(DOC) Energocom cere ANRE să majoreze prețul de furnizare a energiei electrice până la 2,42 lei/kWh
Full Article 3 minutes read

(DOC) Energocom cere ANRE să majoreze prețul de furnizare a energiei electrice până la 2,42 lei/kWh

S.A. Energocom solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe un preț de furnizare a energiei electrice PFFC de 2,42 lei/kWh pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 decembrie 2022.

Într-o scrisoare publicată pe 19 noiembrie pe site-ul ANRE se arată că CET Nord și Termoelectrica au solicitat majorarea tarifelor pentru energia electrică produsă și livrată către Energocom, în calitate de furnizor central. Decizia are loc în contextul aprobării prețurilor provizorii reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către Moldovagaz.

„În eventualitatea aprobării solicitărilor depuse de CET-urile menționate și intrării în vigoare, de la 1 noiembrie 2021, a noilor tarife de producere a energiei electrice, există necesitatea aprobării prețului de energie electrică pentru Energocom, de asemenea, începând cu 1 noiembrie 2021. Altfel, Energocom va fi în incapacitate de achitare a facturilor pentru energia electrică produsă de CET Nord și Termoelectrica, începând cu luna noiembrie 2021, acumulând lunar devieri tarifare negative substanțiale (peste 100 mln de lei lunar)”, se arată în adresarea furnizorului.

În context, Energocom, în calitate de furnizor central, solicită ajustarea și aprobarea extraordinară a prețului reglementat de furnizare a energiei electrice, cu aplicarea acestuia simultan cu ajustarea, aprobarea și intrarea în vigoare a tarifelor pentru producerea energiei electrice de către CET Nord și Termoelectrica din 1 noiembrie 2021.

Menționăm că Energocom, furnizorul central de energie electrică, achiziţionează pe piaţă energia electrică de la centralele electrice eligibile care produc din surse regenerabile de energie şi energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare urbane şi revinde energia electrică respectivă furnizorilor la preţuri reglementate aprobate de ANRE.

***

Anterior, Termoelectrica a cerut o majorare a tarifului la căldură pentru consumatorii conectați la sistemul centralizat cu 60%, adică de la 1 122 de lei pentru o gigacalorie – la 1 772 de lei. De asemenea, Termoelectrica estima că prețul energiei electrice ar urma să crească de la 1 leu și 16 bani pentru un kilowatt (fără TVA), până la 2 lei și 37 de bani.

Pe 2 noiembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, șeful Consiliului de administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, a fost întrebat și dacă majorarea prețului la gaz va atrage și o scumpire a energiei electrice. Acesta a menționat că actualul contract dintre „Moldelectrica” și Centrala de la Cuciurgan este valabil până pe 1 aprilie 2022.

„Eu nu pot comenta, pentru că nu răspund de controlul electroenergetic. Consider că prețul va rămâne neschimbat până la 1 aprilie”, a răspuns directorul „Moldovagaz”.

Amintim că, pentru luna noiembrie, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final în luna noiembrie constituie 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Executivul a anunțat, în cadrul ședinței din 10 noiembrie, un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Pentru consumatorii casnici, primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 m3 va costa 7,9 lei per metru cub.

Natalia Gavrilița a precizat, încă, că agenții economici nu vor benefica de compensații din partea statului în contextul scumpirii gazului natural.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: