Procuratura Generală

Dosarul anabolizantelor, în care este vizat ex-ambasadorul Moldovei în Rusia, este aproape finalizat. Precizările PCCOCS

Dosarul anabolizantelor depistate în decembrie 2020, într-un transport diplomatic arondat ambasadei Moldovei la Moscova, este aproape finalizat. Precizarea a fost făcută, pe 15 septembrie, de serviciul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Conducerea instituției a negat informațiile apărute în unele surse mass media, potrivit cărora, ex-ambasadorul Andrei Neguță ar fi fost scos de sub urmărire penală.

„Nici o personă investigată în dosarul anabolizantelor depistate în decembrie 2020, într-un transport diplomatic arondat ambasadei Moldovei la Moscova nu a fost scoasă de sub urmărire penală. Pe dosar sunt mai mulți învinuiți, inclusiv persoane care se eschivează și care au fost anunțate în căutare. Actualmente, dosarul este în fază pre-finală”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Procurorii au precizat că urmează să primească ultimele rezultate ale expertizelor din șirul celor dispuse spre efectuare. Ulterior, dosarul urmează să fie trimis în instanța de judecată.

***

Substanțele au fost depistate, pe 5 decembrie 2020, de către Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate, într-un autoturism arondat de misiunea diplomatică, la punctul de trecere a frontierei Palanca. Potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei.

Amintim că pe acest dosar, anterior, a fost arestat șoferul microbuzului cu numere diplomatice, precum și o altă persoană învinuită că ar fi avut tangență cu acest caz. În urma scandalului, Andrei Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador, iar în locul său a fost numit deputatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Golovatiuc (în prezent acesta a fost revocat, din cauza unui alt scandal).

Pe 28 decembrie 2020, Andrei Neguța a fost reținut pentru 72 de ore, după ce a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit de complicitate la contrabandă cu anabolizante. Pe 30 decembrie, acesta a fost pus sub învinuire pentru complicitate la contrabandă. În aceeași zi, diplomatul a fost plasat în arest la domiciliu. Ulterior, în luna martie, diplomatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar.

Andrei Neguța pledează nevinovat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Perciun, după ce Ceban a acuzat guvernarea de interdicția sa în România: „Nu PAS e problema”

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a venit pe 10 iulie cu o reacție după ce primarul Chișinăului, Ion Ceban, a învinuit Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru interdicția de intrare în România și pe întreg teritoriul Schengen care i-a fost impusă. Oficialul a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

Ani de zile iei bani de la ruși și de la oligarhi, alături de Dodon, pentru a submina parcursul european al Moldovei. Protestezi la Bruxelles împotriva Acordului de Asociere. Susții referendumul ilegal și anticonstituțional din Găgăuzia în 2014 (în timp ce Rusia invadează prima dată Ucraina). Taci complice în fața invaziei repetate a Rusiei în Ucraina. Nu explici niciodată cum se face că te afli la Moscova, în prima zi de război pe 24 februarie 2022. Accepți ajutor electoral din partea agenților FSB – Iurii Gudilin, Olga Grak. Faci front comun cu ideologul moldovenismului primitiv, Tkaciuk, cu Stoianoglo – candidatul Kremlinului, sponsorizat de Șor și Platon, și cu Chicu – omul de paie al lui Plahotniuc. Te afișezi și susții tacit un candidat anti-european la președinția României.

Și apoi te miri de ce o vizită la Bruxelles sau București și două-trei declarații ambigue nu conving pe nimeni că vrei cu adevărat integrarea europeană. Nu. Nu PAS-ul este problema. Ci faptele tale. Istoria ta. Legăturile tale documentate cu serviciile rusești și promovarea, ani la rând, a narațiunilor Moscovei în Moldova. Asta are consecințe. Și nu, nu sunt toți proști. Nici la Chișinău. Nici la Bruxelles”, a scris Dan Perciu pe Facebook.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: