Ambasada Rusiei în R. Moldova

Din arest la domiciliu, Dodon felicită „poporul frățesc rus” cu ocazia Zilei Naționale

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a publicat pe rețelele de socializare un mesaj de felicitare pentru cetățenii ruși, atât din Federația Rusă, cât și din Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. Socialistul a menționat relațiile de prietenie și istoria comună dintre cele două popoare. 

Adresez cele mai cordiale felicitări poporului frățesc rus, inclusiv cetățenilor Federației Ruse care locuiesc în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. Secole de prietenie și cooperare unesc Moldova și Rusia. Avem o istorie comună: de la primele contacte în secolul al XV-lea, în perioada lui Ștefan cel Mare, legăturile strânse, strategice în anii de domnie a lui Dimitrie Cantemir – un aliat de încredere al lui Petru cel Mare, Victoria comună în Marele Război pentru Apărarea Patriei, până la parteneriatul strategic din zilele noastre. Popoarele Moldovei și Rusiei sunt unite prin tradiții și valori culturale multiseculare. Avem aceeași religie și Biserică, avem o memorie comună și așa va fi mereu”, se arată în mesajul lui Dodon.

Fondarul Partidului Socialiștilor (PSRM) a amintit de susținerea acordată în trecut de Moscova.

Federația Rusă a venit de nenumărate ori în ajutorul Republicii Moldova, ne-a susținut și a fost alături în momente dificile pentru poporul nostru. În anii precedenți, datorită unui dialog de încredere la nivel înalt, relațiile dintre Republica Moldova și Rusia au atins un nivel calitativ nou. Multe probleme au fost rezolvate, acest lucru fiind resimțit de fiecare locuitor al Moldovei după nivelul de trai, nivelul prețurilor la resursele energetice. Sunt sigur că, în ciuda tuturor împrejurărilor nefaste și a diferitor provocări, noi vom putea restabili pe deplin cooperarea strategică de altă dată, în interesul popoarelor din ambele țări. Cu ocazia acestei sărbători, doresc din suflet Rusiei și cetățenilor ruși bunăstare și prosperitate. Am convingerea că nimeni nu va putea distruge legăturile multiseculare de prietenie și fraternitate dintre popoarele noastre!”, a conchis Dodon.

Amintim că pe 24 mai, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul „kuliok” este vizat nu doar Dodon, ci și intermediarii.

Pe 26 mai, judecătorii au decis plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliul pentru 30 de zile, iar a complicelui său – Petru Merineanu (fratele Galinei Dodon) – 30 de zile în arest în Penitenciarul nr.13. Procurorul de caz Petru Iarmaliuc a precizat că cea mai dură sancțiune pe care o riscă ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon este cea prevăzută pentru acuzarea de „trădare de patrie” – până la 20 de ani de închisoare

***

*Potrivit Codului Penaltrădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: