DOC În Moldova ar urma să fie instituite două zile comemorative noi – pe 14 martie și pe 19 iunie
Full Article 2 minutes read

DOC În Moldova ar urma să fie instituite două zile comemorative noi – pe 14 martie și pe 19 iunie

În Republica Moldova ar urma să fie instituite două zile comemorative noi – pe 14 martie și pe 19 iunie, pentru a-i comemora pe cei căzuți în 1992 pe platoul de luptă de la Coșnița și de la Varnița-Tighina. În acest sens, deputați ai Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) au înaintat Parlamentului o inițiativă legislativă. 

Deputații Artemie Cătănoi, Boris Marcoci și Roman Roșca au înaintat cu titlu de inițiativă legislativă un proiect de hotărâre pentru modificarea punctului 1 din Hotărârea Parlamentului nr.433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova.

Se propune ca pe 14 martie să fie Ziua comemorării celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, pe platoul de luptă de la Coșnița și pe 19 iunie – Ziua comemorării celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, pe platoul de luptă de la Varnița-Tighina.

În aceste zile, potrivit deputaților, la nivel național și local, autoritățile publice centrale și locale, împreună cu participarea organizațiilor neguvernamentale, vor organiza activități comemorative și cultural-educative consacrate eroilor căzuți în războiul de pe Nistru din 1992.

„Conform datelor statistice, în conflictul armat de pe Nistru din 1992 au participat aproximativ 30 000 de persoane. Numărul total de decedați a fost estimat la peste 300 de morți, iar alți 3 500 au fost răniți. (…) Zeci de persoane sunt date dispărute până astăzi”, se arată în textul inițiativei legislative.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: