Cei cinci deputați independenți din Parlamentul Republicii Moldova – în trecut deputați din partea Partidului neconstituțional „ȘOR” – au inițiat procedura de moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean, pentru „incapacitatea” gestionării intemperiei de săptămâna trecută. Informațiile au fost confirmate de deputata independentă Marina Tauber. Aceasta a precizat că proiectul moțiunii de cenzură urmează a fi înaintat Parlamentului pentru examinare.
Pe 29 noiembrie, Marina Tauber a publicat pe Facebook imagini cu proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Recean. Potrivit textul documentului, moțiunea de cenzură a fost inițiată din cauza că Guvernul nu ar fi fost capabil să gestioneze intemperia de săptămâna trecută.
„Ultima problemă gravă care a dovedit incompetența și slăbiciunea actualului Guvern a fost incapacitatea acestauia de a face față condițiilor meteorologice severe. Guvernul și Comisia pentru Situații Excepționale, formată în totalitate din membrii Executivului, nu a făcut nimic pentru a proteja oamenii și a-i proteja de calamități. În afară de postări de rețelele de socializare și decizia ca școlile să nu fie deschise luni, 27 noiembrie 2023, Guvernul nu s-a remarcat în niciun fel. Reamintim că despre ninsorile puternice din toată țara Guvernul a fost informat din timp, dar nu a întreprins măsurile necesare în vederea prevenirii consecințelor negative, fie din incompetență sau neglijență gravă, fapt care nu poate scuti Executivul de responsabilitate”, se arată în document.
Moțiunea de cenzură a fost semnată de deputații Marina Tauber, Apostolova Reghina, Denis Ulanov, Petru Jardan, Vadim Fotescu.
Într-un mesaj alăturat imaginilor cu documentul, Tauber a precizat că procedura de moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean a fost demarată la inițiativa oligarhului fugarului Ilan Șor, ex-liderul Partidului neconstituțional „ȘOR”.
Totodată, parlamentara a îndemnat deputații din opoziție să susțină moțiunea de cenzură.
„Facem apel la toți colegii din opoziție să susțină acest vot de neîncredere! Am tolerat prea mult timp comportamentul vădit răuvoitor al autorităților de la Chișinău față de cetățeni, dar, în lumina evenimentelor actuale, nu mai putem tolera acest lucru”, a scris aceasta.
Pentru a putea fi înregistrată în Parlament, moțiunea de cenzură trebuie să fie inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Iar pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură trebuie să întrunească votul majorității deputaților prezenți.
Intemperia din weekend
Amintim că un puternic ciclon a acoperit Europa de Est. Duminica trecută, pe 26 noiembrie, vremea s-a dezlănțuit în Republica Moldova, Bulgaria, România, regiunile de pe litoralul Mării Negre din Ucraina și Rusia. În consecință, sute de automobile, autocare și ambulanțe au rămas blocate în nămeți. Mai multe curse avia au fost anulate sau amânate, iar drumurile au fost blocate. Din cauza intemperiei, în mai multe localități din țară, au avut accidente rutiere. La Orhei și în raionul Nisporeni, acestea s-au soldat cu decese. În raionul Criuleni și Grigoriopol doi bărbați a fost găsiți înghețați în mijlocul drumului. Iar la Căușeni, o femeie și un bărbat au fost găsiți morți într-o mașină blocată în zăpadă (Detalii – AICI). Procuratura Generală a confirmat pentru NM că pe cazul de la Căușeni a fost pornit un dosar penal. Oamenii legii urmează să verifice cauza decesului, precum și acțiunile sau inacțiunile persoanelor responsabile de gestionarea situației cauzate de condițiile meteorologice. Premierul Dorin Recean a solicitat, la ședința Guvernului din 29 noiembrie, demisia directorului de la Serviciul 112 Liviu Oboroc.
A doua tentativă de a demite Guvernul Recean
În context, precizăm că este pentru a doua oară de la învestirea Guvernului Recean, în februarie 2023, când opoziția parlamentară încearcă să-l demită. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au înaintat pe 5 octombrie, în plenul Parlamentului, moțiunea de cenzură asupra activității Cabinetului de miniștri, condus de premierul Dorin Recean. Inițiatorii moțiunii acuză actualul Executiv de sărăcirea populației, creșterea prețurilor și crearea unei crize socio-politice „de proporții”. Moțiunea de cenzură a fost examinată în cadrul ședinței Parlamentului din 20 octombrie.
După aproape 10 ore în care s-au desfășurat prezentările premierului Recean și Cabinetul de miniștri privind realizările Guvernului și dezbaterile pe marginea moțiunii de cenzură, deputații au trecut la procedura de vot. 60 de deputați ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat contra moțiunii de cenzură, iar 16 deputații BCS – pentru. Alți 6 parlamentari nu au votat. Întrucât moțiunea de cenzură nu a întrunit număr majoritar de voturi, aceasta nu a fost adoptată.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!