„De ce MAEIE „nu vede” tortura asupra soldaților ruși?” Ambasada Rusiei a reacționat la declarația Chișinăului despre soldatul ucrainean decapitat

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a venit cu o reacție la comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), despre apariția videoclipului în care câțiva militari ruși decapitează un soldat ucrainean. Reprezentanții instituției au declarat că MAEIE ar fi lansat acuzații „pripite și generalizate”, deoarece autenticitatea clipului și naționalitatea militarilor, care au comis crima, „nu a fost stabilită”. Totodată, ambasada Rusiei i-a reproșat ministerului de la Chișinău că refuză să vadă „crimele de război comise de soldații ucraineni asupra celor ruși”.

„În legătură cu apariția în spațiul internet a unui fișier media cu decapitarea unui presupus militar „ucrainean”, au urmat acuzații pripite și generalizate din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova la adresa statului nostru. Atragem atenția că deocamdată, autenticitatea videoclipului, precum și naționalitatea bărbaților în uniforme de camuflaj, nu a fost stabilită”, se arată în comunicatul ambasadei..

Totodată, instituția susține că Procuratura Generală a Federației Ruse ar fi inițiat o anchetă cu privire la decapitarea soldatului ucrainean.

„Este rezonabil să le reamintim celor care au decis să preia atât de curând mantia de judecător: verdictul este pronunțat, de obicei, pe baza unor dovezi și fapte irefutabile. O întrebare rezonabilă, dar în același timp retorică: de ce Ministerul de Externe al Republicii Moldova preferă să nu „vadă” crimele de război comise de forțele armate ucrainene, care au fost dovedite de o comisie internațională independentă a ONU, inclusiv tortura brutală și executarea soldaților ruși captivi, masacrarea civililor și distrugerea deliberată a Donbasului?”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, în seara zilei de 11 aprilie, pe internet a fost publicat un video în care un soldat ucrainean este decapitat .În imagini, persoane în uniforme militare cu panglici albe (de obicei acestea sunt utilizate pentru identificarea militarilor ruși care luptă în Ucraina) decapitează un bărbat viu, îmbrăcat în uniformă cu însemne ucrainene. Menționăm că NM nu a publicat imaginile video din motive etice.

Ulterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a venit cu reacție. Liderul de la Kiev a declarat că Ucraina nu va ierta criminalii, iar pentru toate ororile va exista tragere la răspundere.

Pe 13 aprilie, și MAEIE a comentat omorul soldatului ucrainean. Instituția a declarat că toate atrocitățile comise de Rusia împotriva Ucrainei trebuie investigate, iar persoanele care au comis crime de război – pedepsite. Pe această cale, Ministerul de Externe de la Chișinău a reiterat că Republica Moldova sprijină crearea unui tribunal special care să investigheze crimele comise împotriva țării vecine.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: