(VIDEO) Maia Sandu cere mai multă transparență în dosarul lui Stoianoglo: „Cazul este și în atenția comunității internaționale”
Full Article 5 minutes read

(VIDEO) Maia Sandu cere mai multă transparență în dosarul lui Stoianoglo: „Cazul este și în atenția comunității internaționale”

Președinta țării Maia Sandu a declarat că este nevoie de mai multă transparență în dosarul în care este vizat procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. În cadrul conferinței din 19 noiembrie, șefa statului a precizat că acest caz este urmărit cu atenție și din afara țării. Totodată, Maia Sandu a explicat că evaluarea activității lui Stoianoglo nu are legătură cu dosarul său penal, iar procurorul general suspendat va avea posibilitatea să acceseze informațiile de care are nevoie și să-și prezinte punctul de vedere.

„În raport cu procurorul general, sigur că este o atenție sporită și este firesc. Nu pot să vă spun pe dosar, am văzut doar ce a apărut în presă. Este nevoie de mai multă transparență și e nevoie ca să se asigure și mai mult că nu există abuz. Pentru că orice abuz comis în acest caz, va decredibiliza reforma în sistemul Procuraturii. E responsabilitate maximă pe procurori și nu doar”, a menționat președinta țării.

Șefa statului a subliniat că dosarul în care este vizat Stoianoglo este urmărit cu interes și din afara țării.

„Despre procurorul general suspendat, repet ce am spus și anterior: ne-am dorit ca cazurile de corupție mare să fie anchetate serios, ca să descurajeze altă corupție și ca să fie sancționați cei care ne-au furat de miliarde. Ceea ce am susținut a fost această evaluare a procurorului și am depus o sesizare la CSP. Ceea ce se întâmplă pe anchetă e treaba Procuraturii și, repet, sper foarte mult că acolo nu se comit abuzuri și este respectată cu strictețe legea. Pentru că acest caz este supravegheat nu doar de opinia publică din Republica Moldova, dar este și în atenția comunității internaționale și este foarte, foarte important să nu se comită niciun abuz”, a precizat președinta.

Maia Sandu a explicat că s-a consultat cu mai mulți experți pe problema evaluării activității lui Stoianoglo, ținând cont că a intervenit actul de suspendare din funcție și ancheta penală.

„Pe de o parte, procesul de anchetare nu are nicio treabă cu celelalte instituții și nu știm când se va încheia, cu ce se va încheia. Legea modificată de Parlament presupune evaluarea. Și în acest proces, pentru că am discutat cu mai mulți experți, dl procuror general suspendat va putea să obțină acces la informațiile de care are nevoie, va putea să vină să-și prezinte punctul de vedere, va putea să delege o persoană în această comisie. Până la urmă, ținând cont de această situație, nu am putut amâna pentru nu se știe câtă vreme, pentru că nimeni nu știe cât va dura acest proces, cel puțin noi nu știm, poate cei de la Procuratură… Nu aveam cum să amânăm evaluarea din cauza că a intervenit ancheta”, a conchis Sandu.

***

Alexandr Stoiangolo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, a fost reținut pentru 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe mai multe capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic.

Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP o sesizare prin care a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Comisia va fi formată din 5 membri, care vor fi propuși de către președintele țării, Ministerul Justiției, CSP, CSM și de către procurorul general. Membrii comisiei trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență în domeniul justiției, fără să fie procurori sau funcționari. Totodată, ministrul Justiției va putea propune un reprezentant și va putea participa la dezbaterea candidaturilor propuse de CSM și CSP (conform funcției, ministrul Justiției face parte din ambele Consilii).

Comisia va putea audia orice procuror și angajat al Procuraturii și va putea solicita din partea „oricărei persoane explicații sub formă scrisă”. De asemenea, comisia va putea implica experți independenți și va putea desfășura inclusiv auditul managementului instituției. De asemenea, este obligatorie audierea procurorului general. La finalul verificărilor, procurorul general va fi apreciat cu calificativul „excelent”, „bine” sau nesatisfăcător”. În ultimul caz, procurorul general ar putea fi demis.

Pe 16 noiembrie, Stoianoglo a anunțat că intenționează să atace în judecată decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cu privire la inițierea unei evaluări a activității sale. Acesta a precizat că, în prezent, relația sa de muncă cu Procuratura este suspendată din cauza dosarului penal în care este vizat. De aceea, verificarea activității sale, atât timp cât se găsește sub urmărire penală, este imposibilă, susține Alexandr Stoianoglo.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: