DOC CSJ a hotărât: Dosarul privind tariful la călătoria cu transportul public municipal se reîntoarce la Curtea de Apel
Full Article 2 minutes read

DOC CSJ a hotărât: Dosarul privind tariful la călătoria cu transportul public municipal se reîntoarce la Curtea de Apel

Contestația Cancelariei de Stat privind decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care a fost majorat prețul la călătoria cu transportul public municipal din 1 iulie, ajunge, din nou, pe masa magistraților Curții de Apel Chișinău (CA). O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție, după ce CA a strămutat cazul la Judecătoria Chișinău.

CSJ a constatat, în hotărârea sa, competența completului Curții de Apel Chișinău, specializat în examinarea cauzelor în contencios administrativ, la examinarea cereri depuse de Cancelaria de Stat împotriva CMC. În consecință, instanța a hotărât să remită dosarul, conform competenței, spre examinare Curții de Apel Chișinău.

Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

De menționat că, Curtea de Apel a strămutat, pe 30 iulie, contestația Cancelariei de Stat privind decizia CMC de a majora tariful la călătoria cu transportul public municipal la Judecătoria Chișinău, sediu Râșcani. Curtea spunea atunci că actele contestate de Cancelaria de Stat nu reprezintă acte cu caracter normativ, dar acte administrative individuale defavorabile, și că se cere examinarea acestora, conform competenței, la Judecătoria Chișinău.

Amintim că Cancelaria de Stat a acționat în judecată decizia CMC privind majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public din municipiul Chișinău. Reprezentanții instituției au solicitat suspendarea și anularea hotărârii care ar urma să intre în vigoare din 1 iulie. Decizia a fost criticată de primarul de Chișinău, Ion Ceban, care a calificat-o drept un „atac politic fără precedent asupra autonomiei locale”.

Întrunită pe 29 iunie în ședință, Comisia Situații Excepționale Chișinău a cerut Guvernului să renunțe la litigiu. Pe marginea subiectului s-a expus și Congresul Autorităților Locale din Moldova. Potrivit autorității, Cancelaria de Stat ar fi acționat „în exces”, iar cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți.

Din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală și în suburbii constituie 6 lei. Prețul unui abonament lunar este de 234 de lei – pentru o lună; 594 de lei – pentru trei luni și 972 de lei – pentru șase luni. De asemenea, unele categorii de persoane beneficiază de facilități la procurarea abonamentelor, iar altele călătoresc gratuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: