Din arest la domiciliu, Dodon felicită „poporul frățesc rus” cu ocazia Zilei Naționale
Full Article 3 minutes read

Din arest la domiciliu, Dodon felicită „poporul frățesc rus” cu ocazia Zilei Naționale

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a publicat pe rețelele de socializare un mesaj de felicitare pentru cetățenii ruși, atât din Federația Rusă, cât și din Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. Socialistul a menționat relațiile de prietenie și istoria comună dintre cele două popoare. 

Adresez cele mai cordiale felicitări poporului frățesc rus, inclusiv cetățenilor Federației Ruse care locuiesc în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. Secole de prietenie și cooperare unesc Moldova și Rusia. Avem o istorie comună: de la primele contacte în secolul al XV-lea, în perioada lui Ștefan cel Mare, legăturile strânse, strategice în anii de domnie a lui Dimitrie Cantemir – un aliat de încredere al lui Petru cel Mare, Victoria comună în Marele Război pentru Apărarea Patriei, până la parteneriatul strategic din zilele noastre. Popoarele Moldovei și Rusiei sunt unite prin tradiții și valori culturale multiseculare. Avem aceeași religie și Biserică, avem o memorie comună și așa va fi mereu”, se arată în mesajul lui Dodon.

Fondarul Partidului Socialiștilor (PSRM) a amintit de susținerea acordată în trecut de Moscova.

Federația Rusă a venit de nenumărate ori în ajutorul Republicii Moldova, ne-a susținut și a fost alături în momente dificile pentru poporul nostru. În anii precedenți, datorită unui dialog de încredere la nivel înalt, relațiile dintre Republica Moldova și Rusia au atins un nivel calitativ nou. Multe probleme au fost rezolvate, acest lucru fiind resimțit de fiecare locuitor al Moldovei după nivelul de trai, nivelul prețurilor la resursele energetice. Sunt sigur că, în ciuda tuturor împrejurărilor nefaste și a diferitor provocări, noi vom putea restabili pe deplin cooperarea strategică de altă dată, în interesul popoarelor din ambele țări. Cu ocazia acestei sărbători, doresc din suflet Rusiei și cetățenilor ruși bunăstare și prosperitate. Am convingerea că nimeni nu va putea distruge legăturile multiseculare de prietenie și fraternitate dintre popoarele noastre!”, a conchis Dodon.

Amintim că pe 24 mai, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul „kuliok” este vizat nu doar Dodon, ci și intermediarii.

Pe 26 mai, judecătorii au decis plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliul pentru 30 de zile, iar a complicelui său – Petru Merineanu (fratele Galinei Dodon) – 30 de zile în arest în Penitenciarul nr.13. Procurorul de caz Petru Iarmaliuc a precizat că cea mai dură sancțiune pe care o riscă ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon este cea prevăzută pentru acuzarea de „trădare de patrie” – până la 20 de ani de închisoare

***

*Potrivit Codului Penaltrădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: