În ajunul alegerilor locale, politicianul fugar Ilan Șor a promis fiecărui pensionar din Găgăuzia, din raionul Orhei și orașul Taraclia un „supliment la pensie” de 1.000 de lei. Redacția NM a încercat să afle cum a fost organizat totul și de unde au venit banii.
Căutați sponsorul
Oficial, campania, care poate fi numită „Supliment la pensie de la Șor”, a început în data de 1 octombrie, de Ziua Persoanelor în Etate. De pe ecranul monitorului, Ilan Șor, condamnat în Moldova în dosarul furtului miliardului și care se ascunde în Israel, a anunțat că fiecare pensionar din autonomia găgăuză, raionul Orhei și orașul Taraclia va primi un supliment la pensie de 1 mie de lei.
Ilan Șor a explicat simplu de ce a ales aceste localități – sunt „pe deplin guvernate de reprezentanți ai partidului „ȘOR”. Politicianul fugar a promis că pensionarii vor începe să primească suplimentuldin octombrie.
Autoritățile locale din partea partidului „ȘOR” nu au tergiversat procesul: deja pe 6 octombrie, Comitetul Executiv al Găgăuziei (din iulie este condus de candidatul partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul – NM) a votat acordarea pensionarilor din autonomie a suplimentului lunar în valoare de 1000 lei. Hotărâri similare au fost luate de consiliul raional Orhei și consiliul orașului Taraclia în 11 șirespectiv 12 octombrie.
Rezoluție „Cu privire la sprijinul financiar pentru anumite categorii de pensionari din Găgăuzia”, sursa: Direcția Generală Sănătate și Protecție Socială a UAT Găgăuzia
Totodată, Comitetul Executiv al Găgăuziei a aprobat pe 6 octombrie Regulamentul „Cu privire la sprijinul financiar pentru anumite categorii de pensionari din Găgăuzia” nu în baza unui acord cu un sponsor, ci pe baza unui model de acord. Exemplul de acord nu indică numele sponsorului, cetățenia sau viza de reședință a acestuia. Din partea autorităților autonomiei, semnează Comitetul Executiv al Găgăuziei.
Anexă la Rezoluția „Cu privire la sprijinul financiar pentru anumite categorii de pensionari din Găgăuzia”, sursa: Direcția Generală Sănătate și Protecție Socială a UTA Găgăuzia
În ciuda plăților garantate de Ilan Șor fiecărui pensionar, membrii Comitetului Executiv și colegii lor din raionul Orhei și orașul Taraclia au decis că de compensații vor beneficia doar acei pensionari ale căror pensii sunt mai mici de 3 mii de lei.
17.000 de cereri în două săptămâni
Apoi a început avalanșa – sute de pensionari din Găgăuzia au stat la coadă la birourile raionale de asigurări sociale pentru a solicita ajutor. Până pe 26 octombrie, potrivit Comitetului Executiv al autonomiei, aproape 17.000 de pensionari din Găgăuzia au depus cereri.
Corespondentul NM a mers în Găgăuzia și Taraclia pentru a înțelege cum funcționează sistemul. Originar din Comrat, Mihail a venit să depună documentele (buletin de identitate, carnetde pensionar și documentele de confirmare a cuantumului pensiei – NM) la Departamentul Sănătate și Protecție Socială pe 20 octombrie, când afluxul de solicitanți s-a mai redus. După prânz, doar două persoane așteptau pe coridorul instituției.
„Da, a fost multă lume, dar spun că se poate aplica până la sfârșitul lunii. De ce am decis să aplic? Salariile erau mici, am lucrat ba în colhoz, ba la stat. Acum trebuie să muncim și să câștigăm bani. Să vedem dacă [banii promiși de Ilan Șor] vor fi plătiți sau nu”, spune Mihail. Bărbatul nu este foarte vorbăreț, el deja și-a ratat rândul, un alt solicitant a intrat înaintea lui.
Angajații Departamentului Sănătate au refuzat inițial să-i ofere corespondentului NM un exemplu de cerere pe care oamenii trebuie să o completeze, dar i-au permis în cele din urmă să fotografieze formularele. Șeful Direcției, Eduard Dimov, a refuzat categoric să ne ofere vreun comentariu.
De unde bani? — Moscow
În Trezoreria Regională „Sud” pentru Direcția Generală Sănătate și Protecție Socială a fost deschis un cont unde sponsorii care doresc să acorde asistență de sponsorizare pentru implementarea prevederii UAT Găgăuzia „Cu privire la sprijinul financiar pentru anumite categorii de pensionari ai Găgăuziei” pot transfera bani.
Șefa trezoreriei regionale, Ludmila Raia, i-a declarat corespondentului NM că contul special a fost deschis în baza unei cereri și rezoluții a Comitetului Executiv al autonomiei.
„Începând de astăzi, contul este deschis, cât de legal este acesta va fi decis de către alte autorități competente. Banii abia vin, nu există încă bani în cont. Avem nevoie de confirmare, avem nevoie de un acord… Sunt câteva puncte care mai trebuie clarificate. Este deschis, dar nu funcționează încă, este încă înghețat ”, a spus oficialul într-o conversație cu jurnalistul pe 24 octombrie.
NM a reușit să afle că pe 25 octombrie, banii au fost deja virați în contul special. Vorbim de o sumă de 787.467 de euro sau 15 milioane de lei. Totodată, potrivit unei surse a NM, pentru creditarea lor finală în cont este nevoie de un acord cu sponsorul, pe care, se pare, nimeni nu l-a furnizat încă: nici băncii, nici trezoreriei.
Capturile de ecran ale documentelor pe care le-a obținut NM arată că banii au fost transferați în baza unui acord de sponsorizare încheiat pe 17 octombrie (adică după decizia Comitetului Executiv). Iar la secțiunea unde este indicat expeditorul fondurilor, se văd clar datele: „pașaport” și „Moscova”.
Cu o oră înainte de publicarea acestui text, bașcanul a confirmat în esență ancheta NM publicând o postare pe Telegram în care menționează că sponsorii au transferat 15 milioane de lei.
„O formă ascunsă de agitație”
Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Tarnavschii notează că aceste plăți, anunțate în ajunul alegerilor locale, sunt o „campanie de PR”.
„Nu cunoaștem niciun donator care să fie dispus să ofere fonduri atât de uriașe. Nimeni nu a prezentat sau făcut public acordul de sponsorizare, în conformitate cu legea națională de sponsorizare. Un cont pentru donații se deschide doar în sistemul trezoreriei statului”, consideră acesta.
Inițiativele de acest gen, în plină campanie electorală, a adăugat Tarnavschii, contrazic normelordemocratice privind egalitatea de drepturi a concurenților electorali.
„Și sunt, de fapt, o formă ascunsă de agitație din partea oficialilor din Găgăuzia”, a spus deputatul pentru NM.
Deputatul Adunării Populare din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Ivan Dimitrioglo a declarat, în cadrul ședinței Adunării Populare din 20 octombrie, că Direcția Generală Justiție a emis un aviz negativ proiectului de rezoluție „Cu privire la sprijinul financiar suplimentar pentru anumite categorii de pensionari din Găgăuzia”, subliniind absența unui acord de sponsorizare. Într-o conversație cu NM, Dimitrioglo a calificat această inițiativă drept „mituire directă a alegătorilor Găgăuziei”.
„Nu știu nimic despre virarea banilor în cont”
Inițiatorii plăților neagă, la rândul lor, orice legătură dintre această inițiativă cu alegerile locale programate pe 5 noiembrie. Atât adjunctul bașcanului Găgăuziei, Victor Petrov, care supraveghează punerea în aplicare a rezoluției, cât și consilierul șefului autonomiei, Iurii Cuznețov, au declarat pentru NM că plățile sunt legate exclusiv de promisiunile electorale ale șefului autonomiei, Evghenia Guţul.
Iată cum răspund aceștia la întrebarea de unde vor veni „fondurile sponsorului”:
Victor Petrov: „Nu știu nimic despre virarea banilor. Iau decizii doar în baza declarațiilor conducerii. Nu vă pot spune data exactă când acești bani vor începe să fie plătiți, dar cred că plățile vor începe în viitorul apropiat.”
Iurii Cuznețov: „Deocamdată nu voi face public numele și prenumele sponsorului din anumite motive… Ce legătură are Ilan Șor cu asta? Ilan Șor acționează ca un mediator în anumite parteneriate între donatori și organizațiile care solicită ajutor.”
În același timp, bașcanul Găgăuziei l-a lăudat de mai multe ori pe Telegram pe Șor pentru această inițiativă. „Renumitul filantrop Ilan Șor își arată încă o dată preocuparea pentru poporul găgăuz”, a scris șefa autonomiei.
„Orice consilier este gata să accepte orice fonduri de la orice sponsor”
Amintim că Ilan Șor își „arată preocuparea” nu doar pentru pensionarii găgăuzi, ci și pentru cei din Taraclia.
După cum a aflat NM, în orașul Taraclia, cererile de plată vor fi acceptate de la pensionari începând cu 1 noiembrie 2023.
Potrivit documentelor obținute de NM, fondurile au ajuns și în contul primăriei Taraclia. După cum a aflat NM, banii au sosit, dar nu pot fi procesați deocamdată, deoarece „așteaptă confirmarea băncii”.
Șeful consiliului local din Taraclia, Ruslan Caireac (ales din partea PSRM), într-o conversație cu un jurnalist NM, a spus că nu știe dacă Ilan Șor are vreo legătură cu acești bani.
„Sponsorul a promis că vor fi bani. Cine este sponsorul? Există un nume de companie în contract, nu-mi amintesc acum. Nu știu dacă Ilan Șor este în spatele la aceasta, există un nume de companie acolo. Cred că orice consilier al consiliului orășenesc este gata să accepte orice fonduri de la orice sponsor”, a menționat Caireac.
Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a promis timp de două săptămâni că va oferi un comentariu pentru NM, a cerut să-i trimitem întrebări prin e-mail, ceea ce am și făcut. Cu toate acestea, încă nu ne-a oferit nici un răspuns.
„Poți lupta eficient cu Șor folosind tactica lui”
Doctora în științe politice, Angela Colațchi, consideră că aceste plăți sunt o altă formă de mită a alegătorilor în ajunul alegerilor locale.
„Cel mai rău este că acest așa-zis beneficiar nici nu vrea să audă nimic despre ilegalitatea unei astfel de acțiuni. Ce ar trebui să facă autoritățile? Să ia măsuri pe linie fiscală, Procuratura și SIS ar fi trebuit să înceapă demult un audit sau să se pregătească pentru demararea lui. Să afle cine exact va transfera direct acești bani, într-un cuvânt, acționați ”, a spus Colațchi pentru NM.
Experta consideră, de asemenea, că autoritățile ar trebui să fie mai creative și „ să inventeze un fel de truc propriu”.
„De exemplu, doar leneșii nu au criticat magazinele lui Șor. Dar a fost posibil să preluăm inițiativa și să deschidem ceva de alternativă. Poți lupta eficient cu Șor folosind tactica lui”, a subliniat expertul.
Ce spun autoritățile?
NM a trimis o cerere la Procuratura Anticorupție pentru a afla dacă proveniența acestor plăți va fi investigată în cadrul unui amplu dosar penal privind finanțarea ilegală a partidului „ȘOR”.
Aceștia ne-au răspuns că aceste acțiuni nu pot fi cercetate în cadrul unui dosar penal privind finanțarea partidului politic „ȘOR” de către un grup criminal, dat fiind faptul că partidul a fost declarat neconstituțional pe 19 iulie 2023.
„Aceste acțiuni pot face obiectul unei noi anchete”, a spus procuratura.
Redactorii NM au mai solicitat comentarii Guvernului Republicii Moldova, Serviciului Fiscal de Stat și Ministerului Finanțelor cu privire la legalitatea unor astfel de plăți, acordul de sponsorizare și deschiderea de conturi speciale. La momentul publicării, nu am primit nici un răspuns la solicitări.
***
Potrivit statisticilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la 1 octombrie, 31.434 de persoane beneficiau de pensie pentru limita de vârstă în Găgăuzia, 22.359 persoane în raionul Orhei şi 8.823 persoane în raionul Taraclia.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!