Parlamentul Republicii Moldova

Din comisia care va evalua activitatea lui Stoianoglo ar putea face parte și un procuror DNA din România

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat regulamentul privind evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. De asemenea, a fost determinată componența Comisiei speciale, care va efectua verificările. Dacă timp de 24 de ore niciunul dintre membrii desemnați nu va fi recuzat, atunci componența Comisiei va fi aprobată definitiv.

Membrul CSP Inga Furtună a menționat că nu va vota pentru aprobarea regulamentului, întrucât nu este de acord cu acesta. După dezbateri cu ușile închise, regulamentul a fost, totuși, aprobat.

Ulterior, CSP a discutat despre componența Comisiei care va efectua  evaluarea lui Stoianoglo. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a delegat deja reprezentantul – ex-președinta interimară a Curții de Apel Chișinău, Lidia Burac. Candidata CSP este Mariana Alexandru, fost procuror în cadrul Departamentului Național Anticorupție al României (DNA).

Alexandr Stoianoglo a propus ca din Comisie să facă parte avocatul Ion Matușenco, iar președinta Maia Sandu l-a propus pe Drago Kos, expert internațional anticorupție. Din partea Ministerului Justiției a fost desemnată avocata Angela Popil.

CSP se va întruni în ședință pe 23 noiembrie, pentru a examina eventualele cereri de recuzare.

***

Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Comisia va fi formată din 5 membri, care vor fi propuși de către președintele țării, Ministerul Justiției, CSP, CSM și de către procurorul general. Membrii comisiei trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență în domeniul justiției, fără să fie procurori sau funcționari. Totodată, ministrul Justiției va putea propune un reprezentant și va putea participa la dezbaterea candidaturilor propuse de CSM și CSP (conform funcției, ministrul Justiției face parte din ambele Consilii).

Comisia va putea audia orice procuror și angajat al Procuraturii și va putea solicita din partea „oricărei persoane explicații sub formă scrisă”. De asemenea, comisia va putea implica experți independenți și va putea desfășura inclusiv auditul managementului instituției. De asemenea, este obligatorie audierea procurorului general. La finalul verificărilor, procurorul general va fi apreciat cu calificativul „excelent”, „bine” sau nesatisfăcător”. În ultimul caz, procurorul general ar putea fi demis.

Pe 16 noiembrie, Stoianoglo a anunțat că intenționează să atace în judecată decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cu privire la inițierea unei evaluări a activității sale. Acesta a precizat că, în prezent, relația sa de muncă cu Procuratura este suspendată din cauza dosarului penal în care este vizat. De aceea, verificarea activității sale, atât timp cât se găsește sub urmărire penală, este imposibilă, susține Alexandr Stoianoglo.

În cadrul unei conferințe de presă din 19 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a menționat că evaluarea activității lui Stoianoglo nu are legătură cu dosarul său penal, iar procurorul general suspendat va avea posibilitatea să acceseze informațiile de care are nevoie și să-și prezinte punctul de vedere.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Ion Ceban

Ion Ceban cere retragerea interdicției de intrare în România în următorii 5 ani: „Așa va fi corect și legal”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, cere retragerea interdicției de intrare în România, în următorii 5 ani. Edilul a calificat restricția drept o decizie politică, lipsită de temei legal. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Primăriei din 14 iulie.  

„Cer ca declarațiile și restricția, care deja a înțeles toată lumea că este vorba de o înțelegere între partidul PAS și USR, care nu are nimic cu principiile de bază ale Uniunii Europene, să fie retrasă. Așa va fi corect și legal. Și toți spun că un astfel de caz nu s-a mai întâlnit în România, este pentru prima dată o asemenea ilegalitate”, a declarat Ion Ceban.

Edilul a afirmat că nici până în prezent nu este clar cine a emis interdicția, care sunt motivele și pe ce bază legală s-a luat decizia. El a precizat că va continua să informeze instituțiile internaționale despre această situație și că își va apăra drepturile.

Întrebat cum explică numărul mare de aprecieri din Vietnam la postarea în care a comentat pentru prima dată interdicția impusă de România și dacă admite posibilitatea unor comentarii de pe profiluri false, Ion Ceban a respins aceste speculațiile. El a sugerat că ar fi vorba despre acțiuni coordonate de către PAS.

„Știu un singur lucru, în ceea ce ține de algoritmii de funcționare a rețelelor de socializare acasă, există instituții care controlează, coordonează, blochează aceste activități. De cealaltă parte, pot să vă asigur cu mâna pe inimă că noi nu avem ferme de troli așa cum are PAS, cu tot felul de profiluri false în toate statele lumii. Dacă vreți, pot sa vă demonstrez acest lucru. Mai grav e că aceste lucruri nimeni nu le observa. Aici nu exclud că aceleași ferme de troli sunt conectate în mod intenționat pentru ca dvs. sau altcineva să faceți știre din asta”, a declarat Ion Ceban.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a catalogat acuzațiile drept „aberații politice”.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat pe 14 iulie, într-o primă reacție, că primarul Ion Ceban este interzis în România, în următorii cinci ani. Liderul de la Cotroceni a precizat că interdicția este motivată printr-o evaluare de securitate națională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: