Detalii despre proiectul PAS privind trădarea de patrie. Olesea Stamate dezminte sancțiunile pentru dezinformare
Full Article 4 minutes read

Detalii despre proiectul PAS privind trădarea de patrie. Olesea Stamate dezminte sancțiunile pentru dezinformare

Deputata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, ex-președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități a declarat că în proiectul de lege privind modificarea articolului 337 din Codul Penal – „trădare de patrie” – nu se regăsește „dezinformarea”. Potrivit deputatei, în proiectul înregistrat de deputații PAS se dorește o reorganizare a conținutului acestui articol – să se schimbe cuvântul „activitate dușmănoasă” cu „activitate ostilă”. Astfel deputata își contrazice colegul de partid, coautor al ințiativei Igor Chiriac, care a declarat că „acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului se exprimă și prin campanii de dezinformare”.

La emisiunea „Puterea a patra” de la N4, Stamate a declarat că dezinformarea nu își are locul în articolul „trădare de patrie” și că nu se regăsește în inițiativa legislativă.

„Eu în proiectul de lege nu am văzut nimic ce ține de dezinformare. Nimic, nu-i. (…) Articolul ce ține de trădare de patrie în mare parte nu se schimbă, se face o reorganizare a conținutului acestui articol și se schimbă cuvântul „activitate dușmănoasă” cu „activitate ostilă” care în principiu sunt sinonime, doar că poate ar putea fi interpretat că „dușmănoasă” se folosește mai mult totuși pe timp de război și „ostilă” eventual… Dar dacă dați în dex o să vedeți că ele sunt sinonime. (…) Eu nu cred că dezinformarea își are loc în articolul „trădare de patrie”, deci asta este o infracțiune din capitolul „cele mai grave infracțiuni”, a spus deputata.

Menționăm deocamdată proiectul de lege este în etapa de consultări publice și nu a fost dezbătut în Legislativ.

 

Pe 24 mai deputații PAS, printre care Igor Chiriac, au înregistrat în Parlament un proiect de lege privind modificarea articolului 337 din Codul Penal – „trădare de patrie”. Chiriac a spus că „se propune ca să răspundă penal cei acționează împotriva Republicii Moldova în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor prin una din următoarele forme: a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; b) spionaj; c) divulgare a secretului de stat; d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”.

Potrivit lui Chiriac, prin acest amendament se dorește schimbarea formei de acordare de ajutor unui stat străin sau unei puteri străine ca fiind trădare de Patrie. „Dacă la moment acest ajutor acordat este pentru înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, după aceste modificări se va considera trădare – ajutorul acordat activități ostile împotriva securității statului”.

Deputatul a evidențiat că „acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului se exprimă și prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale de a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății îndreptate împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova”. „Cei care-și vor vinde țara pentru bani – vor purta răspundere mai aspră – închisoare de la 15 la 20 de ani”, a adăugat el.

Deputatul socialist și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, consideră că amendamentul la articolul din Codul Penal care se referă la trădarea de patrie propus de partidul de guvernământ PAS este o „formă de luptă” cu societatea civilă și politicienii din opoziție. Totodată, parlamentarul a calificat proiectul de lege ca fiind „un atac la pluralismul de opinii”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: