Procuratura Anticorupție a venit cu detalii la plasarea fostului democrat Vladimir Andronachi în arest la domiciliu. Anterior, acesta s-a aflat în Penitenciarul nr.13. Instituția a precizat că Andronachi a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile cu „anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice”. Se menționează că procurorii anticorupție nu au fost de acord cu decizia și au amintit că „recent, un învinuit într-o cauză penală, fiind supus monitorizării electronice, a deteriorat dispozitivul”. Menționăm că fondatorul „Bismobil Kitchen” și-a scos recent brățara GPS și a fugit într-o direcție necunoscută, ulterior fiind identificat.
Procuratura Anticorupție a menționat că decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe 19 aprilie 2023.
Instituția a mai precizat că pe 14 aprilie, în adresa Judecătoriei Chișinău, a fost depus demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința inculpatului Vladimir Andronachi.
„Necesitatea prelungirii arestului a fost impusă de riscul de a împiedica buna desfășurare a justiției în condițiile în care încă nu a fost petrecută nici o ședință de judecată, riscul eschivării, în condițiile în care anterior inculpatul s-a eschivat de la urmărirea penală fiind dispuse investigații în vederea căutării acestuia și riscul organizării unor dezordini publice”, a declarat Procuratura Anticorupție.
De cealaltă parte, instituția a spus că urmare a examinării demersului procurorului, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 19 aprilie 2023, judecătorul a dispus admiterea parțială a demersului procurorului cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv.
„A înlocuit măsura preventivă aplicată inculpatului Vladimir Andronachi de la arestare preventivă la arestare la domiciliu pe un termen de 30 zile. Totodată, instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice”, a precizat instituția.
Procuratura Anticorupție a mai declarat că încheierea a devenit executorie din data de 19 aprilie 2023, ora 16:30, cu eliberarea inculpatului imediat din Penitenciarul nr. 13.
„Procurorii anticorupție au susținut că aplicarea arestului la domiciliu nu se justifică din motivele caracterului infracțiunii comise, complexității cazului și importanței acestuia. Fiind la domiciliu, inculpatul poate comunica fără impedimente cu persoane implicate pe caz, inclusiv martori, și ar putea astfel să-i determine să prezinte declarații neveridice și să afecteze înfăptuirea justiției”, au relatat reprezentanții Procuraturii.
Totodată, procurorii anticorupție au menționat că „aplicarea măsurii de monitorizare electronică nu este o măsură suficientă ce ar preveni eschivarea”.
„Amintim că, recent, un învinuit într-o cauză penală, fiind supus monitorizării electronice, a deteriorat dispozitivul și s-a eschivat de la organele de drept”, a adăugat instituția.
Aceasta a adăugat că „conform actului judecătoresc din 19 aprilie 2023 „Încheierea nu se supune căilor de atac””.
***
Fostul deputat, considerat un apropiat al ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.
În dosarul „Metalferos”, Andronachi este acuzat de crearea unui grup criminal organizat, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în timp ce în dosarul fraudei bancare, Andronachi este învinuit că, alături de alte persoane, a simulat încheierea unui contract de investiţii în reconstrucţia unui imobil cu Banca de Economii. Ei ar fi sustras astfel din conturile băncii 32 de milioane de lei.
Vladimir Andronachi pledează nevinovat. Anterior, el a declarat că a fost pus sub învinuire la comandă politică.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!