Andrei Mardari / NewsMaker

Doi presupuși complici ai lui Dodon ar fi plecat din Moldova. Procuror: „Au părăsit țara după reținerea acestuia”

Doi presupuși complici ai lui Igor Dodon, vizați în dosarul penal pornit pe numele fostului președinte al țării, au părăsit teritoriul Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de procurorul care instrumentează cazul lui Igor Dodon, Petru Iarmaliuc.

În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, Iarmaliuc a menționat că cele două persoane ar fi plecat din Republica Moldova după ce Igor Dodon a fost reținut și plasat în arest la domiciliu.

„Două persoane vizate în calitate de complici nu se află pe teritoriul Republicii Moldova, au părăsit țara după reținerea și plasarea acestuia în arest la domiciliu. Acest fapt facilitează ca Igor Dodon să comită acțiuni în vederea obstrucționării anchetei în prezenta cauză penală”, a menționat Iarmaliuc, fără a preciza numele celor două persoane.

Amintim că pe 24 mai, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc.

În dosarul „Kuliok” este vizat și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu, care a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13, precum și soția fostului șef al statului, Galina Dodon, căreia i se încriminează complicitate la îmbogățire ilicită. La fel, pe 24 mai, procurorii anticorupție, în comun și cu suportul ofițerilor CNA și SIS, au descins cu percheziții pe mai multe adrese în cauza penală numită generic „Kuliok”, în total fiind supuse perchezițiilor 10 imobile și 3 automobile care aparține fostului președinte Igor Dodon, inclusiv domiciliul mamei sale, Galina Dodon.

Potrivit procurorilor, în rezultatul perchezițiilor la domiciliului mamei fostului șef al statului au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de 689 600,00 lei; 17 005,00 Euro și 1000,00 Dolari SUA, proveniența cărora urmează a fi cercetată. Pe 19 iulie, Igor Dodon a menționat că mama sa se află la spital și „se simte foarte rău„.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarul deschis pe numele său drept unul „la comandă”.

Instanța de judecată a amânat pe 19 iulie ședința în cadrul căreia urma să fie examinat demersul procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu în privința lui Dodon. Pe 20 iulie, ședința a fost reluată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: