NewsMaker

Scutiri mai mici la importul mașinilor hibrid, iar Facebook și Google vor trebui să se înregistreze în Moldova. Politica bugetar-fiscală și vamală, adoptată în lectură finală

Parlamentul a adoptat, în ședința de astăzi, 19 decembrie, politica bugetar-fiscală și vamală a Republicii Moldova, în lectura finală. Proiectul prevede modificărea mai multor acte legislative,  precum diminuarea impozitului aplicat donațiilor sau modificarea termenului de achitare a accizelor, scutirea de taxe vamale a coletelor expediate a căror valoare este mai mică de o mie de euro, dar și anularea scutirii de 50% la importul mașinilor cu motorizare hibrid. Documentul a fost susținut cu 60 de voturi.

Modificările prevăd anularea scutirii de 50% la importul mașinilor cu motorizare hibrid. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2020, la importul acestui tip de autoturisme va fi aplicată o scutire de doar 25%. Totodată, reducerea de 50% se păstrează doar în cazul importului mașinilor de tip plug-in hybrid, în timp de pentru importul de automobile mild-hybrid și micro-hybrid nu vor exista scutiri.

Un amendament propus de deputatul PAS, Lilian Carp, a fost respins. În replică, parlamentarul a spus că inițiativa favorizează un agent economic care a finanțat campania electorală a candidatului PSRM la funcția de primar general al Capitalei, Ion Ceban.

De cealaltă parte, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, susține că instituția pe care o conduce se angajează să stimuleze importul celui mai eficient tip de motorizare, și anume cea plug-in hybrid. Potrivit poficialului, nivelul de accizare a acestor tipuri de mașini este diferit deoarece emisia de CO2 este și ea diferită.

O altă măsură controversată a proiectului politicii bugetar-fiscale și vamale prevede obligarea, începând cu 1 aprilie 2020, companiilor internaționale de IT, precum Facebook sau Google să se înregistreze în Republica Moldova și să achite TVA. Guvernul speră să obțină, astfel, cel puțin 100 de milioane de lei.

Totodată, printre prevederile politicii bugetar-fiscale și vamale se numără scutirea de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a mărfurilor exportate prin trimiteri poștale a căror valoare nu depășesc 1 000 euro.

De asemenea, se extinde și se majorează acciza pentru automobilele de lux. Astfel, la importul mașinilor mai scumpe de 35 de mii de euro va fi achitat suplimentar o taxă de 2% din valoarea autoturismului, care va crește în funcție de prețul mașinii, astfel încât va ajunge până la 10%, pentru cele cu o valoare de peste 90 de mii de euro.

Totodată, deși anterior Partidul Socialiștilor a criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale și vamale nu prevede schimbări în acest sens.

Parlamentarii vor reveni, în anul 2020, la examinarea situației privind cota TVA, în special aplicat la producția agroindustrială, pentru a soluționa conceptual problema anumitor discrepanțe în acest sens, dar, totodată, fără a distorsiona sistemul fiscal al țării, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul parlamentului.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: