DOC CSJ a hotărât: Dosarul privind tariful la călătoria cu transportul public municipal se reîntoarce la Curtea de Apel
Full Article 2 minutes read

DOC CSJ a hotărât: Dosarul privind tariful la călătoria cu transportul public municipal se reîntoarce la Curtea de Apel

Contestația Cancelariei de Stat privind decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care a fost majorat prețul la călătoria cu transportul public municipal din 1 iulie, ajunge, din nou, pe masa magistraților Curții de Apel Chișinău (CA). O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție, după ce CA a strămutat cazul la Judecătoria Chișinău.

CSJ a constatat, în hotărârea sa, competența completului Curții de Apel Chișinău, specializat în examinarea cauzelor în contencios administrativ, la examinarea cereri depuse de Cancelaria de Stat împotriva CMC. În consecință, instanța a hotărât să remită dosarul, conform competenței, spre examinare Curții de Apel Chișinău.

Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

De menționat că, Curtea de Apel a strămutat, pe 30 iulie, contestația Cancelariei de Stat privind decizia CMC de a majora tariful la călătoria cu transportul public municipal la Judecătoria Chișinău, sediu Râșcani. Curtea spunea atunci că actele contestate de Cancelaria de Stat nu reprezintă acte cu caracter normativ, dar acte administrative individuale defavorabile, și că se cere examinarea acestora, conform competenței, la Judecătoria Chișinău.

Amintim că Cancelaria de Stat a acționat în judecată decizia CMC privind majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public din municipiul Chișinău. Reprezentanții instituției au solicitat suspendarea și anularea hotărârii care ar urma să intre în vigoare din 1 iulie. Decizia a fost criticată de primarul de Chișinău, Ion Ceban, care a calificat-o drept un „atac politic fără precedent asupra autonomiei locale”.

Întrunită pe 29 iunie în ședință, Comisia Situații Excepționale Chișinău a cerut Guvernului să renunțe la litigiu. Pe marginea subiectului s-a expus și Congresul Autorităților Locale din Moldova. Potrivit autorității, Cancelaria de Stat ar fi acționat „în exces”, iar cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți.

Din 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în capitală și în suburbii constituie 6 lei. Prețul unui abonament lunar este de 234 de lei – pentru o lună; 594 de lei – pentru trei luni și 972 de lei – pentru șase luni. De asemenea, unele categorii de persoane beneficiază de facilități la procurarea abonamentelor, iar altele călătoresc gratuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: