Procuratura Generală

Dosarul „Metalferos”: 8 inculpați vor compărea în fața judecătorilor. Daunele depășesc 736 mln lei

Procuratura Generală a expediat în instanța de judecată o cauză penală disjunsă din dosarul denumit generic „Metalferos”. Opt persoane au calitatea de inculpați pe mai multe capete de acuzare. Potrivit Procuraturii, ca urmare a schemelor infracționale implementate, SA „Metalferos” a suferit un prejudiciu financiar în mărime de peste 736 mln de lei.

În dosarul trimis în judecată calitatea de inculpați le-a fost atribuită la opt persoane, care sunt acuzate că au comis următoarele infracțiuni: crearea și conducerea unui grup criminal organizat, escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, spălarea banilor, săvârșită de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, în perioada anilor 2018-2019, conducătorul grupului criminal organizat, în complicitate cu directorul SA „Metalferos” de atunci, a acceptat realizarea planului infracțional. El a semnat contractele de cumpărare a metalelor feroase și neferoase de către SA „Metalferos” nemijlocit de la agenții economici administrați și gestionați, la direct sau prin persoanele interpuse de către conducătorul grupului criminal organizat. În schimb, persoanelor interpuse li s-au oferit în mod intenționat un preț esențial avantajos decât celorlalți agenți economici cu care, la fel, au fost semnate nemijlocit de către SA „Metalferos” contracte de livrare a metalelor.

În baza contractelor semnate, pe conturile bancare ale agenților economici gestionați prin intermediari și/sau nemijlocit de către conducătorul grupului criminal organizat, SA „Metalferos” a transferat mijloace bănești, procurând de la aceste entități metal feros și neferos.

Din sumele primite de la SA „Metalferos” în conturile agenților economici gestionați de același conducător al grupului criminal organizat, pe baza contractelor încheiate, acesta a organizat efectuarea transferurilor bănești pe conturile altor agenți economici gestionați prin intermediari tot de către el. Schema a avut drept scop crearea aparenței de legalitate, în special de rentabilitate a activității agenților economici gestionați, cu o diferență nesemnificativă între mijloacele bănești primite de la SA „Metalferos” și mijloacele bănești, transferate pentru procurarea metalelor feroase.

Ulterior, conducătorul grupului criminal organizat, știind cu certitudine că prețul real de procurare de la populație – persoane fizice, a metalelor feroase este mult mai redus, acesta a organizat și a asigurat prezentarea către băncile comerciale a actelor de achiziție, cu date vădit denaturate cu privire la prețul metalului feros, cu ulterioara scoatere la prețul majorat în numerar a mijloacelor bănești din conturile agenților economici controlați.

Ulterior, după ridicarea acestor mijloace bănești, membrii grupului criminal organizat, executând indicația dată de către conducătorul acestuia, i-au transmis aceste mijloace ultimului în circumstanțe de timp și loc nestabilite.

Din sumele de bani primite de la membrii grupului criminal organizat, acesta a repartizat banii persoanelor responsabile de cumpărarea acestora de la populație, iar restul mijloacelor bănești dobândite ilegal, le-a împărțit.

În consecință, ca urmare a schemelor infracționale implementate, SA „Metalferos” i-a fost cauzat un prejudiciu în proporții deosibit de mari în mărime de 736 511 551,56 lei.

În privința celorlalte patru grupuri criminale organizate, inclusiv în privința conducătorului organizației criminale, urmărirea penală continuă. Procurorii întreprind măsuri în vederea identificării tuturor figuranților, administrării probatoriului, precum și, după caz, indisponibilizării bunurilor infracționale, în vederea asigurării confiscării lor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: