Dodon l-a felicitat public pe Krasnoselski pentru un nou mandat: „Să numim alegerile ilegale înseamnă să ne insultăm conaționalii”
Full Article 3 minutes read

Dodon l-a felicitat public pe Krasnoselski pentru un nou mandat: „Să numim alegerile ilegale înseamnă să ne insultăm conaționalii”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), ex-președintele țării Igor Dodon, l-a felicitat public pe Vadim Krasnoselski, cu ocazia obținerii unui nou mandat în calitate de lider al administrației de la Tiraspol. Totodată, Igor Dodon a criticat declarațiile oficialilor de la Chișinău, care au calificat scrutinul din regiunea transnistreană drept „nul și ilegitim”. În opinia socialistului, nerecunoașterea „alegerilor” din stânga Nistrului înseamnă „o insultă a demnității umane a conaționalilor noștri din stânga Nistrului”.

„Îl felicit pe Vadim Krasnoselski cu ocazia realegerii în funcția de conducător al Transnistriei. Procesul reglementării transnistrene este o prioritate de însemnătate națională, de care depinde viitorul suveranității moldovenești, iar pe malul stâng al Nistrului nu avem alți parteneri de negocieri în afara conducerii de facto a regiunii. Pentru alegerea liderului Transnistriei au votat peste 100 de mii de locuitori, conaționali de-ai noștri. Trebuie să le respectăm alegerea. Să numim alegerile „ilegale” înseamnă să le insultăm demnitatea umană”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, Dodon a criticat faptul că mai mulți oficiali ruși nu au fost lăsați să ajungă în Transnistria, fiind nevoiți să facă cale-ntoarsă din Aeroportul Chișinău.

„Autoritățile Moldovei au pierdut, încă o dată, ocazia să facă impresie bună locuitorilor Transnistriei și partenerilor noștri din Federația Rusă. Neadmiterea pe teritoriul țării noastre a jurnaliștilor ruși și a activiștilor civici, refuzul demonstrativ de a se întâlni cu Delegația Dumei de Stat a Rusiei, împiedicarea alegătorilor de pe malul stâng de a vota – toate acestea nu contribuie la creșterea prestigiului noii puteri și încrederii din partea locuitorilor Transnistriei”, a mai menționat fostul șef de stat.

În iulie 2020, în timp ce era șef al statului, în timpul declarațiilor pentru presă după întâlnirea cu Vadim Krasnoselski, Igor Dodon l-a numit pe acesta „președintele Transnistriei”. Declarația a provocat numeroase critici în spațiul public. Ulterior, purtătorii de cuvânt ai Președinției au explicat că declarația lui Igor Dodon „ține de un context exclusiv protocolar”.

***

Potrivit rezultatelor parțiale, Vadim Krasnoselski a obținut un nou mandat în calitate de lider al Transnistriei, cu un total de aproape 80% din voturi. El a avut un singur contracandidat, puțin cunoscut în regiune. Alți pretendenți care și-au anunțat intenția de a candida nu au fost lăsați să se înscrie în cursa electorală.

Pe 10 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat că așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria sunt ilegale, nelegitime și nule. Conducerea instituției a îndemnat partenerii străini să nu își delege observatori și a calificat drept „sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale” a țării astfel de acțiuni.

În context, circa 10 oficiali ruși care au vrut să ajungă în Transnistria pentru a „monitoriza” alegerile, au fost nevoiți să facă cale-ntoarsă din Aeroportul Chișinău. Unul dintre ei a declarat că în Moldova „s-a acutizat rusofobia”.

În cadrul conferinței de presă din 19 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a declarat că alegerile noului lider al Transnistriei, anunțate drept „prezidențiale” de către administrația de la Tiraspol, sunt ilegale. Prin urmare, Chișinăul nu are „niciun fel de așteptări”. Maia Sandu a constatat că regimul de la Tiraspol este neconstituțional și nu respectă Constituția și legislația Republicii Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: