Astăzi, 17 februarie 2022, la Bender s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control cu participarea delegațiilor Republicii Moldova, Federației Ruse și a regiunii transnistrene, precum și a reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE.
La ordinea de zi a ședinței, delegația Moldovei a cerut includerea subiectului privind reglementarea acțiunilor grupurilor de reacție rapidă ale contingentelor militare ale părților în Forțele Mixte de Menținere a Păcii, astfel încât antrenamentele acestor grupuri să poată fi efectuate doar în afara Zonei de Securitate.
Inițiativa a generat discuții aprinse, întrucât reprezentanții transnistreni încercau să convingă că antrenamentele grupurilor de reacție rapidă cu utilizarea munițiilor ar fi o normalitate pentru o misiune de pacificare.
„Delegația Chișinăului a reamintit că, în Zona de Securitate militarii se prezintă deja pregătiți pentru a îndeplini misiunea de pacificare, nu pentru a se antrena, în special în condițiile în care provoacă alarmarea populației localităților din preajmă”, se menționează într-un comunicat al Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.
Același mesaj a fost reiterat într-o declarație a delegației Republicii Moldova, prin care s-a atras atenția că începând cu august 2021, după numeroase antrenamente desfășurate cu folosirea mijloacelor de imitație, îngrijorările cetățenilor s-au intensificat, mai ales în contextul creșterii tensiunii regionale.
Replica Tiraspolului de a desfășura „lucrul explicativ” cu populația a fost catalogată drept insultă în adresa oamenilor, deoarece presupune că locuitorilor li se sugerează să se obișnuiască cu bubuiturile și fumul exploziilor în Zona de Securitate.
Funcția pacificatorilor este de a instaura și a menține pacea, se arată în declarație, iar faptul că cetățenii se simt intimidați și își exprimă îngrijorarea în legătură cu antrenamentele, care au loc în Zona de Securitate, obligă Comisia Unificată de Control să ia atitudine.
Astfel, în scopul asigurării stabilității în Zona de Securitate, restabilirii climatului de încredere în activitatea Comisiei Unificate de Control și a Comandamentului Militar Întrunit, delegația Republicii Moldova a solicitat părților să examineze în mod operativ și să susțină propunerea sa privind desfășurarea procesului de instruire în punctele de dislocare permanentă a grupurilor de reacție rapidă (în unitățile militare).
Amintim că problema antrenamentelor contingentelor militare a fost abordată și de Misiunea OSCE în Moldova care monitorizează situația în Zona de Securitate și printr-o adresare din 2 februarie 2022 a rugat părțile să examineze posibilitatea informării din timp a reprezentanților săi cu privire la antrenamentele planificate. Deocamdată, CUC nu a luat o decizie unanimă, părțile convenind să poarte consultări suplimentare.