Începând cu ziua de 16 decembrie, timp de 60 de zile, Republica Moldova se va afla în stare de urgență în domeniul energetic. Starea de urgență a fost instituită în contextul incertitudinii privind continuarea livrărilor de gaze din Rusia spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept. Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite mai multe dispoziții, totodată autoritățile anticipează necesitatea unor decizii urgente prin derogare de la unele legi.
Potrivit Guvernului de la Chișinău, este posibilă apariția unei situații „mult mai complicate decât cea din noiembrie 2022, când urmare a bombardamentelor Rusiei a fost afectată semnificativ infrastructura energetică din Ucraina, fiind astfel stopate de către Ucraina exporturile de energie electrică, iar MGRES a sistat total livrările de energie electrică către malul drept”.
Pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării cantităților necesare de gaze naturale și energie electrică;
2) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu resurse energetice, inclusiv prin derogare de la prevederile actelor normative;
3) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de resurse energetice;
4) adoptarea deciziilor de împuternicire a întreprinderilor energetice să acționeze în scopul procurării, transportării, distribuției și furnizării energiei electrice și gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
5) protecția socială a cetățenilor, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, prevenirea și, după caz, limitarea efectelor unor crize umanitare;
6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă;
7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru resursele energetice folosite;
8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de resurse energetice care a provocat starea de urgență.
Premierul Dorin Recean a declarat, anterior, că autoritățile anticipează necesitatea unor decizii urgente prin derogare de la următoarele legi în următoarele situații:
– Legea cu privire la frontiera de stat 28/2024 și Legea cu privire la ieșirea și intrarea în RM 269/1994: instituirea coridoarelor verzi pentru angajații misiunilor internaționale, echipamentelor, utilajelor utilizate pentru ajutoarele umanitare, pentru instituirea coridoare verzi pentru asigurarea regimului simplificat de evacuare a cetățenilor cu cetățenie străină sau fără cetățenie (de exemplu, are doar documente emise de autoritatea ne-recunoscută din stânga nistrului), împreună cu familia, bunuri materiale, valori mobiliare.
– Legea cu privire la emisiile industriale 227/2022: permisiunea unor emisii suplimentare la importul și utilizarea de cărbune.
– Legea cu privire la serviciile de plată și moneda electronică 114/2012: impunerea obligației pozitive de colectare și efectuare a plăților pentru cetățenii și companiile din stânga Nistrului care nu au înregistrările corespunzătoare pe dreapta Nistrului la autoritățile constituționale.
– Legea cu privire la medicamente 1409/1997 și Legea cu privire la activitatea farmaceutică 1456/1993: pentru excepțiile legate de ajutoare umanitare din domeniul medical. Substanțe, echipamente care nu sunt în nomenclatoarele noastre etc.
– Legea cu privire la administrația publică locală 436/2006 și Legea cu privire la descentralizarea administrativă 435/2006: pentru a acomoda necesitățile persoanelor intern strămutate. Acolo sunt cetățenii Republicii Moldova și ei nu pot fi tratați ca și refugiați.
– Codul muncii 154/2003: în cazul în care unii angajați ai statului din sectorul public, dar și angajați ai sectorului privat, ar trebui detașați de urgență în Ucraina – care este în stare de război – pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță, reparație sau restabilire a rețelelor electrice.
– Legea cu privire la bugetul de stat, pentru cazurile alocărilor de mijloace și ajutoare din exterior. Ajutorul va veni pentru ca anume Republica Moldova să-și ajute cetățenii din stânga Nistrului.
– Codul Vamal 95/2021 și Codul Fiscal 1163/1997: importul pentru necesitățile umanitare – fără taxe vamale, TVA, accize, pentru ajutoarele umanitare, de la prietenii adevărați ai Republicii Moldova.
***
Pe 27 noiembrie, Victor Parlicov – la acel moment ministru al Energiei – a declarat că „toată lumea trebuie să înțeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist” și că „dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”. Precizările erau făcute urmare a unei întrevederi, la Sankt-Petersburg, cu președintele Gazprom Alexei Miller. Detalii AICI.
Ulterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că, în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chișinăul va asigura furnizarea acestora, însă nu gratuit. De asemenea, vicepremierul a adăugat că Guvernul ar putea acorda compensații pentru locuitorii regiunii în cazul unui astfel de scenariu. Detalii AICI.
Pe 5 decembrie, în contextul situației energetice din țară, premierul Recean a solicitat demisia ministrului Energiei Victor Parlicov, directorului general al Energocom Victor Bînzari și membrului Consiliului de observatori al Moldovagaz Sergiu Tofilat. Totodată, oficialul a anunțat că preia temporar portofoliul de ministru al Energiei și va cere Parlamentului instituirea situației de urgență în energetică din 16 decembrie. Detalii AICI.
Menționăm că, între timp, așa-numitul legislativ al regiunii transnistrene a aprobat, pe 11 decembrie, decretul lui Vadim Krasnoselski prin care să fie instituită „stare excepțională în economie” pe teritoriul Transnistriei. Potrivit decretului semnat de liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, starea excepțională în economie este introdusă pe o perioadă de 30 de zile. Detalii AICI. Autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au stabilit și un plan cu măsuri care vor fi aplicate în contextul posibilei întreruperi a livrărilor de gaze în stânga Nistrului. Detalii AICI. Totodată, Tiraspolul a pregătit un plan pentru deconectări pe ore a luminii. Detalii AICI.
În timpul unui discurs la Parlament în legătură cu instituirea stării de urgență în energetică, premierul Dorin Recean s-a adresat către locuitorii regiunii transnistrene și către mediul de afaceri din stânga Nistrului. „Pentru resursele energetice trebuie să plătiți. Gazul pe gratis pentru voi a fost o momeală, acum vedeți acest lucru”, a declarat oficialul, în timpul unui discurs la Parlament în legătură cu instituirea stării de urgență în energetică. Potrivit lui Recean, „dacă cineva mai are iluzii că Rusia are grijă sau protejează oamenii din regiunea transnistreană, acum trebuie să fie clar pentru toți că ea îi ține ostatici”. Detalii AICI.
Totodată, premierul Dorin Recean a dat asigurări că „energie electrică va exista”. Potrivit oficialului, dacă Gazprom va decide să nu livreze gaze în stânga Nistrului, riscăm să avem deconectări doar „pentru maximum câteva ore și nu în toată țara”. Acest scenariu, a adăugat Recean, se va întâmpla în condițiile în care vor continua bombardamentele rusești în Ucraina „și vor distruge și linia Isaccea – Vulcănești – Chișinău”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!