Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat regulamentul privind evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. De asemenea, a fost determinată componența Comisiei speciale, care va efectua verificările. Dacă timp de 24 de ore niciunul dintre membrii desemnați nu va fi recuzat, atunci componența Comisiei va fi aprobată definitiv.
Membrul CSP Inga Furtună a menționat că nu va vota pentru aprobarea regulamentului, întrucât nu este de acord cu acesta. După dezbateri cu ușile închise, regulamentul a fost, totuși, aprobat.
Ulterior, CSP a discutat despre componența Comisiei care va efectua evaluarea lui Stoianoglo. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a delegat deja reprezentantul – ex-președinta interimară a Curții de Apel Chișinău, Lidia Burac. Candidata CSP este Mariana Alexandru, fost procuror în cadrul Departamentului Național Anticorupție al României (DNA).
Alexandr Stoianoglo a propus ca din Comisie să facă parte avocatul Ion Matușenco, iar președinta Maia Sandu l-a propus pe Drago Kos, expert internațional anticorupție. Din partea Ministerului Justiției a fost desemnată avocata Angela Popil.
CSP se va întruni în ședință pe 23 noiembrie, pentru a examina eventualele cereri de recuzare.
***
Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Comisia va fi formată din 5 membri, care vor fi propuși de către președintele țării, Ministerul Justiției, CSP, CSM și de către procurorul general. Membrii comisiei trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență în domeniul justiției, fără să fie procurori sau funcționari. Totodată, ministrul Justiției va putea propune un reprezentant și va putea participa la dezbaterea candidaturilor propuse de CSM și CSP (conform funcției, ministrul Justiției face parte din ambele Consilii).
Comisia va putea audia orice procuror și angajat al Procuraturii și va putea solicita din partea „oricărei persoane explicații sub formă scrisă”. De asemenea, comisia va putea implica experți independenți și va putea desfășura inclusiv auditul managementului instituției. De asemenea, este obligatorie audierea procurorului general. La finalul verificărilor, procurorul general va fi apreciat cu calificativul „excelent”, „bine” sau nesatisfăcător”. În ultimul caz, procurorul general ar putea fi demis.
Pe 16 noiembrie, Stoianoglo a anunțat că intenționează să atace în judecată decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cu privire la inițierea unei evaluări a activității sale. Acesta a precizat că, în prezent, relația sa de muncă cu Procuratura este suspendată din cauza dosarului penal în care este vizat. De aceea, verificarea activității sale, atât timp cât se găsește sub urmărire penală, este imposibilă, susține Alexandr Stoianoglo.
În cadrul unei conferințe de presă din 19 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a menționat că evaluarea activității lui Stoianoglo nu are legătură cu dosarul său penal, iar procurorul general suspendat va avea posibilitatea să acceseze informațiile de care are nevoie și să-și prezinte punctul de vedere.