IPN

„De când a devenit infracțiune?”. Furtună, reacție la informațiile că ar fi susținută de Șor la prezidențiale 

În spațiul public a apărut o înregistrare audio, potrivit căreia Victoria Furtună ar fi susținută de Ilan Șor la alegerile prezidențiale. Cel puțin aceasta reiese din declarațiile unui reprezentat al Partidului „Șansă”, apropiat lui Șor, dintr-o discuție cu activiștii și simpatizanții blocului „Victorie” creat la Moscova. Înregistrarea audio a fost publicată de portalul Deschide. În reacție, candidata la scrutinul prezidențial Victoria Furtună a spus că și-a promis să devină „un președinte al tuturor” și că anterior a chemat la „unitate”. Ea nu a negat informațiile din spațiul public. „De când susținerea unui candidat a devenit infracțiune?”, a întrebat aceasta pe o rețea de socializare. Partidele apropiate lui Ilan Șor nu au venit cu o reacție la acest subiect. 

Pe 3 octombrie, portalul Deschide a publicat o înregistrare audio, care ar fi fost transmisă în adresa publicației de către unii membri ai partidului „Șansă”, în care un reprezentant al organizației teritoriale „Șansă” declară că a primit indicații, făcând trimitere la Ilan Șor, pentru a aduce la cunoștință tuturor activiștilor și simpatizanților faptul că în actualul scrutin prezidențial ei trebuie să o voteze pe Victoria Furtună.

„Dar uitați-vă care e momentul aici, noi suntem blocul electoral „Pobeda” (Victorie), doamna Victoria Furtună e candidat independent, ea tot are electoratul ei. (…) Ne fact (nu e sigur – trad.) că pe dânsa nu o să o scoată până la alegeri, dar asta e indicația lui Ilan Mironovici. (…) Duceți informația la activiști, așa ni s-a spus și nouă, cumva prin șoaptă, ca să nu se observe cumva că în spatele Victoriei Furtună stă blocul electoral „Pobeda”. (…) O susținem, dar indirect”, a comunicat persoana din înregistrarea audio.

Ulterior, Victoria Furtună a venit cu o reacție pe rețelele de socializare. Candidata a spus că a ascultat „acuzațiile lansate în spațiul public de diferiți agenți ai guvernării”. „Și dorința de a mă afilia cu grupări politice incomode. Eu am o întrebare! Porta vocile guvernării, fac diferența în susținerea unui candidat și finanțarea ilegală sau cum o denumesc ei, coruperea alegătorilor? De când susținerea unui candidat a devenit infracțiune? Oamenii nu mai au dreptul la opinie sau statul democratic e doar o inscripție în constituție?”, a scris Furtună.

Candidata a adăugat că va mulțumi „tuturor susținătorilor indiferent de divizarea creată”.

„Eu din prima zi mi-am promis să devin un președinte al tuturor și am chemat la unitate. Asta am făcut și voi continua să o fac, iar susținerea a miilor de oameni zilnic mă încurajează și mai tare să-mi urmez intenția. Un lucru este cert ca pe mine oamenii mă susțin, iar cei care au încălcat, încalcă și vor încălca legea sau utilizează numele unei persoane sau utilizează oamenii , să răspundă în fața instanței de judecată așa cum prevede legea”, a adăugat Furtună.

Partidele apropiate lui Ilan Șor nu au venit cu o reacție la informațiile din spațiul public.

***

Victoria Furtună a fost procuror anticorupție. Pe 11 martie 2024 a demisionat din această funcție și a acuzat SIS că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. Într-o reacție pentru NM, SIS a menționat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”. Pe 12 martie, Procuratura Generală a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție. Procuratura a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin.

Pe 30 iulie, de la Tiraspol, Furtună a anunțat că intenționează să candideze la funcția de președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut pe fundalul unui monument sovietic și al steagului nerecunoscut al regiunii. Furtună a spus atunci că va candida „independent” și s-a arătat sigură de cunoștințele sale „profesionale și abilitățile de lider”. Detalii AICI. Pe 27 septembrie, Furtună a explicat clipul de la Tiraspol și a spus că armata rusă „păstrează regiunea în cauză în situație de pace” și că „nu se află ilegal pe teritoriul Tiraspolului”. Detalii AICI.

Pe 24 septembrie, Comisia Electorală Centrală a înregistrat candidatura Victoriei Furtună la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Între timp, episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, și-a exprimat deschis sprijinul electoral pentru candidata la președinție Victoria Furtună, încălcând astfel recomandările Mitropoliei Moldovei, care interzic clericilor să se implice în politică. Marchel a spus că aceasta este „o creștină, o mamă și o soție exemplară” și că ar putea promova valori creștine în funcția de președinte. Ulterior, Inspectoratul General al Poliției a declarat că mai mulți preoți din nordul țării au ajuns în vizorul oamenilor legii după ce au fost implicați în agitație electorală. Detalii AICI.

Pe 3 octombrie, poliția a anunțat că „organizația criminală condusă de Ilan Șor” a instruit 130 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cum să voteze la referendum și prezidențiale. Menționăm, partidele apropiate lui Șor nu au un candidat oficial la scrutinul prezidențial. Șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a spus că oamenii legii cunosc „candidații susținuți de Federația Rusă prin organizația criminală Șor” în scrutinul prezidențial și au informat în acest sens Comisia Electorală Centrală. Întrebat de jurnaliști despre ce candidați este vorba și dacă printre aceștia se regăsește Victoria Furtună, Cernăuțeanu a răspuns: „Cu siguranță nu este unul și nu sunt doi”. „E prematur să spunem că sunt candidați care trebuie excluși din cursă”, a spus la rândul ei șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Digital Summit 2025: inovații tech, soluții pentru business și o viziune clară pentru viitorul digital al țării

Ediția 2025 a Moldova Digital Summit a oferit o experiență tech fără precedent, în care inovația, businessul și expertiza profesională s-au întâlnit timp de trei zile, la Chișinău.  Evenimentul a reunit peste 3000 de participanți din 15 țări – Suedia, Qatar, România, Marea Britanie, Germania și altele – fiind atrași de o agendă axată pe dezvoltarea abilităților digitale, accelerarea afacerilor, atragerea investițiilor, adaptarea infrastructurii și transformarea digitală a guvernării.

Anzhela Kashperuk, Vicepreședintă pentru Dezvoltare Afaceri, Mastercard: „Moldova are deja rezultate remarcabile privind digitalizarea, ceea ce este cu adevărat impresionant. Spre exemplu, 99% din tranzacțiile cu cardurile noastre sunt efectuate contactless, poziționând Moldova printre primele cinci țări la nivel mondial.”

Natalia Corobco,  Co-fondatoare, CEO la Francis xGoogle: „La Moldova Digital Summit, energia din sală a fost motivațională, iar eu am fost cu adevărat impresionată de ideile inovatoare și de viziunea strategică pentru viitorul digital al Moldovei, care au fost împărtășite pe parcursul evenimentului. Calitatea speakerilor, a participanților și a organizațiilor reprezentate a fost  excepțională.”

Moldova Digital Summit 2025: un summit pentru toți

Summitul a oferit un parcurs adaptat fiecărui profil de participant – de la antreprenori și investitori, la lideri din sectorul public și experți tech. Astfel, cele mai noi tendințe în AI, securitate cibernetică, realitate virtuală și guvernanță digitală s-au întâlnit cu viziunea globală și spiritul antreprenorial într-un adevărat showcase al inovației:

  • 119 speakeri de top din Moldova și de peste hotare,
  • 29 de paneluri pe scena principală,
  • 55 de companii internaționale motivate să exploreze noi piețe,
  • 57 de delegați de business, în căutare de oportunități concrete de investiții în ecosistemul digital moldovenesc,
  • 15 workshop-uri tematice, axate pe soluții concrete și transfer de know-how,
  • 2 sesiuni de pitching dedicate startup-urilor tech în căutare de vizibilitate și investiții.

Un punct de atracție al summitului a fost și zona expozițională de 1500 m², care a  oferit o experiență tech memorabilă pentru toate vârstele. Vizitatorii au putut testa tehnologii diverse, experiențe imersive și soluții digitale hands-on – de la semnături electronice eliberate direct la stand, artă generativă creată cu inteligență artificială și demonstrații de realitate augmentată, virtuală și până la aplicații AI.

Moldova Digital Summit pentru Business

Moldova Digital Summit 2025 a oferit companiilor din Moldova oportunități concrete de colaborare și expunere internațională:

  • Antreprenorii moldoveni au beneficiat de sesiuni de matchmaking, dialoguri cu factori de decizie și schimburi de bune practici,
  • Companiile au beneficiat de acces la know-how în cadrul celor 15 workshop-uri tematice, care le-au oferit participanților soluții concrete, transfer de cunoștințe și instrumente reale pentru dezvoltarea și extinderea propriilor activități,
  • Participarea în sesiunile de pitching și în zona Startup Alley a permis startup-urilor moldovenești să atragă atenția investitorilor și partenerilor internaționali,
  • 25 de companii locale și internaționale și-au prezentat produsele și serviciile, stabilind contacte directe cu potențiali clienți și decidenți din industrie,
  • Semnarea unor acorduri strategice privind cooperarea internațională:
  • „Parteneriat pentru orizonturi comune” cu Statul Qatar – pentru guvernanță digitală și dezvoltare durabilă
  • Memorandum de Înțelegere între MITP și Latvian IT Cluster – pentru proiecte comune și promovarea inovației digitale.

Moldova Digital Summit pentru Societate 

Digitalizarea devine nu doar un instrument de eficiență administrativă, ci și o punte între stat și cetățean – una care simplifică, economisește și apropie. La Moldova Digital Summit 2025 a fost lansată platforma eDemocrație (edemocratie.gov.md) – un nou instrument digital care aduce cetățenii mai aproape ca niciodată de deciziile publice. De acum, orice persoană poate contribui activ la guvernarea țării, prin depunerea de petiții, solicitări de informații și participarea la sondaje.  În doar câteva zile de la lansare peste 1000 de persoane au accesat platforma, iar 586 de cetățeni și-au spus părerea în sondaje privind serviciile digitale precum EVO, semnătura electronică și MDelivery.

Până în anul 2030, Moldova s-a angajat să devină un stat 100% digital. Iar la eveniment, Agenția de Guvernare Electronică a prezentat rezultatele înregistrate după 15 ani de transformare digitală: 

  • Economii anuale de aproximativ 3% din PIB, datorită digitalizării serviciilor publice,
  • 11 miliarde de lei economisiți pentru cetățeni,
  • 30 de miliarde de lei economisiți pentru bugetul public în ultimii 5 ani,
  • Peste 100.000 de utilizatori activi ai aplicației EVO – platforma one-stop-shop pentru servicii publice digitale,
  • Peste 100.000 de acte digitale emise, cu plăți online de peste 4 milioane de lei,
  • Peste 300 de servicii publice digitalizate, dintre care 58 doar în perioada 2024–2025,
  • 63 de tipuri de împuterniciri electronice disponibile.

Moldova Digital Summit pentru Educație 

Ultima zi a Moldova Digital Summit 2025 a fost dedicată educației prin tehnologie – Tekwill Expo Day. Ajuns la cea de-a IV-a ediție, evenimentul a reunit peste 1500 de profesori și elevi din întreaga țară, într-un adevărat maraton de sesiuni interactive și demonstrații tech.

Evenimentul a inclus:

  • Prezentarea unor soluții educaționale moderne, menite să stimuleze interesul pentru disciplinele STEM, ca parte a programelor dezvoltate de Tekwill, ATIC și partenerii lor strategici: „Tekwill în Fiecare Școală”, „Tekwill Academy Kids”, „Tekwill Academy” și „Clubul Tinerilor Makeri”.
  • „Expoziția generației TEK”, unde tineri cu vârste între 13 și 19 ani au prezentat proiecte reale, aplicații, jocuri educaționale, startupuri și soluții bazate pe inteligență artificială – toate dezvoltate în cadrul competiției Tekwill Junior Ambassadors.
  • Lansarea unui parteneriat strategic între Ministerul Educației și Cercetării, ATIC și Institutul Național pentru Inovații în Securitate Cibernetică, ce prevede elaborarea primului curriculum național de securitate cibernetică pentru licee, marcând un pas important în adaptarea sistemului educațional la provocările digitale ale viitorului.

Despre Moldova Digital Summit

Moldova Digital Summit 2025 (MDS25), cel mai important eveniment dedicat accelerării digitalizării economiei și consolidării competitivității industriei TIC din Republica Moldova, s-a desfășurat în perioada 5-7 iunie. Organizată sub patronajul Prim-ministrului Republicii Moldova, această platformă strategică de dialog a reunit reprezentanți ai sectorului TIC, autorităților publice, organizațiilor internaționale, startup-urilor, investitorilor, mediului educațional și experți în politici publice. Împreună, aceștia au creat un cadru solid de colaborare pentru a stimula progresul digital și dezvoltarea durabilă a ecosistemului tehnologic din țară.

Organizatori: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării | ATIC | Moldova Innovation Technology Park | Agenția de Guvernare Electronică | Agenția Servicii Publice |Tekwill

Co-organizatori: Agenția de Investiții din Moldova | Startup Moldova | Business Voice

Parteneri strategici: Uniunea Europeană | Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) | Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) | Banca Mondială | Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova | Academia de Guvernare Electronică din Estonia | PNUD | Italia | Marea Britanie | Innovate Moldova | UNICEF | UNFPA | Helvetas Moldova | Dorna | Soros Moldova | Agenția Servicii Publice
Sponsori:

  • Platinum: Moldindconbank & MasterCard
  • Gold: Orange Moldova | International Media Support
  • Silver: IBM, Amazon Web Services, Dorna

Parteneri media MDS25: Forbes | AGORA | Simpals | Știri.md | Point.md | NewsMaker | Realitatea | Bani.md | FOX CO

Contribuitori la eveniment: Aurelius | Centrul analitic „Expert Grup” | DevCon | Paynet | ASBC | XY Partners | Dreams | Avigo

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: