„De ce MAEIE „nu vede” tortura asupra soldaților ruși?” Ambasada Rusiei a reacționat la declarația Chișinăului despre soldatul ucrainean decapitat
Full Article 3 minutes read

„De ce MAEIE „nu vede” tortura asupra soldaților ruși?” Ambasada Rusiei a reacționat la declarația Chișinăului despre soldatul ucrainean decapitat

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a venit cu o reacție la comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), despre apariția videoclipului în care câțiva militari ruși decapitează un soldat ucrainean. Reprezentanții instituției au declarat că MAEIE ar fi lansat acuzații „pripite și generalizate”, deoarece autenticitatea clipului și naționalitatea militarilor, care au comis crima, „nu a fost stabilită”. Totodată, ambasada Rusiei i-a reproșat ministerului de la Chișinău că refuză să vadă „crimele de război comise de soldații ucraineni asupra celor ruși”.

„În legătură cu apariția în spațiul internet a unui fișier media cu decapitarea unui presupus militar „ucrainean”, au urmat acuzații pripite și generalizate din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova la adresa statului nostru. Atragem atenția că deocamdată, autenticitatea videoclipului, precum și naționalitatea bărbaților în uniforme de camuflaj, nu a fost stabilită”, se arată în comunicatul ambasadei..

Totodată, instituția susține că Procuratura Generală a Federației Ruse ar fi inițiat o anchetă cu privire la decapitarea soldatului ucrainean.

„Este rezonabil să le reamintim celor care au decis să preia atât de curând mantia de judecător: verdictul este pronunțat, de obicei, pe baza unor dovezi și fapte irefutabile. O întrebare rezonabilă, dar în același timp retorică: de ce Ministerul de Externe al Republicii Moldova preferă să nu „vadă” crimele de război comise de forțele armate ucrainene, care au fost dovedite de o comisie internațională independentă a ONU, inclusiv tortura brutală și executarea soldaților ruși captivi, masacrarea civililor și distrugerea deliberată a Donbasului?”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, în seara zilei de 11 aprilie, pe internet a fost publicat un video în care un soldat ucrainean este decapitat .În imagini, persoane în uniforme militare cu panglici albe (de obicei acestea sunt utilizate pentru identificarea militarilor ruși care luptă în Ucraina) decapitează un bărbat viu, îmbrăcat în uniformă cu însemne ucrainene. Menționăm că NM nu a publicat imaginile video din motive etice.

Ulterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a venit cu reacție. Liderul de la Kiev a declarat că Ucraina nu va ierta criminalii, iar pentru toate ororile va exista tragere la răspundere.

Pe 13 aprilie, și MAEIE a comentat omorul soldatului ucrainean. Instituția a declarat că toate atrocitățile comise de Rusia împotriva Ucrainei trebuie investigate, iar persoanele care au comis crime de război – pedepsite. Pe această cale, Ministerul de Externe de la Chișinău a reiterat că Republica Moldova sprijină crearea unui tribunal special care să investigheze crimele comise împotriva țării vecine.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: