ZdG.md

Decizii controversate în dosare de rezonanță: Cine sunt judecătoarele care au anulat excluderea „Șansă”, afiliată lui Șor, din alegeri

NewsMaker a adunat cele mai importante informații despre cele trei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care Partidul „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – a fost scos din alegerile locale. În iulie 2023, judecătoarele au fost implicate și în anularea actului Autorității Naționale de Integritate (ANI) prin care s-a constat o diferență de 8 milioane de lei între veniturile obținute și cheltuielile raportate de deputatul socialist Corneliu Furculița, în perioada 2017-2018.

Ecaterina Palanciuc

Ecaterina Palanciuc și-a început cariera în anul 2005, atunci când a fost numită în calitate de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Șase ani mai târziu, în 2011, Palanciuc a fost numită în funcția de vicepreședintă a aceleiași instanțe pentru un termen de patru ani. În 2015, pentru scurt timp, a deținut funcția de președintă interimară a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru. Iar pe 31 iulie 2017, prin decretul președintelui Republicii Moldova de la acea vreme, Igor Dodon, Palanciuc a fost numită judecător la Curtea de Apel Chișinău.

De-a lungul carierei, Ecaterina Palanciuc a pronunțat mai multe hotărâri judecătorești controversate. Numele magistratei apare în lista persoanelor care se fac vinovate de condamnarea țării noastre la CtEDO, în 2008, în cazul Oferta Plus SRL vs. Moldova. În urma condamnării, Moldova a fost obligată să achite companiei Oferta Plus 2,5 milioane de euro.

De asemenea, Palanciuc este implicată și în cazul invalidării rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului din 2018. Atunci, în urma turului doi de scrutin, candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, câștigase alegerile contra pretendentului PSRM, Ion Ceban.

Astfel, Ecatreina Palanciuc este una din cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care, în 2018, menținut în vigoare invalidarea rezultatelor alegerilor locale pentru funcția de primar al Chișinăului. Iar 1 an și 4 luni mai târziu și cu 12 zile înainte de noul scrutin electoral din Chișinău, judecătorii Ecaterina Palanciuc, Vladislav Clima și Luminița Cupcic, de la Curtea de Apel Chișinău, au validat mandatul obținut în 2018 de Năstase.

Veronica Negru

Veronica Negru și-a început activitate în calitate de judecător în 2002, la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. În februarie 2015, prin decret prezidențial a fost numită judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Magistrata a făcut parte din completul de judecată căruia i-a fost repartizat spre examinare dosarul cu privire la numărul secțiilor de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 2021. Ulterior, Negru a fost recuzată de către participanții la proces.

Ina Dutca

Ina Dutca și-a început activitatea profesională în calitate de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în anul 2006. Pe 11 decembrie 2019, prin decret prezidențial, Dutca a fost numită judecător la Curtea de Apel Chișinău.

În iulie 2023, Curtea de Apel Chișinău a anulat actul ANI prin care s-a constatat o diferență substanțială, în mărime de peste 8 milioane de lei, între veniturile obținute și cheltuielile raportate de deputatul socialist Corneliu Furculița, în perioada 2017-2018. Completul de judecată care a pronunțat decizia respectivă este format din Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca.

De asemenea, în octombrie 2023, cele trei judecătoare au respins sesizarea fugarului Ilan Șor împotriva Agenției Servicii Publice (ASP) care i-a anulat în 2021 actele de identitate moldovenești. ASP a anulat actele după ce s-a constatat că acestea au fost perfectate cu încălcare legislaţiei şi în lipsa lui Ilan Şor.

***

Amintim că, pe 12 decembrie, judecătoarele Curții de Apel Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind excluderea candidaților Partidului „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – din alegerile locale generale din noiembrie (Detalii – AICI).  Liderul „Șansă”, Alexei Lungu, a calificat atunci decizia instanței ca fiind o „victorie”. De cealaltă parte, Daniel Vodă a declarat că Guvernul va ataca la CSJ hotărârea judecătorească, pentru a apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de „grupurile criminal-organizate” (Detalii – AICI).

Iar în debutul ședinței Guvernului din 13 decembrie, premierul Dorin Recean a numit public numele celor trei magistrate și a îndemnat cetățenii „să le rețină”. Oficialul a declarat că hotărârea judecătoarelor creează o situație în care statul nu poate interveni pentru a stopa activitatea „grupărilor criminale” (Detalii – AICI). Mai târziu, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Consiliul Superior al Magistraturii au publicat declarații în care au criticat afirmațiile premierului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: