Dodon, despre partidul lui Ceban: Suntem curioși să înțelegem ce s-a întâmplat între timp cu dânsul
Full Article 4 minutes read

Dodon, despre partidul lui Ceban: Suntem curioși să înțelegem ce s-a întâmplat între timp cu dânsul

După anunțul lui Ion Ceban de creare a Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Igor Dodon, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova din care a făcut parte și primarul capitalei, pentru Unimedia a spus că nu cunoaște „ce s-a întâmplat între timp” cu actualul edil „și ce politică va promova”. 

„Suntem și noi curioși să înțelegem ce s-a întâmplat între timp cu dânsul și ce politică va promova. Eu eram responsabil de activitatea lui Ion, cât el era membru al echipei PSRM”, a spus Dodon, pentru Unimedia.

El a mai adăugat că „acum, după ce a plecat și a părăsit Partidul Socialiştilor, eu nu pot ști ce e în capul lui și ce politică va promova”.

„Dar voi urmări, pentru că suntem și noi curioși să înțelegem ce s-a întâmplat între timp cu dânsul”, a menționat Dodon cu referire la anunțul făcut ieri de Ceban.

Președintele de onoare al socialiștilor a avut un mesaj și către cei din partid: „Ca principala forță de opoziție din țară, le transmit să-și consolideze rândurile pentru lupta împotriva guvernării totalitare și antisociale și pentru a obține demisia in corpore a conducerii statului și provocarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate”, a spus Dodon pentru sursa citată.

„Acum opoziția trebuie să se mobilizeze în comun, indiferent de viziuni geopolitice și ideologii, împotriva pericolului antinațional reprezentat de Maia Sandu și PAS”, a declarat Igor Dodon.

***

Amintim că primarul capitalei Ion Ceban a anunțat crearea Mișcării Alternativa Națională încă pe data de 30 decembrie 2021.

NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect, pe care le puteți vedea AICI.

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Ion Ceban s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău.

După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt. La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”.

Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.

De menționat că în noiembrie 2019, Ion Ceban și-a suspendat activitatea de membru al Partidului Socialiștilor. Un an mai târziu, în noiembrie 2020, acesta și-a luat trei zile de concediu, pentru a fi alături de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: