Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață susține că în spatele alertelor false cu bombă se află un grup mare de persoane. Aceștia, potrivit oficialului, sunt atât pe teritoriul Moldovei, cât și în afară. Autoritățile moldovenești au făcut solicitări pentru a obține informații despre persoanele care nu se află în Republica Moldova. În cadrul emisiunii Puncte de reflecție de la Vocea Basarabiei, Musteață a menționat că unele date deja au fost comunicate procurorului de caz, iar „riscul unor destabilizări la moment este mic spre mediu”.
Musteață a spus că un motiv exact la ce stă în spate încă este investigat.
„Noi, împreună cu colegii de la Poliție și sub auspiciile procurorilor suntem parte a unui grup de investigații. Acum centrul anti-tero, care este o unitate din cadrul SIS, este entitatea responsabilă să analizeze aceste aspecte și să investigheze care este sursa la astfel de mesaje”, a spus șeful SIS.
El a precizat că la moment, investigația arată că „este un grup mai mare de persoane care face lucrul acesta”.
„Nu neapărat toți sunt pe teritoriul Republicii Moldova. Sunt și în alte state. Unele locații sunt identificate, dar fiind în alte state ar trebui să cerem și suportul colegilor de acolo. Or, aici intervine cooperarea polițienească mai mult internațională și există mai multe mecanisme internaționale de schimb de informații și suport în acest caz. S-au făcut solicitările respective”, a precizat oficialul.
Musteață a mai menționat că alertele venite pe email sunt foarte greu de identificat „pentru că se folosesc instrumente de ascundere a IP-ului, a locației”.
„Sunt unele date, toate au fost comunicate procurorului de caz, care coordonează activitatea de investigație”, a comunicat el.
Directorul Serviciului a mai spus că sunt multe scenarii cu privire la motivul alertelor false.
„Cetățenii discută, politicienii discută. Noi avem mai multe ipoteze, mai multe piste pe care mergem. Un scenariu exact că e acesta sau nu, nu putem spune pentru că e greu de estimat. Sunt mai multe posibilități, printre care și testarea capacităților noastre sau să ne țină ocupați sau să dea mai multe motive presei să scrie”, a comunicat el.
Musteață a declarat că „situația la moment este sub control”.
„Noi ca instituție avem sarcina să nu permitem destabilizări. Noi analizăm diferite scenarii, facem analiza de risc. Riscul la moment este mic spre mediu”, a conchis oficialul.
De menționat că timp de aproape două luni, Moldova continuă să fie alertată cu privire la o posibilă minare. Oamenii legii încă nu reușesc să stopeze fluxul de mesaje false despre bombe în clădirile publice. Ieri au fost recepționate alerte cu bombă în câteva orașe ale țării, inclusiv la primăria capitalei. În urma verificărilor, alertele s-au dovedit a fi false.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!