Începând cu anul 2025, Moldova va trece la un nou Program Individual de Parteneriatului cu NATO (Individually Tailored Partnership Programme — ITPP). Măsura are de-a face cu reformarea parteneriatelor NATO cu țările terțe. Până atunci, Moldova va prelungi cu un an Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (Individual partnership action plan — IPAP) Republica Moldova – NATO – principalul document de cooperarea dintre țara noastră și Alianța Nord-Atlantică. Informațiile se conțin într-un proiect de hotărâre, pe care Cabinetul de miniștri îl va analiza în ședința din 13 decembrie.
Potrivit proiectului de hotărâre, țara noastră va prelungi Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO pentru încă un an. Dar apoi va intra în funcțiune un alt program.
„NATO a inițiat un proces de reformare a parteneriatelorsale prin introducerea conceptului ”Un partener, un plan”. Acesta prevede ca mai multe programe și instrumente de cooperare ale Alianței cu fiecare stat partener să fieincorporate într-un singur cadru prin elaborarea noului Program Individual al Parteneriatului”, se arată în document.
În proiectul de hotârâre se mentionează că obiectivul reformei este de a spori eficacitatea și coerența parteneriatelor NATO, de a introduce mai multăclaritate privind obiectivele trasate și acțiunile planificate în cooperarea bilaterală, de aînlătura dublările între diferite programe și instrumente de cooperare.
Astfel, Moldova urmează să treacă de la IPAP și Procesul de planificare şi analiză (PARP) la noul Program Individual al Parteneriatului (ITPP). Noul program de parteneriat va fi elaborat pe o perioadă de 4 ani. În privința Republicii Moldova, acesta va intra în vigoare din 2025.
În acest sens, NATO a propus prelungirea actualului program cu Republica Moldova pentru anul 2024. În nota informativă a proiectului de hotărâre se subliniază că IPAP va fi doar prelungit, iar conținutul programului nu va fi modificat sau actualizat. „Propunerea este de a continua cooperarea bilaterală și în2024 pe obiectivele și acțiunile deja convenite în IPAP-ul actual”,se arată în nota informativă.
Prelungirea IPAP-ului actual va trebui doar să fie convenită și aprobată de țările-membre NATO și Republica Moldova.
***
Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO pentru perioada 2022-2023 a fost adoptat la începutul anului 2022. În plan se menționează că Moldova va organiza consultări politice cu țările NATO la toate nivelurile pe probleme de politică externă și de securitate, pe marginea situației din regiune, precum și pe tema promovării reformelor, „în special cele legate de politica de „bună guvernare”, de incluziune de gen și de modernizare a sectorului de securitate și apărare”.
Planul face referire și la diferendul transnistrean. Documentul menționează despre necesitatea intensificării negocierilor în formatul „5+2” și despre retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei. În plus, se remarcă importanța „continuării eforturilor de a transforma actuala operațiune de menținere a păcii într-o misiune civilă multinațională cu un mandat internațional”.
De asemenea, în Plan sunt menționate activitățile de combatere a terorismului și a criminalității cibernetice (Detalii – AICI).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!