A fost publicată agenda ședinței Guvernului din 19 aprilie. Pe ordinea de zi a miniștrilor este Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru denunțarea unor acorduri privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR”.
Guvernul urmează să aprobe proiectul de hotărâre și să-l prezinte Parlamentului spre examinare.
Potrivit proiectului de hotărâre, Parlamentul va decide denunțarea Acordului privind crearea Teleradiocompaniei Interstatale (TRCI), semnat la Bișkek, la 09.10.1992.
În același timp, Parlamentul va decide asupra denunțării Acordului cu privire la garanțiile de drept internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR”, semnat la Așgabat la 24.12.1993.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va notifica Comitetul Executiv al Comunității Statelor Independente despre denunțarea acordurilor menționate.
La fel, va fi abrogată Hotărârea Parlamentului nr. 587/1995 pentru ratificarea Acordului cu privire la garanțiile de drept internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei interstatale „Mir”.
În același timp se menționează că Guvemul va întreprinde toate acțiunile necesare pentru ieșirea Republicii Moldova din componența acționarilor Teleradiocompaniei interstatale „MIR”.
În proiectul de hotărâre se precizează că Acordul privind crearea Teleradiocompaniei interstatale (TRCI), semnat la Bișkek, și Acordul cu privire la garanțiile de drept internațional, semnat la Așgabat, sunt tratate internaționale încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), inclusiv de către Republica Moldova, prin care a fost constituită Teleradiocompania interstatală „MIR” și care reglementează unele aspecte ale activității companiei și reprezentanței acesteia.
Pe 20 martie, autoritățile Moldovei au anunțat că acordul cu privire la garanțiile de drept și internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR” ar putea fi denunțat. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au convocat într-o ședință și au avizat pozitiv o inițiativă a Guvernului care prevede acest lucru.
Ulterior, membrul Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia Alexandr Brod a declarat că Moldova „continuă să adopte cea mai proastă experiență rusofobă a Occidentului, limitând activitatea mass-mediei ruse”. El a amintit de situația cu compania MIR. „Astfel de acțiuni pot fi calificate cu încredere drept discriminare severă împotriva rușilor din Moldova, al căror număr este de peste 200 de mii de oameni”, a conchis el.
Pe 4 aprilie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a anunțat că „în premieră, țara noastră nu va oferi bani pentru televiziunea interstatală MIR”. Reprezentantul Guvernului a adăugat că „Republica Moldova, din banii contribuabililor, va oferi zero lei pentru propagandă și dezinformare”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!