DOC Guvernul va aloca astăzi 67,7 mln de lei pentru Arena Națională? Subiectul, inclus pe ordinea de zi

Cabinetul de miniștri urmează să aprobe, în ședința din 22 decembrie, alocarea a 67,7 mln de lei (echivalentul a peste 3,1 mln de euro) pentru Arena Națională. Subiectul a fost inclus în ordinea de zi.

Proiectul menționat prevede că, Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice, asociat unic al Societății cu Răspundere Limită „Arena Națională”, în baza documentelor justificative, va aloca din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, mijloacele financiare în sumă de până la 67739,5 mii de lei (echivalentul a 3169,8 mii de euro) Societății cu Răspundere Limită „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social.

Concomitent, proiectul stabilește că, Agenția Proprietății Publice, în calitate de asociat unic în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” va asigura operarea modificărilor ce se impun în Statutul S.R.L. „Arena Națională”, și va asigura prezentarea acestora, în termen de 30 de zile de la adoptare, Instituției Publice „Agenția Servicii Publice” pentru efectuarea înregistrării de stat.

„Proiectul stabilește excepția cu privire la intrarea în vigoare a hotărârii la data publicării. Regimul de urgență se datorează faptului că, potrivit prevederilor contractuale obiectul (Arena Națională) urma să fie deschis la data de 1 mai 2020. Astfel, având în vedere că există deja o întârziere referitor la darea în exploatare a complexului, propunem intrarea în vigoare a proiectului la data publicării în Monitorul Oficial”, se arată în document.

Amintim că, la data de 24 august 2018 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (Partener Public) și S.R.L. „Arena Națională” (Compania Publică de Implementare) au încheiat Contractul de Parteneriat Public-Privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național cu Compania Privată de Implementare, S.R.L. ”Sam Investment Company”. Totodată, Agenției Proprietății Publice i-a fost atribuită calitatea de asociat unic al Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”. Costul total al proiectării și construcției arenei polivalente constituie 43 000 000,00 euro.

Arena Națională se întinde pe o suprafaţă totală de 69 de hectare, la periferia Chişinăului, în comuna Stăuceni. Lucrările de construcţie au început în octombrie 2018, la iniţiativa guvernului Partidului Democrat. PDM prezenta atunci Arena Chişinău drept principalul centru sportiv şi de divertisment din oraş. Costul total al proiectării şi construcţiei depăşeşte 43 de milioane de euro. În prezent, Arena Chişinău este 98% gata, dar nu a fost dată în exploatare din cauza unor probleme neprevăzute de infrastructură.

În cadrul ședinței din 25 august, cabinetul de miniștri urma să adopte o hotărâre privind alocarea sumei de 67 de milioane de lei, bani necesari pentru încheierea lucrărilor la arena polivalentă. Proiectul a fost, însă, retras din agenda ședinței. Prim-ministrul a declarat că va solicita Procuraturii să ofere date despre anchetă.

Pe 26 august 2021, în cadrul unei întrevederi cu noul director al Agenției Proprietății Publice (APP), Eugeniu Cozonac, premierul Natalia Gavrilița a declarat: „În primul rând, vreau să aflu de la Procuratura Generală cum s-a mişcat dosarul pe Arena Naţională, vom pregăti un demers. În 2019, Guvernul Sandu a transmis la Procuratura Generală un dosar întreg legat de acest proiect care a fost creat cu un scop clar de delapidare şi îmbogăţire din bani publici. Au trecut doi ani şi vreau să aflu de la Procuratura Generală cum decurg investigaţiile”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

zvon.md

Fără vot final pe PACCO în actualul Parlament? Deputat PAS: „Nu am primit avizul Comisiei de la Veneția”

Proiectul de lege care prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și a PCCOCS și crearea Procuraturii Anticorupție și pentru Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va fi votat în lectură finală de următorul Parlament. Cel puțin asta a declarat deputatul PAS, Andrian Cheptonar. Întrebat dacă proiectele pot trece dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a precizat că „acestea trec dintr-o legislatură în alta”. Amintim că proiectul a fost prezentat pe 13 februarie, iar pe 19 februarie Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție și, în adresarea sa, a criticat proiectul, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție”.

La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, deputatul a declarat că săptămâna viitoare, pe 10 iulie, „ar trebui să fie ultima ședință” a actualului Parlament. Întrebat despre soarta proiectului PACCO și dacă se va reuși să fie votat, în lectură finală, parlamentarul a spus: „Acest proiect va fi votat în legislatura următoare deja, pentru că a fost expediat Comisiei de la Veneția, încă nu s-a întrunit Comisia, nu am primit avizul, respectiv nu am dorit să mergem…”.

La precizarea prezentatoarei TV, dacă proiectele trec dintr-o legislatură în alta sau trebuie înregistrate din nou, deputatul a spus: „Da, trec dintr-o legislatură în alta. Există procese în care sunt extrase, adică sunt retrase din proces legislativ, dar ele rămân”.

Amintim că proiectul de lege care prevede crearea PACCO a fost votat în prima lectură de 61 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 20 februarie 2025. Opoziția parlamentară s-a opus votului, dar și Olesea Stamate – atunci deputată PAS – a votat împotriva proiectului.

***

Pe 20 ianuarie, Consiliul Suprem de Securitate – convocat în ședință de președinta Maia Sandu – a recomandat să fie consolidată „arhitectura instituțională a organelor responsabile de combatere a corupției” și să fie fortificat „cadrul legal pentru sancționarea mai dură a actorilor implicați în corupția politică și cea electorală”.

Pe 29 ianuarie, în urma recomandărilor CSS, Ministerul Justiției a venit cu mai multe propuneri. Una drintre acestea a fost ca Procuratura Anticorupție și PCCOCS să fuzioneze. Instituția a precizat că propunerile vor transmise Parlamentului, care va decide „opțiunea de urmat”.

Pe 13 februarie, deputatul PAS Igor Chiriac a prezentat un proiect de lege care prevedea lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi instituții – Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. Inițiativa legislativă, care a fost înregistrată în Parlament, avea 29 de autori. Printre semnatarii documentului nu se regăseau trei deputați PAS din Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunități.

Tot pe 13 februarie, Procuratura Generală și-a expus punctul de vedere asupra proiectului de lege, menționând că, în urma unei analize preliminare, au fost indentificate „riscuri pe termen scurt, mediu și lung”. Procuratura declara sunt necesare consultări publice „ample” și „opinia instituțiilor europene competente”.

Pe 19 februarie, Veronica Dragalin a demisionat de la șefia Procuraturii Anticorupție. În adresarea sa, Dragalin a criticat proiectul de lege, avertizând că acesta reprezintă „un atac asupra sistemului de justiție” și o amenințare gravă la adresa luptei împotriva corupției la nivel înalt.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: