112.ua

„Deja îi este greu să meargă și să vorbească”. Șaakașvili este în greva foamei de peste 10 zile, deși suferă de o boală gravă

Ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, care a fost plasat în închisoare după reîntoarcerea în țară, este în greva foamei de peste 10 zile. Medicul său susține că politicianul trebuie spitalizat de urgență, întrucât suferă de o afecțiune gravă a sîngelui și și-ar putea pierde viața, informează portalul jam-news.net.

Medicul lui Saakașvili, Nikoloz Kipșidze, a declarat că politicianul, care suferă de talasemie (o afecțiune a sângelui care provoacă anemie gravă), a refuzat să consume până și miere sau suc și acceptă doar apă. Medicul susține că Saakașvili trebuie spitalizat de urgență.

„Este în greva foamei de 10 zile, însă eu cred că, de fapt, sunt deja 14-15 zile. Nu știu cum a ajuns în Georgia, însă mi-a spus că nu a mâncat nimic pe drum și la Batumi, la fel, nu a avut mâncare”, a menționat medicul lui Saakașvili.

În premieră, medicul personal al politicianului a anunțat că Saakașvili suferă de talasemie: „Nu am vorbit niciodată în public despre acest subiect, însă astăzi mi s-a oferit permisiunea. Pentru persoanele care suferă de această boală este inadmisibilă înfometarea, pentru că poate provoca schimbări ireversibile. Deja îi este greu să meargă și să vorbească. Dacă situația va continua în acest mod, nu va rămâne în viață”.

***

Saakașvili a fost plasat în arest pe 1 octombrie, la Tbilisi, după ce a revenit în Georgia pentru prima oară în ultimii 8 ani. Pe numele acestuia sunt deschise mai multe dosare penale. În unul dintre acestea, fostul președinte a fost condamnat la 6 ani de închisoare. După arestare, Saakașvili a fost transportat în închisoarea din Rustavi. Politicianul a declarat că nu va înceta greva foamei până când nu va fi eliberat atât el, cât și câțiva dintre susținătorii săi. Saakașvili a refuzat ajutorul medical.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia, găsită vinovată de CEDO pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și încălcarea drepturilor omului în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis miercuri, 9 iulie, două hotărâri în dosarele împotriva Rusiei, potrivit Associated Press (AP). În prima decizie, instanța a recunoscut Moscova responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Donbas, vara anului 2014, în urma căreia au murit 298 de persoane. În cealaltă hotărâre se precizează că Rusia a încălcat dreptul internațional în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit AP, citat de The Moscow Times, acesta este primul caz în care o instanță internațională recunoaște Moscova responsabilă pentru doborârea avionului malaezian, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul invaziei totale din Ucraina din 2022.

Curtea a emis aceste hotărâri examinând cauzele împotriva Rusiei, inițiate de Ucraina și Țările de Jos. În total, Kiev și Amsterdam au înaintat către CEDO patru cereri, care acoperă un spectru larg de presupuse încălcări ale drepturilor omului atât în cazul avionului doborât, cât și pe parcursul războiului total.

Totodată, AP califică deciziile CEDO drept în mare parte simbolice, deoarece Moscova nu mai recunoaște jurisdicția acesteia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră deciziile instanței de la Strasbourg ca fiind nule și nu intenționează să le respecte.

Cu toate acestea, familiile victimelor catastrofei MH17 consideră hotărârea CEDO un pas important în cei 11 ani de luptă pentru dreptate, notează AP.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Țările de Jos, în care doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru multiple omoruri, pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: