile sale la adresa PAS.

Între timp, mai mult de o treime dintre actualii deputați PAS nu au fost incluși în lista pentru parlamentarele din toamnă. Unii au aflat acest lucru postfactum și s-au arătat nemulțumiți. Una dintre ele, Iulia Dascălu, a declarat că se simte «aruncată ca un ciorap rupt».

Alegeri în Boldurești

Noul primar al comunei Boldurești este Sergiu Bulicanu — el a fost singurul candidat rămas în cursă, după retragerea lui Nicanor Ciochină, acuzat de moartea unui adolescent. Potrivit datelor CEC, Bulicanu a fost ales de 610 din cei 691 de alegători prezenți la vot.

Ceban și Ministerul de Externe al României

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a calificat drept «aberantă» declarația ministrei de externe a României, Oana Țoiu, potrivit căreia Bucureștiul nu este obligat să-i explice motivele interdicției de intrare. Ceban consideră acuzațiile privind legăturile sale cu Moscova drept parte a unui «ordin politic» și intenționează să o acționeze în judecată pe Țoiu pentru «manipulare și absurditate».

Oana Țoiu va sosi astăzi într-o vizită oficială în Moldova. Ea va avea întrevederi cu Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul de externe Mihai Popșoi.

Noi numiri

Guvernul a propus numirea deputatului PAS Roman Roșca în funcția de vicepremier pentru reintegrare, în locul lui Oleg Serebrian, care a fost desemnat ambasador în Turcia. Este interesant faptul că Roșca figurează și pe lista de candidați PAS pentru alegerile parlamentare.

Executivul l-a mai numit pe generalul de brigadă Dumitru Scurtu în fruntea Inspectoratului General de Carabinieri, menționând că acesta va continua promovarea «valorilor europene și modernizarea apărării».

Ambele nominalizări urmează să fie aprobate de Președinta Maia Sandu.

Funcția de Procuror General: doi candidați

Două persoane și-au depus candidatura pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova: actualul Procuror General interimar Alexandru Machedon și actualul șef interimar al Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, Victor Furtună. Funcția a devenit vacantă după plecarea lui Ion Munteanu, numit judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Reținerea unui moldovean în Rusia

În Rusia a fost anunțată reținerea unui cetățean originar din Moldova, suspectat de spionaj în favoarea Ucrainei. Potrivit FSB, acesta ar fi transmis informații secrete despre armata rusă, cu scopul de a obține sprijin din partea serviciilor ucrainene pentru a emigra în Franța și a se alătura unei formațiuni paramilitare.

La Chișinău, această informație a fost calificată drept «tentativă de tensionare artificială», iar autoritățile au declarat că probele FSB sunt de neverificat din cauza «accesului limitat» al consulatului.

Ajutor pentru școală

Guvernul a aprobat o plată unică de 1000 de lei pentru aproape 297 000 de elevi din clasele I–IX. Ministerul Educației a subliniat că sprijinul este destinat tuturor familiilor «fără excepții» și face parte dintr-un pachet mai amplu de sprijin guvernamental, care include și alimentație gratuită și majorarea alocațiilor pentru copii.

Cum te înscrii la facultate online în Moldova

A început campania de admitere în instituțiile de învățământ superior. La fel ca și anul trecut, aceasta se desfășoară online — pe platforma eadmitere.gov.md, însă în prezent accesul este posibil doar cu semnătură electronică. NM a pregătit un ghid pas cu pas pentru admiterea online.

Moldova și Slovacia

Guvernul Republicii Moldova a aprobat inițierea negocierilor cu Slovacia pentru semnarea unui acord privind asigurările sociale, ceea ce va permite cetățenilor care au muncit în ambele țări să beneficieze de pensii și prestații sociale, la fel, din ambele țări.

Exerciții militare

Între 4 și 18 august, în Moldova vor avea loc exercițiile militare «Scutul de Foc 2025», cu participarea militarilor moldoveni, români și americani, a anunțat Ministerul Apărării. Instituția a avertizat despre posibile deplasări a tehnicii militare pe drumuri și a îndemnat cetățenii să «se informeze din surse verificate» pentru a evita «știrile false și manipulările».

Caniculă în Moldova

Moldova se confruntă din nou cu temperaturi extreme: în această săptămână, temperaturile vor depăși 30°C. Centrul Hidrometeorologic a emis cod portocaliu de caniculă în sudul țării, unde valorile pot atinge +38°C. În regiunile centrale și nordice este în vigoare cod galben cu temperaturi de până la +35°C.

Situație critică pe Nistru

La Grigoriopol (Transnistria), nivelul apei în Nistru a atins un minim istoric. În zilele următoare, o situație similară ar putea fi în Bender și Tiraspol. În regiunea Odesa, autoritățile au avertizat în legătură cu un risc de criză ecologică din cauza secetei, îndemnând populația să economisească apa.

Campioana noastră

Sportiva moldoveană Irina Rîngaci a câștigat medalia de argint la turneul internațional de lupte de la Budapesta, la categoria de până la 65 kg, învingând adversare din Rusia și Ungaria. În finală, ea a pierdut în fața norvegiencei Grace Bullen.

Agenda zilei, 22 iulie:

  • 11:00 – briefing PSRM despre opoziția la alegerile parlamentare;
  • 15:00 – ședința Comisiei Electorale Centrale.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: