romania.europalibera.org

(DOC) Autoritățile locale, obligate de CSE să elaboreze planuri de reducere a consumului de energie

Autoritățile locale trebuie să adopte măsuri privind reducerea consumului de energie. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale în cadrul ședinței din 11 noiembrie.

Comisiile pentru Situații Excepționale ale autorităților administrației publice locale vor adopta, în termen de cinci zile, un plan de măsuri, aplicabil la nivel teritorial, care va contribui la reducerea consumului de energie.

Acesta va fi  publicat pe pagina web oficială a Consiliilor Raionale/Municipale și alte mijloace de informare disponibile. De asemenea, până la data de 15 a fiecărei luni, vor fi publicate rapoartele de monitorizare a măsurilor de reducere a consumului de energie.

În același timp, consumul de energie electrică urmează a fi redus în continuare, la nivel central și local, prin întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi, și anume între orele 7:00 – 17:00.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Din 1 noiembrie, Moldova cumpără energie electrică la bursa din România.

Autoritățile recomandă insistent să facem economie de gaz și energie electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a acceptat parteneriatul cu PAS la alegeri

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a decis să susțină Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din toamnă. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor – formațiune membră a Blocului – a declarat pentru NewsMaker că „Împreună” își menține angajamentul de a participa la alegeri și de a construi o alternativă pro-europeană autentică pentru alegătorii dezamăgiți de actuala guvernare.

„Coalizarea forțelor pro-europene poate avea loc doar în baza unui bloc electoral, or soluția propusă de PAS de a lua politicieni din alte partide politice prin tot felul de aranjamente legale, decapitând conducerea partidelor pro-europene veritabile care au mai rămas în Moldova, este una absolut pedantă. Blocul „Împreună” își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru cei care sunt dezamăgiți de actul guvernării”, a declarat Ștefan Gligor pentru NewsMaker.

De cealaltă parte, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Deși Platforma DA nu a anunțat oficial componența membrilor care vor participa pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că Dinu Plîngău va fi unul dintre candidați.

Contactat pentru o reacție, Dinu Plîngău nu a răspuns apelurilor NM.

După excluderea Platformei „DA”, din Blocul „Împreună” fac parte două partide politice: Partidul „Schimbării” și Partidul „Verde Ecologist”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: