Kremlin.ru

Dodon nu lasă nici anul acesta „conducerea și oamenii prietenoși ai Rusiei” fără felicitare: Le urez rușilor binele și bunăstare

Pe 12 iunie, rușii sărbătoresc Ziua națională a Rusiei. Cu această ocazie, fostul șef de stat Igor Dodon a felicitat „conducerea și oamenii prietenoși ai Federației Ruse” și a menționat că Moldova și Rusia au avut „diferite etape în relațiile de secole”, dar „marea majoritatea a cetățenilor Moldovei au fost, sunt și vor continua să fie pentru prietenia și cooperarea cu Rusia”. 

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon a venit, în dimineața zilei de 12 iunie, cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei naționale a Rusiei.

Felicit conducerea și oamenii prietenoși ai Federației Ruse cu sărbătoarea națională – Ziua Rusiei. Popoarele moldovenești și ruse sunt apropiate în spirit. Avem o singură credință, aceleași valori, aceleași puncte de vedere supra educației, familiei și culturii. Umăr la umăr am luptat împotriva fascismului și împreună l-am învins”, a scris Dodon, pe rețelele de socializare.

El a adăugat că „au fost diferite etape în relațiile de secole dintre țările noastre, dar marea majoritatea a cetățenilor Moldovei au fost, sunt și, sunt sigur, că vor continua să fie pentru prietenia și cooperarea cu Rusia”.

Cu ocazia sărbătorii, le urez rușilor binele și bunăstare. Sunt convins de necesitatea reîntoarcerii parteneriatului strategic cu Rusia în toate domeniile de interes pentru Moldova”, a conchis fostul șef de stat.

În acest context amintim că pe 9 iunie, la Ambasada Rusiei de la Chișinău a avut loc o reuniune cu ocazia zilei naționale a Federației Ruse. Instituția a chemat la eveniment mai mulți politicieni moldoveni. În timp ce la Parlament avea loc o ședință, la poarta Ambasadei Rusiei de la Chișinău au fost surprinși: deputatul comunist Vladimir Voronin, deputatul care și-a anunțat recent plecarea de la socialiști Vasile Bolea, precum și parlamentarii socialiști Vlad Batrîncea, Adrian Albu și Grigore Novac.

De menționat că la ședința Parlamentului din 9 iunie, Igor Grosu a oferit cuvânt deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Andrian Cheptonar nu înainte de a spune: „Vă rog atenție, profităm de ocazie să informăm unde se află slugile poporului – o parte din slugile de aici”. Ulterior, deputatul PAS a vorbit despre vizita deputaților la misiunea diplomatică și a spus că parlamentarii trebuie să condamne, iar „cetățenii trebuie să cunoască acest lucru”.

Presa a scris că și fostul șef de stat Igor Dodon a fost la reuniunea de la Ambasada Rusiei de la Chișinău. Acesta ar fi încercat să treacă neobservat pe teritoriul misiunii diplomatice, însă a fost surprins de jurnaliști.

Amintim că și în 2022, din arest la domiciliu Igor Dodon a felicitat „poporul frățesc rus” cu ocazia Zilei Naționale


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Veaceslav Platon

Platon ar fi fost eliberat din penitenciar: „Ciufulit, dar nu învins”. Ce spune Procuratura Generală

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi fost eliberat din penitenciarul din Marea Britanie în care se afla. Cel puțin asta reiese dintr-o serie de postări apărute pe canalul de Telegram al lui Platon, pe 25 iulie. Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat pentru NM că, deocamdată, nu are informații în acest sens de la autoritățile britanice.

Pe canalul de Telegram al lui Veaceslav Platon a fost publicat un mesaj cu textul: „Bună ziua, dragii mei prieteni! Sunt din nou cu voi”. La scurt timp, ex-jurnalista Natalia Morari, care are un copil cu Platon, a scris despre mesajul apărut pe contul lui: „Postarea aparține utilizatorului”.

Iar ulterior pe canalul de Telegram al lui Platon a mai fost postată o imagine în care controversatul om de afaceri este la libertate, dar și textul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”.

Telegram/Veaceslav Platon

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, nu a confirmat și nici infirmat eliberarea lui Veaceslav Platon. „Când vom avea informații oficiale de la autoritățile britanice, vom veni cu actualizări”, a declarat Moraru.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”. Decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: