Directorul Liceului Teoretic „Toader Bubuiog” din comuna Bubuieci, municipiul Chișinău, s-a ales cu o sancțiune disciplinară „pentru nerespectarea normelor de organizare instituțională și protecție a copiilor”. Informația a fost comunicată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din Chișinău. Potrivit direcției, s-au constatat deficiențe în aplicarea politicilor de prevenire a bullying-ului și asigurării securității elevilor. Menționăm că la această instituție învăța băiatul de 13 ani care a decedat la câteva zile după ce a suferit o traumă la picior în timp ce se afla la școală. Apropiații băiatului menționau că minorul a fost victima bullying-ului la școală.
„Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău informează despre finalizarea evaluării Instituției Publice Liceul Teoretic „Toader Bubuiog”, în urma căreia s-au constatat deficiențe în managementul educațional și aplicarea politicilor de prevenire a bullying-ului și asigurare a securității elevilor. Ca urmare, s-au dispus măsuri pentru îmbunătățirea climatului școlar, întărirea colaborării școală-familie și aplicarea strictă a prevederilor legale privind protecția elevilor”, au comunicat reprezentanții Direcției.
De asemenea, „în baza constatărilor grupului de lucru s-a decis aplicarea unei sancțiuni disciplinare directorului instituției, pentru nerespectarea normelor de organizare instituțională și protecție a copiilor, conform cadrului normativ în vigoare”.
***
Pe 27 februarie 2025, deputata Reghina Apostolova a anunțat în Parlament că, pe 18 februarie, un copil de 13 ani a suferit o traumă într-un liceu din comuna Bubuieci. La câteva zile după incident, copilul a decedat. „Copilului i-a fost aplicat ghips (nota red. la spital) și trimis acasă. Peste două zile, copilului i-a stat rău, i s-a făcut un ghips repetat. (…) Duminică, copilului i-a fost așa de rău că a fost spitalizat. Inițial de aceasta s-a ocupat spitalul Ignatenco, dar ulterior au încercat să salveze copilul Institutul Mamei și Copilulu”, a comunicat deputata.
Aflată la ședința Parlamentului, ministra Sănătății Ala Nemerenco a spus că „sunt greșeli foarte mari din partea spitalului municipal Ignatenco”. „Copilul acesta a trecut de multe ori prin spitalul Ignatenco și a rămas cumva ieșit din vizorul lor, el nu s-a adresat o singură dată. (…) Copilul trebuia să ajungă de mult timp în urmă la Institutul Mamei și Copilului și atunci el ar fi avut o șansă de salvare. Deci, el a ajuns în sepsis, osteomielită gravă”, a comunicat ministra.
În reacție, vicedirectorul spitalului „Valentin Ignatenco”, Vitalie Mihalcean, a spus că minorul a fost la instituția spitalicească de două ori. „Prima dată a venit și i-a fost aplicat ghips la picior, a primit o traumă la școală, la educație fizică mi se pare. A venit la noi a doua zi după ce a primit trauma. A doua oară a venit duminică, pe 16 februarie, acuza dureri, el și-a scos ghips-ul singur la domiciliu. La spital a venit pe picioarele lui. A fost examinat și i s-a pus din nou ghips. Ulterior, am constatat că era în sepsis (n.r. – apare atunci când organismul are un răspuns extrem la o infecție) și am decis că trebuie transferat la Institutul Mamei și Copilului, unde i se va acorda ajutor la alt nivel”, a spus Mihalcean, potrivit realitatea.md.
Ulterior s-a aflat că mama băiatului a depus plângere la poliție. Iar apropiații băiatului au spus că minorul a fost victima bullying-ului la școală. Unchiul copilului a menționat, într-un video pentru liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc, că minorul „a fost lovit la picior la lecția de educația fizică” și că „a fost lovit intenționat”.
Pe 3 martie, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău declara că analizează incidentul. „Colaborăm strâns cu autoritățile pentru clarificarea circumstanțelor”, adăuga Direcția. Pe 4 martie, Ministerul Educației a declarat că „în cazul în care verificările vor confirma existența unor acte de bullying și lipsa unor măsuri adecvate din partea instituției, Ministerul Educației și Cercetării va solicita fondatorului și Direcției generale educație aplicarea sancțiunilor disciplinare prevăzute de legislația în vigoare”. „De asemenea, cazul va fi înaintat spre examinare Comisiei de Etică, iar, dacă va fi necesar, va fi propusă retragerea gradului managerial și didactic al persoanelor responsabile”, mai comunica Ministerul.
Pe 31 martie, șeful adjunct al Direcției Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, a raportat că o comisie a examinat situația din instituția de învățământ și a întocmit un raport, care urmează a fi examinat pentru a lua ulterior decizii cu privire la conducerea liceului.