Procuratura Generală

Dosarul anabolizantelor, în care este vizat ex-ambasadorul Moldovei în Rusia, este aproape finalizat. Precizările PCCOCS

Dosarul anabolizantelor depistate în decembrie 2020, într-un transport diplomatic arondat ambasadei Moldovei la Moscova, este aproape finalizat. Precizarea a fost făcută, pe 15 septembrie, de serviciul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Conducerea instituției a negat informațiile apărute în unele surse mass media, potrivit cărora, ex-ambasadorul Andrei Neguță ar fi fost scos de sub urmărire penală.

„Nici o personă investigată în dosarul anabolizantelor depistate în decembrie 2020, într-un transport diplomatic arondat ambasadei Moldovei la Moscova nu a fost scoasă de sub urmărire penală. Pe dosar sunt mai mulți învinuiți, inclusiv persoane care se eschivează și care au fost anunțate în căutare. Actualmente, dosarul este în fază pre-finală”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Procurorii au precizat că urmează să primească ultimele rezultate ale expertizelor din șirul celor dispuse spre efectuare. Ulterior, dosarul urmează să fie trimis în instanța de judecată.

***

Substanțele au fost depistate, pe 5 decembrie 2020, de către Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate, într-un autoturism arondat de misiunea diplomatică, la punctul de trecere a frontierei Palanca. Potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei.

Amintim că pe acest dosar, anterior, a fost arestat șoferul microbuzului cu numere diplomatice, precum și o altă persoană învinuită că ar fi avut tangență cu acest caz. În urma scandalului, Andrei Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador, iar în locul său a fost numit deputatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Golovatiuc (în prezent acesta a fost revocat, din cauza unui alt scandal).

Pe 28 decembrie 2020, Andrei Neguța a fost reținut pentru 72 de ore, după ce a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit de complicitate la contrabandă cu anabolizante. Pe 30 decembrie, acesta a fost pus sub învinuire pentru complicitate la contrabandă. În aceeași zi, diplomatul a fost plasat în arest la domiciliu. Ulterior, în luna martie, diplomatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar.

Andrei Neguța pledează nevinovat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: