Deputat PAS, despre investigația Ministerului Apărării privind soldatul gay: „Miroase a complicitate și mușamalizare”
Full Article 4 minutes read

Deputat PAS, despre investigația Ministerului Apărării privind soldatul gay: „Miroase a complicitate și mușamalizare”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumiru Alaiba a comentat subiectul privind soldatul de 18 ani, care a anunțat că nu se va întoarce în unitatea militară, cu riscul de a fi cercetat penal pentru dezertare, întrucât ar fi fost umilit pentru că este homosexual. Prin intermediul unui mesaj publicat pe 27 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, parlamentarul a criticat reacția Ministerului Apărării și a menționat că i se pare că s-ar încerca mușamalizarea cazului.

Dumitru Alaiba consideră că Ministerul Apărării ar trebui să adreseze scuze tânărului.

„Urmăresc toate știrile la acest subiect și mă îngrozesc. O simplă scuză publică de la Ministerul Apărării ar ajuta mai mult decât o tonă de “investigații interne”. E atât de simplu. Un text succint. “Ne pare rău”. Copilul cuiva, nimerit pe mâinile armatei, trece printr-o dramă la o vârstă prea fragedă. Ca orice soldat, Marin era în slujba acestei țări și deci este responsabilitatea ministerului, dar nimănui, se pare, nu-i pasă. Minimul pe care îl merită acest tânăr sunt niște scuze publice”, a menționat deputatul PAS.

Parlamentarul s-a arătat rezervat față de rezultatul anchetei interne desfășurate de Minister.

„Investigații interne care neagă cu vehemență ceva foarte posibil și credibil (că în armată un băiat homosexual ar fi supus persecutărilor, hărțuirii și violenței fizice și verbale) miroase mai degrabă a complicitate și mușamalizare. Sau în cel mai bun caz – miopie. O simplă scuză e un bun început. Ea nu poate înlocui disciplinarea celor responsabili, dar e un început. E o mână întinsă. Să nu uităm. Vorbim de un adolescent. Un tânăr curajos, dar totuși. Abia a trecut de 18 ani și acum îmi imaginez că trece printr-o perioadă complicată. Unora nu le place acest gând în așa context, dar asta ar putea fi copilul oricui”, a mai spus Alaiba.

***

Amintim că, pe 10 noiembrie, un militar în termen din Republica Moldova și-a făcut coming out-ul în calitate de homosexual. Marin Pavlescu, în vârstă de 18 ani, a publicat pe pagina sa de Instagram un video în care povestește că este în concediu și urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu intenționează să îl facă, din cauza abuzurilor la care a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Acesta a mai menționat că este conștient de pedeapsa pe care o riscă pentru dezertare, însă este hotărât să nu se întoarcă în unitatea militară. În cadrul conferinței din 19 noiembrie, NM a întrebat-o pe președinta țării Maia Sandu dacă a auzit despre acest caz. Șefa statului a menționat că urmează să afle mai multe detalii de la ministrul Apărării Anatolie Nosatîi, cu care urma să se întâlnească în aceeași zi. Pe 25 noiembrie, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a președintei țării a precizat pentru NM că întâlnirea dintre cei doi oficiali nu a avut loc la data planificată și a promis să ne ofere un comentariu mai detaliat pe 29 noiembrie.

Între timp, Ministerul Apărării a finalizat ancheta internă. În cadrul documentului trimis avocatului tânărului se arată că „nu au fost constatate intimidări, înjosiri și acțiuni discriminatorii pe motiv că acesta ar fi homosexual”. În același timp, Ministerul Apărării a anunțat că va sesiza Procuratura Generală, întrucât soldatul ar avea legături sexuale cu un minor. Avocata lui Marin Pavlescu și reprezentanții GENDERDOC-M, care apără drepturile comunității LGBT în Moldova, s-au arătat indignați de concluzia Ministerului Apărării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: