(DOC) Cod vestimentar și cote. Adunarea Populară a Găgăuziei a introdus noi reguli pentru mass-media
Full Article 3 minutes read

(DOC) Cod vestimentar și cote. Adunarea Populară a Găgăuziei a introdus noi reguli pentru mass-media

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a introdus acreditarea și reguli pentru jurnaliștii care pot participa la ședințele APG. În special, reprezentanții presei vor putea intra în sala de ședințe numai cu permisiunea președintelui, vor fi nevoiți să respecte codul vestimentar de afaceri și, la cererea APG, vor fi nevoiți să prezinte materiale publicate și transcrierile complete ale emisiunilor lor. Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, într-un interviu acordat pentru NM, a numit regulamentul de acreditare „un act ilegal”.

Conform regulamentului adoptat privind acreditarea reprezentanților mass-media în cadrul APG, cameramanii și fotografiile vor primi o acreditare unică.

Mai mult, jurnaliștii acreditați nu au dreptul de a se amesteca în activitățile AP, iar un jurnalist lipsit de acreditare va putea obține din nou acreditarea abia după un an.

Totodată, responsabilii din cadrul APG pot stabili o cotă (standarde) pentru acreditarea reprezentanților mass-media pentru un anumit eveniment de întâlnire. Acestea sunt doar câteva dintre noile reguli.

Un reprezentant media acreditat trebuie:

  • să respecte drepturile, interesele legitime, onoarea și demnitatea deputaților și angajaților APG ai diviziilor sale structurale în cursul activităților lor profesionale;
  • să respecte regulile de conduită stabilite prin prezentul Regulament, precum și ținuta de afaceri. (este interzisă intrarea în clădire în papuci, tricouri, pantaloni scurți și trening);
  • să intre în sala de ședințe a APG numai cu permisiunea președintelui de ședință sau a unei persoane autorizate de acesta;
  •  să respecte ordinea în timpul ședințelor APG și să respecte ordinele președintelui ședinței;
  •  să facă distincția clară între fapte și ceea ce constituie opinii, versiuni sau presupuneri, atunci când difuzează informațiile;
  • nu se permite filmarea sau fotagrafierea în moduri care interferează cu desfășurarea evenimentului;
  • la solicitarea Direcției pentru Comunicare și Sprijin Informațional al Adunării Populare, să depună materiale publicate, precum și o transcriere completă a emisiunilor acestora care au fost difuzate;
  • să corecteze eroarea (dacă este necesar, să-și ceară scuze), dacă a difuzat informații eronate, false sau distorsionate.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, într-un in NM, a numit regulamentul de acreditare „un act ilegal”.

„Sper ca Cancelaria de Stat să protesteze, iar APG să anuleze și să adopte un alt regulament. Deși nu înțeleg de ce APG are nevoie de acreditarea jurnaliștilor. […] Aceasta este o încercare de a refuza accesul jurnaliştilor incomozi”, a spus Macovei.

El a adăugat că reglementările sunt „antidemocratice”.

„Acest lucru indică faptul că APG vrea să scrie despre ei, ca „despre morți, fie bine, fie deloc. Cine va evalua dacă materialele corespund sau nu realității? Se transformă într-un cenzor”, a spus expertul, adăugând că acest lucru ar putea duce la autocenzură din partea mass-media.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: