Dodon nu exclude că ar putea candida la alegerile prezidențiale: declarații făcute în Rusia 
Full Article 4 minutes read

Dodon nu exclude că ar putea candida la alegerile prezidențiale: declarații făcute în Rusia 

Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon nu exclude că ar putea candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. Se va întâmpla, a adăugat Dodon, dacă „va exista șansa să o câștigăm pe Maia Sandu și nu vom găsi un candidat unic din partea opoziției”. Declarațiile au fost făcute de Dodon, pentru presa din Rusia, în timp ce se afla la un forum economic de la Sankt Petersburg. 

Dodon a amintit, corespondenților Ria Novosti, că a învins-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale de acum opt ani, dar în urmă cu patru ani s-a întâmplat invers.

„Scorul nostru este 1:1. Adesea sunt întrebat dacă vreau o revanșă. Dar nu am aceste ambiții, de a participa la alegeri cu orice preț. Pentru noi, rezultatul și scopul sunt mai importante. Și scopul este schimbarea guvernării în Moldova, pentru că această guvernare distruge țara. De aceea, dacă va exista șansa să o câștigăm pe Maia Sandu și nu vom găsi un candidat unic din partea opoziției și vor merge toate partidele, atunci nu exclud că pot merge la alegerile prezidențiale”, a subliniat Dodon. Totuși, el a adăugat că opoziția trebuie să se unească și să „salveze țara”. 

***

La sfârșitul lui noiembrie 2023, Igor Dodon nu a exclus faptul că ar putea candida la următoarele alegeri prezidențiale. Atunci, Dodon a declarat că ar fi o „cea mai mare greșeală strategică” ca partidele de opoziție să înainteze un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Detalii – AICI.

Ulterior, în ianuarie 2024, socialiștii au anunțat că discută cu mai multe partide extraparlamentare, inclusiv cu MAN-ul lui Ion Ceban, despre „eventualitatea unui candidat comun” la prezidențiale. Detalii AICI.

În martie 2024, Dodon susținea că ar fi gata să-l susțină pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, în calitate de candidat unic a „4-5 forțe de opoziție”, la alegerile prezidențiale. Detalii AICI.

Iar în luna mai, Dodon anunța că mai mulți lideri ai unor partide de opoziție au avut o întrevedere pentru a discuta posibilitatea propunerii unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Dodon a precizat că întrevederea a avut loc la inițiativa jurnalistei Natalia Morari. Detalii AICI. Câteva zile mai târziu, Morari a publicat imagini de la întrevedere. Potrivit acestora, la întâlnire au fost: fostul ministru de Externe în cabinetul de miniștri condus de democratul Pavel Filip, Tudor Ulianovschi, fostul premier și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat, fostul premier și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei Ion Chicu, fostul președinte și lider al socialiștilor Igor Dodon, fosta bașcană Irina Vlah și deputatul neafiliat Gaik Vartanean, care a aderat la Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), fondat de primarul capitalei Ion Ceban. Detalii AICI.

Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida la alegerile prezidențiale se numără:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne).

Printre cei care au declarat că iau în considerare posibilitatea de a candida la funcția de șef al statului, însă nu au luat o decizie finală se numără:

– Ion Chicu (președintele PDCM, ex-premier);

– Renato Usatîi (liderul „Partidului Nostru”, ex-primar de Bălți).

***

Menționăm, la forumul din Sankt Petersburg a fost și politicianul fugar Ilan Șor dar și apropiații acestuia. Acolo, oamenii lui Ilan Șor au amenajat o curte moldovenească. Iar dansatorii ansamblului „Joc” s-au prins în horă cu Ilan Șor, bașcana Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, inclusiv deputata Irina Lozovan. Ministerul Culturii de la Chișinău a anunțat că va porni o anchetă. Detalii AICI.

Cu referire la vizitele din ultima perioadă ale politicienilor moldoveni în Rusia, premierul Dorin Recean a spus recent că instituțiile statului vor continua să identifice acele persoane care subminează statul Republica Moldova. „Să fie aduși în fața justiției și să se întâmple ceea ce scrie în Codul penal”, a continuat oficialul moldovean. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: