Domnica Manole: „Ar trebui extins mandatul judecătorilor constituționali de la 6 la 9 ani, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat”
Full Article 2 minutes read

Domnica Manole: „Ar trebui extins mandatul judecătorilor constituționali de la 6 la 9 ani, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat”

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, susține că mandatul judecătorilor constituționali ar trebui extins de la 6 la 9 ani, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru revista franceză Lettre de l’Est.

Domnica Manole a fost întrebată dacă consideră că ar trebui modificat cadrul juridic în vederea asigurării unei protecții mai eficace a independenței membrilor Curții Constituționale și care ar fi acele modificări necesare.

„În primul rând, cred că ar trebui extins mandatul judecătorilor constituționali de la șase la nouă ani, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat. Deși, în mod tradițional, mandatul pe viață – cum este cel al judecătorilor Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii – este asociat cu o mai mare independență, mandatul de nouă ani ar atenua impresia judecătorului constituțional că i se sfârșește mandatul, deși abia și-a încheiat perioada de „acomodare” la Curte”, a spus Domnica Manole.

De asemenea, acesta a atras atenția asupra nivelului de salarizare a funcționarilor Curții Constituționale.

„O altă problemă din perspectiva independenței funcționale a Curții o constituie salarizarea insuficientă a funcționarilor și a judecătorilor ei, prin raportare la, cel puțin, omologii lor din statele vecine Republicii Moldova. Cred că aici este loc de mai bine și reiterez că am întreprins măsuri în această direcție, semnalându-le problema factorilor de decizie de la nivel parlamentar și guvernamental”, a mai spus Manole.

Menționăm că Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale prin hotărârea parlamentului nr. 121 din 16.08.2019. A fost aleasă președinte al Curții pe data de 23 aprilie 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: