La București a avut loc cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. În cadrul evenimentului a fost adoptată o declarație comună. În textul declarației, delegația din România și Statele Unite ale Americii au vorbit despre „riscul potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova”. Părțile au subliniat că „rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova”.
Delegația României la cea de-a opta sesiune a Dialogului Strategic România-SUA a fost condusă de partea română de Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar partea americană – de Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.
La finalul evenimentului, delegația din România și Statele Unite ale Americii au adoptat o Declarație comună. În textul declarației se menționează că „dialogul Strategic SUA – România a avut loc pe fondul celei mai grave amenințări la adresa securității euroatlantice din ultimele decenii”.
„La un an de la declanșarea războiului nejustificat și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, ne confruntăm cu provocări la adresa securității europene, cu efecte de amploare pentru poporul ucrainean și efecte globale cu privire la securitatea energetică și alimentară. Invazia brutală lansată de Federația Rusă este un atac la adresa suveranității Ucrainei și la ordinea internațională bazată pe reguli”, se menționează în declarația adoptată de părți.
Delegațiile română și americană au acordat o atenție specială, în declarație, riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova.
„România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană”, se mai comunică în textul declarației.
Părțile au adăugat că „rămân angajate în susținerea principiilor independenței, suveranității, integrității teritoriale și respectarea dreptului internațional, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ca bază a arhitecturii de securitate euroatlantice”.
***
Dereck Hogan vizitează România și Republica Moldova în perioada 12-15 martie 2023. Secretarul adjunct principal în Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice va conduce delegații pentru Dialogul Strategic SUA-România de la București și Dialogul Strategic SUA-Republica Moldova de la Chișinău.
În dimineața zilei de 15 martie, fostul ambasador al SUA la Chișinău în perioada 2018-2022 a susținut declarații de presă la Chișinău alături de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu.
***
Recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu.
Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.
Rusia a respins categoric informațiile făcute publice de către președinta Republicii Moldova: „Astfel de declarații sunt absolut nejustificate și lipsite de dovezi. Sunt construite în stilul manevrelor clasice, pe care le utilizează deseori SUA, alte țări Occidentale și Ucraina. Mai întâi să acuzi, făcând trimitere la presupuse informații secrete, care nu pot fi verificate, iar apoi să le folosești pentru a justifica propriile acțiuni ilegale”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!