Astăzi, 24 februarie, se împlinesc exact doi ani de când Federația Rusă a declanșat un război nejustificat în Ucraina. În acest timp, potrivit datelor ONU, peste 10 mii de civili, inclusiv copii, au murit în țara vecină. Doi ani de război au fost marcați, la Chișinău, prin depuneri de flori, un flashmob în memoria victimelor invaziei, precum și printr-un marș de solidaritate și pace. Cu mesaje de susținere pentru Ucraina și ucraineni au venit, astăzi, pe rețelele de socializare de la politicieni, la artiști și oameni simpli. „Ucraina va învinge!” sau „Slavă Ucrainei”, a fost vocea care s-a auzit în această zi, mai puternic ca oricând, atât în mediul online, cât și pe stradă.
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a comemorat victimele războiului la Ambasada Ucrainei, din Chișinău. Diplomatul a depus flori, alături de ambasadorul ucrainean Marko Șevcenko n memoria celor care și-au pierdut viața „în acest război nejustificat”.
„Astăzi, se împlinesc doi ani de când Federația Rusă a atacat Ucraina. De doi ani, Ucraina rezistă eroic în fața acestei agresiuni ilegale. (…) L-am asigurat pe ambasadorul Marko Șevcenko că Republica Moldova va oferi tot sprijinul necesar Ucrainei. Într-un final, Ucraina va învinge! Pacea va învinge!”, a scris șeful diplomației de la Chișinău pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a mulțumit, la rândul său, Ucrainei, pentru faptul că, la doi ani de la începutul războiului, „ne continuăm viețile într-o relativă normalitate”.
„Ucrainenii plătesc zilnic cu viețile tinerilor, femeilor și copiilor, inclusiv pentru siguranța noastră. Să nu uităm acest lucru. Rusia este un stat barbar, iar datoria noastră este să facem tot ce ne stă în puteri pentru a crește reziliența Moldovei în fața eforturilor rusești de destabilizare. Слава Україні!”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook.
Și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina și poporul ucrainean și ex-ministrul de Externe Nicu Popescu. El a vorbit, în mesajul distribuit pe Telegram, despre consecințele nefaste ale războiului declanșat de Rusia, inclusiv asupra Republicii Moldova. Popescu a amintit despre ajutorul oferit de poporul și țara noastră Ucrainei, menționând că acum mai important decât oricând „să consolidăm locul Moldovei în familia europeană a păcii și prosperității”, or, spune el, încercările unor politicieni de a readuce Moldova sub influența rusă „sunt cel mai mare pericol pentru pacea din țara noastră”.
„Mai mult ca niciodată, succesul Ucrainei înseamnă și succesul Moldovei. Atâta timp cât Ucraina rezistă, Moldova continuă să trăiască și să se dezvolte în pace și poate continua parcursul său către Uniunea Europeană. Sprijinul internațional pentru Ucraina trebuie să rămână constant. Soldații și societatea ucraineană apără nu doar Ucraina, ci și întreaga Europă, inclusiv Republica Moldova. Ei luptă pentru valorile fundamentale ale democrației și libertății, iar noi suntem solidari în această luptă comună. În această zi, să ne întărim angajamentul pentru pace, stabilitate și respect reciproc. Solidaritatea noastră cu poporul ucrainean rămâne neclintită”, a scris Nicu Popescu.
„2 ani de război în Ucraina. Din prima zi, noi, moldovenii, am fost alături și am ajutat cetățenii ucraineni și rămânem solidari cu poporul ucrainean. Pace dorim în toată lumea și în țara vecinilor noștri. Și aici, acasă, cetățenii noștri își doresc siguranță, liniște și încredere în ziua de mâine”, a scris primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe rețelele de socializare.
Caricaturistul și activistul civic Leo Ogariov a postat pe pagina sa de Facebook o caricatură, care ilustrează o fetiță, cu drapelul Ucrainei în mâini, care calcă tancurile din calea sa.
„Acum 2 ani, orcii s-au pornit să cucerească Kievul în 3 zile. Țineți-vă bine, frații și surorile noastre din Ucraina, curajul și puterea voastră au devenit deja istorice”, a scris caricaturistul.
Amintim că Federația Rusă a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022, în ceea ce au numit atunci „o operațiune specială” de „denazificare” și „demilitarizare”. Acesta este cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa, de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Moldova, alături de marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv cele membre ale UE și SUA, a condamnat războiul declanșat de Putin în țara vecină, din prima zi de război. Vezi mesajele transmise de conducerea țării, la 2 ani de război – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!