facebook/Igor Dodon

Dodon l-a felicitat public pe Krasnoselski pentru un nou mandat: „Să numim alegerile ilegale înseamnă să ne insultăm conaționalii”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), ex-președintele țării Igor Dodon, l-a felicitat public pe Vadim Krasnoselski, cu ocazia obținerii unui nou mandat în calitate de lider al administrației de la Tiraspol. Totodată, Igor Dodon a criticat declarațiile oficialilor de la Chișinău, care au calificat scrutinul din regiunea transnistreană drept „nul și ilegitim”. În opinia socialistului, nerecunoașterea „alegerilor” din stânga Nistrului înseamnă „o insultă a demnității umane a conaționalilor noștri din stânga Nistrului”.

„Îl felicit pe Vadim Krasnoselski cu ocazia realegerii în funcția de conducător al Transnistriei. Procesul reglementării transnistrene este o prioritate de însemnătate națională, de care depinde viitorul suveranității moldovenești, iar pe malul stâng al Nistrului nu avem alți parteneri de negocieri în afara conducerii de facto a regiunii. Pentru alegerea liderului Transnistriei au votat peste 100 de mii de locuitori, conaționali de-ai noștri. Trebuie să le respectăm alegerea. Să numim alegerile „ilegale” înseamnă să le insultăm demnitatea umană”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, Dodon a criticat faptul că mai mulți oficiali ruși nu au fost lăsați să ajungă în Transnistria, fiind nevoiți să facă cale-ntoarsă din Aeroportul Chișinău.

„Autoritățile Moldovei au pierdut, încă o dată, ocazia să facă impresie bună locuitorilor Transnistriei și partenerilor noștri din Federația Rusă. Neadmiterea pe teritoriul țării noastre a jurnaliștilor ruși și a activiștilor civici, refuzul demonstrativ de a se întâlni cu Delegația Dumei de Stat a Rusiei, împiedicarea alegătorilor de pe malul stâng de a vota – toate acestea nu contribuie la creșterea prestigiului noii puteri și încrederii din partea locuitorilor Transnistriei”, a mai menționat fostul șef de stat.

În iulie 2020, în timp ce era șef al statului, în timpul declarațiilor pentru presă după întâlnirea cu Vadim Krasnoselski, Igor Dodon l-a numit pe acesta „președintele Transnistriei”. Declarația a provocat numeroase critici în spațiul public. Ulterior, purtătorii de cuvânt ai Președinției au explicat că declarația lui Igor Dodon „ține de un context exclusiv protocolar”.

***

Potrivit rezultatelor parțiale, Vadim Krasnoselski a obținut un nou mandat în calitate de lider al Transnistriei, cu un total de aproape 80% din voturi. El a avut un singur contracandidat, puțin cunoscut în regiune. Alți pretendenți care și-au anunțat intenția de a candida nu au fost lăsați să se înscrie în cursa electorală.

Pe 10 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat că așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria sunt ilegale, nelegitime și nule. Conducerea instituției a îndemnat partenerii străini să nu își delege observatori și a calificat drept „sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale” a țării astfel de acțiuni.

În context, circa 10 oficiali ruși care au vrut să ajungă în Transnistria pentru a „monitoriza” alegerile, au fost nevoiți să facă cale-ntoarsă din Aeroportul Chișinău. Unul dintre ei a declarat că în Moldova „s-a acutizat rusofobia”.

În cadrul conferinței de presă din 19 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a declarat că alegerile noului lider al Transnistriei, anunțate drept „prezidențiale” de către administrația de la Tiraspol, sunt ilegale. Prin urmare, Chișinăul nu are „niciun fel de așteptări”. Maia Sandu a constatat că regimul de la Tiraspol este neconstituțional și nu respectă Constituția și legislația Republicii Moldova.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a acceptat parteneriatul cu PAS la alegeri

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a fost exclusă din Blocul „Împreună”, după ce a decis să susțină Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din toamnă. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor – formațiune membră a Blocului – a declarat pentru NewsMaker că „Împreună” își menține angajamentul de a participa la alegeri și de a construi o alternativă pro-europeană autentică pentru alegătorii dezamăgiți de actuala guvernare.

„Coalizarea forțelor pro-europene poate avea loc doar în baza unui bloc electoral, or soluția propusă de PAS de a lua politicieni din alte partide politice prin tot felul de aranjamente legale, decapitând conducerea partidelor pro-europene veritabile care au mai rămas în Moldova, este una absolut pedantă. Blocul „Împreună” își asumă în continuare angajamentul de a participa la alegerile parlamentare și de crearea unei oferte pro-europene veritabile pentru cei care sunt dezamăgiți de actul guvernării”, a declarat Ștefan Gligor pentru NewsMaker.

De cealaltă parte, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Deși Platforma DA nu a anunțat oficial componența membrilor care vor participa pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că Dinu Plîngău va fi unul dintre candidați.

Contactat pentru o reacție, Dinu Plîngău nu a răspuns apelurilor NM.

După excluderea Platformei „DA”, din Blocul „Împreună” fac parte două partide politice: Partidul „Schimbării” și Partidul „Verde Ecologist”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: