Două inimi riscă să nu mai bată. O mamă și o fiică din Moldova au nevoie de transplanturi, din cauza unei boli cardiace genetice
Full Article 6 minutes read

Două inimi riscă să nu mai bată. O mamă și o fiică din Moldova au nevoie de transplanturi, din cauza unei boli cardiace genetice

Natalia Răilean, originară din municipiul Bălți, se află în mijlocul unei povești pline de speranță și duce o luptă dublă pentru viață – pentru ea însăși și pentru fiica ei, Anghelina. Povestea ei este despre curaj, dragoste necondiționată și dorința de a trăi, în ciuda obstacolelor greu de înfruntat. Cazul lor este unul destul de rar. Și mama, și fiica suferă de aceeași maladie – cardiomiopatie dilatantă. Ambele au nevoie de transplant de inimă. Din păcate, asemenea intervenții în Republica Moldova, în acest moment, nu sunt realizate, scrie sănătateinfo.md.

Timp de 15 ani, Natalia a luptat pentru visul de a deveni mamă, iar după patru încercări de fertilizare in vitro, a cincea a fost cea norocoasă. Vestea că va avea gemeni a adus bucurie în viața ei și a soțului ei. Copiii aveau patru luni când Natalia a observat diferența. „Ei erau alături și am observat că în timp ce la băiat respirația era normală și uniformă, la fetiță respirația era mai deasă”.

La Bălți medicii au încercat să-i liniștească, spunându-le că fetița are o gaură în inimă care nu se închide, dar că nu este nimic grav. Totuși, au fost trimiși la Chișinău pentru investigații mai amănunțite. Aici, Anghelina a fost diagnosticată cu cardiomiopatie dilatativă, o afecțiune gravă la inimă, în special pentru o vârstă atât de fragedă. Inima ei este mărită, ceea ce determină o pompare mai lentă a sângelui. De obicei, șansele de supraviețuire în astfel de cazuri sunt mici. Medicii au explicat că astfel de cazuri sunt extrem de rare, cu atât mai mult la copii de vârsta ei.

„M-am simțit copleșită de emoții și am avut un acces de isterie. Îmi amintesc că s-a apropiat de mine o doctoriță, m-a îmbrățișat și mi-a spus să mă iau în mâini, pentru că acum doar eu pot să-mi ajut copilul. (…) Atunci m-am liniștit și am început lupta pentru viața fetiței mele. Au urmat zile întunecate, pline de incertitudine și teamă. Am vândut casa, am vândut cele două mașini ale familiei și tot ce aveam prin casă pentru a merge în Rusia, la un reputat chirurg cardiac”, spune femeia.

În Rusia, Natalia a aflat că fiica sa de doar patru luni are nevoie de un transplant de inimă. Și medicii moldoveni confirmaseră că fetița avea nevoie de un transplant de inimă, dar i-au asigurat pe părinți că nu era o urgență și că terapia medicamentoasă putea ține starea ei sub control. Într-o zi, povestește Natalia, în Moldova a venit un profesor din Franța, un specialist în chirurgia inimii. Înțelegând cât de grav era cazul fetiței, a examinat cu atenție toate detaliile, spunându-i Nataliei că o soluție posibilă ar fi un transplant de inimă, dar a adus în discuție și riscurile asociate. Existau întrebări fără răspuns clar: ar putea inima nouă să fie compatibilă cu restul organelor? Cum va decurge perioada de reabilitare post-transplant „Recomandarea lui a fost să menținem terapia medicamentoasă pentru moment și să evaluăm cu atenție fiecare pas înainte de a lua o decizie atât de importantă. Era o situație în care viața ei era în balanță, iar fiecare decizie conta enorm”, afirmă Natalia.

Toamna trecută, viața Nataliei a fost lovită din nou de o veste devastatoare. După ani de luptă pentru sănătatea fiicei sale, ea însăși a fost diagnosticată cu aceeași boală cardiacă – cardiomiopatie dilatativă. Medicii au încercat să găsească răspunsuri la întrebările apărute. Cum a fost posibil să treacă prin cinci proceduri de fertilizare in vitro, să facă o sumedenie de teste medicale și totuși să nu fie depistată nicio problemă cu inima ei? Medicii au venit doar cu presupuneri că boala ar fi fost ascunsă sau a apărut în urma unui infarct suferit înainte de pandemie și a infectării cu Covid-19. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste răspunsuri nu a adus liniștea de care avea nevoie.

În ceea ce privește propria maladie cardiacă, medicii i-au spus Nataliei că starea ei este ireversibilă și că singura soluție este, la fel ca în cazul fiicei, transplantul de inimă. „Terapia cu medicamente poate fi eficientă în cazul copiilor, dar în cazul adulților pot apărea complicații care fac transplantul o opțiune necesară. E o realitate dificilă cu care trebuie să mă confrunt. Simt că mă sufoc uneori ca și cum am uitat cum se respiră. Durerea este constantă, ca o rană care nu se vindecă niciodată. E uneori atât de greu să țin chiar și o lingură în mână, pentru că vârfurile degetelor îmi amorțesc. Sunt zile când frica mă copleșește și mă gândesc la ce ar putea să se întâmple cu copilul meu”.

Astăzi, Anghelina trăiește cu restricții și reguli stricte impuse de boala sa. Ea trebuie să fie extrem de atentă la fiecare aspect al vieții sale pentru a evita complicațiile și riscurile grave. Fiecare mișcare și fiecare alegere alimentară sunt făcute cu mare precauție. Chiar și emoțiile puternice sunt periculoase pentru Anghelina. Momentele de fericire excesivă sau stres intens pot avea un impact negativ asupra inimii sale fragile. Orice emoție puternică sau schimbare bruscă de dispoziție poate fi periculoasă pentru sănătatea sa.

„Cel mai mult mă tem să-mi pierd copilul. Este cea mai mare frică a oricărei mame. Cu acest diagnostic aspru de cardiomiopatie dilatativă, inima ei ar putea să cedeze în orice moment. De aceea, trăim cu ziua de azi și ne bucurăm de fiecare moment. O las să-și trăiască viața de copil și îi permit să alerge și să sară, pentru că nu poți să-i interzici copilului să fie copil. Nimeni nu ne-a învățat să fim părinți pentru copii cu afecțiuni cardiace grave”, mărturisește Natalia.

Din nefericire, în Republica Moldova nu se face transplant de inimă și nici nu există o listă de așteptare pentru acești pacienți. Nu se știe nici câți adulți au nevoie de transplant cardiac și nici câți copii ar avea nevoie de o asemenea intervenție. Oficial se știe că doi moldoveni au primit inimi noi în ultimii ani, însă intervențiile au fost realizate în afara țării.

Continuarea articolului AICI.

Două inimi riscă să nu mai bată. O mamă și o fiică din Moldova au nevoie de transplanturi, din cauza unei boli cardiace genetice

sanatateinfo.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: