NewsMaker

Dodon vorbește despre „instituții capturate” și susține că Vladimir Țurcan a fost demis ilegal din fruntea Curții Constituționale

Președintele Igor Dodon susține că demiterea lui Vladimir Țurcan din fruntea Curții Constituționale (CC) a fost ilegală. Mai mult, potrivit acestuia, instituția ar bloca fără motiv activitatea parlamentului și a guvernului. În context, șeful statului a dat de înțeles că s-ar putea repeta situația din iunie 2019, când „unele instituții au fost declarate capturate politic”. Declarația a fost făcută în cadrul platformei „Președintele răspunde” din 1 mai.

„Nu vreau să vin cu mesaje critice sau dure în adresa Curții Constituționale. Vreau să vedem care va fi decizia pe data de 7, după aceea vom fi nevoiți să ne expunem. Evident că ceea ce au făcut ei cu demiterea președintelui Curții Constituționale… Am convocat Consiliul societății civile pe lângă președinte și experții, foști președinți ai Curții Constituționale, spun că este o aberație totală”, a menționat Dodon.

Totodată, șeful statului a declarat că în cazul în care CC va declara neconstituțională procedura prin care a fost adoptat bugetul și politica fiscală, guvernul va fi incapabil să onoreze cheltuielile prevăzute.

„La CC, în afară de faptul că a fost atacat creditul, a fost atacată și procedura pe buget și politica fiscală, din partea grupului Candu-Șor. Asta înseamnă că pot să blocheze tot bugetul și politica fiscală, iar la modul practic, înseamnă că nu mai putem face nicio cheltuială. Vor fi plătite pensiile și salariile? Noi le vom plăti, dar dacă e blocat bugetul și politica fiscală, nu putem să plătim absolut nimic”, a argumentat șeful statului.

Igor Dodon a lansat încă un mesaj către oponenții săi politici și a menționat că s-ar putea ajunge la situația de anul trecut, când parlamentul a declarat capturarea unor instituții.

„În ceea ce ține de Curtea Constituțională, am venit cu un apel către oponenții politici: haideți să dăm dovadă de înțelegere, lăsăm dezbaterile, eu vin cu un mesaj de conciliere. Noi lucrurile acestea le facem pentru oameni, nu să se îmbogățească cineva. Sper foarte mult să nu ajungem în situația de anul trecut, când parlamentul a declarat că unele instituții de stat sunt capturate politic și e vorba de uzurparea puterii în stat. Pentru că eu am fost prin raioane și oamenii mă întreabă: este parlament, este majoritate parlamentară stabilă, este premier, este președinte, este speaker. Se aprobă legi și câteva persoane din Curtea Constituțională blochează legile una după alta. Ce trebuie să facă oamenii? Ce trebuie să facă clasa politică? Ce trebuie să facă parlamentul? Noi răspuns la această întrebare astăzi nu vom da. Sper că vor li luate în calcul toate părerile și vor fi luate decizii în interesul cetățenilor”, a adăugat Dodon.

Amintim că plenul Curții Constituționale (CC) a declarat admisibile și a conexat trei sesizări ale deputaților privind Acordul de împrumut în mărime de 200 mln de euro din partea guvernului Federației Ruse. Sesizările vor fi examinate în cadrul ședinței de 7 mai.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: