Din muzeu, în loc pentru rugăciuni. Hagia Sofia de la Istanbul va fi reconvertită în moschee
Full Article 2 minutes read

Din muzeu, în loc pentru rugăciuni. Hagia Sofia de la Istanbul va fi reconvertită în moschee

Autorităţile din Turcia au început sâmbătă inspecţiile la Hagia Sofia pentru pregătirile logistice de transformare a fostului muzeu în moschee compatibilă cu rugăciunile islamice, la o zi după ce Ankara a anunţat reconversia acestui loc legendar, relatează DPA, preluat de AGERPRES.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că această clădire din secolul al şaselea este reconvertită în moschee, la scurt timp după decizia unei instanţe în acest sens.

Erdogan a spus că fosta catedrală va fi deschisă pentru credincioşii musulmani la 24 iulie pentru prima dată după 1934, când fondatorii republicii seculare au transformat-o în muzeu.

Clădirea a fost închisă pentru vizite sâmbătă, a relatat agenţia naţională de ştiri Anadolu, care a adăugat că echipe ale Ministerului Turismului au inspectat cupola şi patru minarete pentru pregătiri.

Erdogan a precizat vineri că pregătirile la clădire, unde se află unele dintre cele mai renumite simboluri şi mozaicuri creştine, vor continua chiar şi după programata deschidere.

Clădirea a fost predată Direcţiei pentru Religie, al cărei şef, Ali Erbas, a spus sâmbătă că instituţia sa a început deja pregătirile pentru ca moscheea să fie gata până la 24 iulie.

Sâmbătă, media pro-guvernamentale erau dominate de euforie religioasă şi naţionalistă, salutând o „decizie istorică”, potrivit DPA.

„Reînvierea Hagia Sofia. S-au încheiat 86 de ani de exil, durere şi dor”, a scris cotidianul Yeni Safak.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia, Grecia şi UNESCO şi-au exprimat consternarea faţă de decizia de transformare a fostului muzeu în moschee.

Turcia susţine că persoanele de toate religiile vor putea vizita în continuare acest loc, care este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: