Andrei Mardari / NewsMaker

DOC CSJ a hotărât: Dosarul privind tariful la călătoria cu transportul public municipal se reîntoarce la Curtea de Apel

Contestația Cancelariei de Stat privind decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care a fost majorat prețul la călătoria cu transportul public municipal din 1 iulie, ajunge, din nou, pe masa magistraților Curții de Apel Chișinău (CA). O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție, după ce CA a strămutat cazul la Judecătoria Chișinău.

CSJ a constatat, în hotărârea sa, competența completului Curții de Apel Chișinău, specializat în examinarea cauzelor în contencios administrativ, la examinarea cereri depuse de Cancelaria de Stat împotriva CMC. În consecință, instanța a hotărât să remită dosarul, conform competenței, spre examinare Curții de Apel Chișinău.

Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

De menționat că, Curtea de Apel a strămutat, pe 30 iulie, contestația Cancelariei de Stat privind decizia CMC de a majora tariful la călătoria cu transportul public municipal la Judecătoria Chișinău, sediu Râșcani. Curtea spunea atunci că actele contestate de Cancelaria de Stat nu reprezintă acte cu caracter normativ, dar acte administrative individuale defavorabile, și că se cere examinarea acestora, conform competenței, la Judecătoria Chișinău.

Amintim că Cancelaria de Stat a acționat în judecată decizia CMC privind majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public din municipiul Chișinău. Reprezentanții instituției au solicitat suspendarea și anularea hotărârii care ar urma să intre în vigoare din 1 iulie. Decizia a fost criticată de primarul de Chișinău, Ion Ceban, care a calificat-o drept un „atac politic fără precedent asupra autonomiei locale”.

Întrunită pe 29 iunie în ședință, Comisia Situații Excepționale Chișinău a cerut Guvernului să renunțe la litigiu. Pe marginea subiectului s-a expus și Congresul Autorităților Locale din Moldova. Potrivit autorității, Cancelaria de Stat ar fi acționat „în exces”, iar cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți.

Din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală și în suburbii constituie 6 lei. Prețul unui abonament lunar este de 234 de lei – pentru o lună; 594 de lei – pentru trei luni și 972 de lei – pentru șase luni. De asemenea, unele categorii de persoane beneficiază de facilități la procurarea abonamentelor, iar altele călătoresc gratuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: