Andrei Mardari / NewsMaker

DOC Fermierii, ultimatum către Natalia Gavrilița: „Dacă ne ignorați, vom ieși la protest”

Agricultorii din Republica Moldova cer, repetat, o întrevedere cu prim-ministra Natalia Gavrilița, cel târziu până pe data de 12 septembrie. Fermierii se plâng pe inacțiunile statului și spun că o mare parte din agricultorii mici și mijlocii din zonele rurale riscă să falimenteze în scurt timp, dacă statul nu le vor auzi revendicările. În caz contrar, aceștia anunță că vor organiza noi proteste.

Potrivit unei scrisori adresate prim-ministrei Natalia Gavrilița și președintei țării, Maia Sandu, organizațiile care apără drepturile agricultorilor din Moldova se arată revoltați de atitudinea Guvernului față de situația „extrem” de dificilă din sectorul agrar, care, spun ei, se înrăutățește pe zi ce trece.

Potrivit scrisorii, seceta severă din acest an a compromis recolta de porumb în proporții de 80-90 la sută, în timp ce recolta de floarea soarelui și de sfeclă de zahăr ar fi fost compromise în proporții de 60-70 la sută.

„La moment mulți agricultori sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care, în anul curent, costurile de producere agricolă a crescut pe diferite categorii cu 200-400%”, anunță fermierii.

Organizațiile din domeniul agricol spun că în lipsa acțiunilor prompte din partea statului o mare parte din fermieri mici și mijlocii riscă să falimenteze în următoarele câteva luni. Agricultorii fac repetat apel către premierul țării, pe care o invită la masa de discuții. Mai mult, ei anunță și data până la care Natalia Gavrilița ar urma să dea urs invitației – 12 septembrie. Agricultorii anunță că dacă premierul le va ignora scrisoarea și nu va da curs invitației, vor ieși din nou la protest, pentru a-și exprima nemulțumirile.

Amintim că, în luna iulie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea. Oficialul spunea atunci că instituirea situației excepționale este necesară în contextual secetei severe din acest an. Solicitarea, însă, așa și nu a fost făcută.

Pe 5 septembrie, Vladimir Bolea a comunicat despre un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor. Oficialul a anunțat că s-a luat decizia de plată a 100% din costul accizei la motorină până la cantitatea de 64 tone, folosită de un agent economic. În cadrul unui briefing de presă, ministrul a evidențiat că „în anul 2022 vorbim nu de crize, ci despre un cumul de crize”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: