Doina Gherman preia funcția de vicepreședintă a Parlamentului. Mihai Popșoi i-a oferit flori

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Doina Gherman a fost numită vicepreședinte a Parlamentului Republicii Moldova. Decizia a fost susținută de 55 de deputați. 8 deputați nu au votat pentru numirea Doinei Gherman. După ce a fost aleasă vicepreședintă a Parlamentului, predecesorul său Mihai Popșoi a felicitat-o și i-a oferit un buchet de trandafiri albi.

„Dați-mi o politică internă bună și eu o să vă pot oferi o politică externă la fel de bună”

În ședința din 1 februarie, Parlamentul a examinat proiectul de lege privind demisia lui Mihai Popșoi din funcția de vicepreședinte al legislativului. Înainte ca proiectul să fie supus votului, Mihai Popșoi a ținut un discurs de la tribuna centrală a Parlamentului.

Acum aproape 5 ani, în vara anului 2019, într-un Parlament cu luminile stinse, într-o țară izolată internațional, am făcut primii pași în continuare de deputat. Ei bine, astăzi și în Parlament lumina e aprinsă, și țara cunoaște o dezvoltare și o deschidere cum nu au mai fost în cei peste 30 de ani de independență. Lucru pentru care vreau să vă mulțumesc dvs, dragi colegi, doamnei președinte Sandu, firește, și cu siguranță dl Nicu Popescu. Ceea ce am făcut noi, împreună, în acești ultimi 5 ani, au fost cu adevărat lucruri remarcabile, care nu s-au întâmplat 30 de ani. Am consolidat democrația din Republica Moldova, am fortificat instituțiile statului, domeniul apărării, securității. Am îmbunătățit relațiile Republicii Moldova cu vecinii noștri, or ne aducem aminte că am avut un președinte care timp de 4 ani de mandat nu a pășit nici în Ucraina, nici în România. Ei bine, astăzi avem o politică externă de care ne putem mândri”, a spus el.

Totodată, Popșoi, care a renunțat la funcția de vicepreședinte al Parlamentului după ce a fost numit ministru al Afacerilor Externe, a îndemnat deputații să promoveze o politică internă „bună” pentru a putea asigura și o politcă externă „bună”.

Eu nu pot decât să sper că, împreună cu dvs, vom continua să promovăm o politică externă activă, în interesul public. Dar aici voi avea o rugăminte la dvs, dragii mei colegi din majoritate parlamentară, dar și cei din opoziție, firește. Cum spunea marele Titulescu: dați-mi o politică internă bună și eu o să vă pot oferi o politică externă la fel de bună. De aceea, contez pe sprijinul dvs. (…) Vă urez mult succes dvs, familiilor dvs și Republicii Moldova”, a conchis oficialul.

Ulterior, deputații au inițiat procedura de vot privind aprobarea demisiei vicepreședintelui Parlamentului. Inițiativa legislativă a fost votată de 55 deputați PAS și un deputat neafiliat. 41 de deputați nu au votat proiectul de lege, printre ai numărându-se și 7 parlamentari PAS.

Președintele Parlamentului a observat că unii deputați PAS s-au abținut de la votul pentru acceptarea demisie lui Mihai Popșoi. „Totuși nu toți vor să se despartă de dvs, de aici, de la Parlament. Dar mergem mai departe”, i-a spus Grosu lui Popșoi.

Doina Gherman, noua vicepreședintă a Parlamentului

În continuare, deputații au votat pentru numirea deputatei PAS Doina Gherman în calitate de vicepreședinte a Parlamentului.

Cu toții o cunoaștem pe doamna Gherman, contribuția ei e foarte importantă pe dimensiunea parlamentară, diplomația parlamentară, politica externă. Este o colegă care și-a demonstrat devotamentul și dăruirea pentru pentru tot ce facem noi pentru cetățenii noștri”, a declarat Grosu, înaintea demarării procedurii de vot.

Doina Gherman a fost numită în funcția de vecipreședite al legislativului cu votul a 54 de deputați PAS și un parlamentar neafiliat. Proiectul privind numirea lui Gherman nu a fost votat de 35 de deputați, printre care și 7 din fracțiunea PAS.

După ce a fost numită vicepreședinte al legislativului, predecesorul său Mihai Popșoi, a felicitat-o pe Doina Gherman și i-a oferit un buchet de trandafiri albi. Eventual, noua vicepreședintă a legislativului și-a ocupat locul în prezidiul Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

AFP

Macron anunță că Franța va recunoaște Palestina drept stat. Netanyahu: „Recompensă pentru terorism”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat pe 24 iulie că Franța va recunoaște oficial Palestina drept stat în luna septembrie. Potrivit BBC, oficialii palestinieni au salutat deja hotărârea lui Macron. Între timp, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „o recompensă pentru terorism” după atacul comis de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza asupra statului evreiesc pe 7 octombrie 2023, care a dus la actualul război dintre cele două părți.

Emmanuel Macron a scris pe rețelele sociale că Franța este pregătită să recunoască Palestina ca stat independent pentru „o pace justă și durabilă” în Orientul Mijlociu. „Am luat decizia de a recunoaște Statul Palestina. Este necesar să se stabilească imediat un armistițiu, să se elibereze toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, trebuie garantată demilitarizarea Hamas, asigurarea securității și reconstrucția Gazei”, a adăugat el.

Președintele francez a menționat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie.

Oficialii palestinieni au salutat mesajul lui Macron, în timp ce Israelul și Statele Unite Americii l-au criticat. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acest demers va devini „o recompensă pentru terorism”. „Un stat palestinian în aceste condiții va deveni un punct de sprijin pentru distrugerea Israelului, nu pentru coexistența pașnică cu acesta. Palestinienii nu doresc să creeze un stat lângă Israel, ci vor să creeze un stat în locul Israelului”, a spus el.

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a numit hotărârea președintelui Franței „absurdă”. Iar secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat, de asemenea, că Washingtonul respinge planul lui Macron de a recunoaște statul palestinian.

Această decizie iresponsabilă doar servește propagandei Hamas și sabotează procesul de pace. Este o palmă dată victimelor din 7 octombrie”, a scris Rubio pe rețelele sociale.

Amintim că statul palestinian este recunoscut de 143 din cele 193 de țări-membre ale ONU. Printre acestea se numără Rusia și China, precum și câteva țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania și Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Israel nu au recunoscut statul palestinian.

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent. Periodic, în țară au loc manifestații prin care se cere recunoașterea statului Palestina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: