În anul 2019, numărul cititorilor NewsMaker a crescut de aproape două ori – până la 2 milioane de persoane, iar geografia – până la 200 de țări și teritorii. Am lansat versiunea în limba română a site-ului și noua variantă a „Totalurilor zilei", în trei limbi. Noi am lansat câteva proiecte noi, cel mai surprinzător și mai provocator fiind „X-files Moldova". La intersecția dintre ani, NM a decis să prezinte în „cifre și persoane" cu ce ne-am ocupat și ce am obținut anul trecut.
În anul 2019, site-ul nostru a fost accesat de peste 2 milioane de persoane. Deci, timp de un an, numărul de accesări ale NM a crescut mai mult decât de două ori – în anul 2018, au fost peste 988 de mii de vizitatori unici. Din cele 2 milioane de cititori de-ai noștri, conform Google Analytics, peste 1,1 milioane (52%) sunt din Moldova, ceilalți – din aproape 200 de țări și teritorii ale lumii.
Evident, NM este citit cel mai mult în statele cu cele mai mari diaspore moldovenești: Rusia – 263 de mii de internauți, Ucraina – 139 de mii, SUA – 89 de mii, Italia – 68,7 mii. Sunt însă și locuri absolut neobișnuite de unde este accesat site-ul NM. De exemplu, Insulele Bermude, Insulele Virgine Britanice, Iran și Chile.
Top-10 țări cu cel mai mare număr de cititori NewsMaker
Numărul de accesări ale site-ului nosru a crescut brusc în timpul evenimentelor din luna iunie, când socialiștii și blocul ACUM au creat coaliția de guvernare și au aprobat guvernul Maiei Sandu. Atunci, numărul de accesări zilnice a crescut 20-22 de mii de vizitatori, câți erau de obicei, până la 68,5 mii. Iar la 10 iunie, în toiul dualității puterii – chiar și până la 70,4 mii. La 15 iunie, democrații au renunțat la guvernare.
Anul trecut, redacția NM s-a mărit simțitor, inclusiv pentru că am început să ne ocupăm mai mult de marketing și rețelele sociale. Dar cel mai important – în sfârșit, a apărut varianta completă în limba română a site-ului, pe care ne doream demult s-o lansăm.
Iată care este colectivul de astăzi al redacției:
Vladimir Soloviov
Fondator
Olga Cenușa
Director executiv
Galina Vasilieva
Redactor-șef
Evghenii Șolari
Creative editor
Marina Irimciuc
Redactor responsabil
Natalia Melnic
Redactor departament economie
Olga Gnatcova
Redactor departament „Societate"
Vera Balahnova
Redactor Știri
Olga Gorceac
Reporter Știri în limba rusă
Stela Untilă
Redactor versiunea în limba română
Maxim Stratan
Reporter știri în limba română
Nicolai Paholinițchi
Reporter (business, economie)
Alexandra Batanova
Repoter (politică)
Nadejda Coptu
Repoter (justiție)
Tatiana Sultanova
Repoter (probleme sociale)
Yan-Marti Allic
Manager proiecte
Andrei Ghilan
Manager marketing
Cristina Demian
Build redactor
Natalia Titova
Manager promovare
Igor Cecan
Videograf
Andrei Mardari
Fotograf
Irina Pavlenco
Corector
Tatiana Roșca
Traducător
Alexandr Macuhin
Reporter netitular
Ecaterina Cojuhari
Reporter netitular
Marina Șupac
Reporter netitular
Apropo, pentru a comunica unii cu alții, noi folosim mesageria Slack: în câțiva ani, în chat-urile noastre (sunt câteva) noi am scris aproape 600 de mii de mesaje. De obicei, este vorba despre discuții și dezbateri ce țin de serviciu, dar sunt și chat-uri speciale, unde noi doar glumim pentru a elimina stresul provocat de lucru ori discutăm despre ce am putea să-i dăruim unui coleg cu ocazia zilei de naștere.
Anul trecut, noi ne-am extins esențial, dar și am început să publicăm mult mai multe texte: în anul 2018, au fost aproape 5500, iar în 11 luni ale anului 2019 – 7067.
Anul trecut, cel mai citit text a fost «Операция„Эвакуация"» („Operațiunea `Evacuarea`"). Articolul este despre aterizările și decolările aeronavelor particulare la Aeroportul Chișinău, după ce a capitulat PDM. Acest text a fost citit de 58,9 mii de persoane.
Citește
Oricât ar părea de straniu, anul acesta, cel mai citit text a fost știrea din anul 2017 despre anunțarea în căutare de către Rusia a liderului de atunci al PDM Vladimir Plahotniuc – 58,8 mii.
Citește
Din textele anului 2019, cel mai citit a fost articolul «Молдова разыгралась в лотерею. Почему люди играют, и как это работает» („Moldova joacă la loterie. De ce oamenii se implică și cum funcționează aceasta") – a fost citit de40,1 miide persoane.
Citește
Apropo, când e vorba de trafic, se întâmplă și lucruri neașteptate: de exemplu, știrea noastră despre alocațiile pentru copii au citit-o 93 de mii de persoane, majoritatea acestora fiind din Rusia. În acea perioadă, și acolo se discuta chestiunea cu privire la alocațiile pentru copii.
Citește
Iar știrea în limba română despre amenzile pentru insultarea profesorilor a fost citită de 65,7 mii de persoane, majoritatea lor fiind din România.
Citește
Redacția noastră caută mereu formate noi și abordări noi când e vorba de prezentarea unui articol. Anul trecut, proiectul nostru special «X-filesМолдова» („X-files Moldova") a fost cel mai inovator și a provocat numeroase dezbateri. Este despre tehnicile de manipulare în presă și percepția lor de către societatea moldovenească. Devenit un fel de experiment social, proiectul a inclus cinci filme, cu eroi și conținut inventat, precum și un test din șase întrebări la subiect. S-a constatat că mulți cititori au crezit că noi vorbeam în mod serios despre „cozile moldovenilor", „submarinul de pe Nistru" și „mafia busuiocului". Fiecare episod a fost vizionat de peste 30 de mii de persoane și fiecare ediție a provocat dezbateri furtunoase. În rețelele sociale au fost peste 2 mii de comentarii ale X-files.
Recent, noi am testat un format nou – NM Solution (jurnalismul deciziilor). „Pontul" principal al acestui format: vorbind despre diferite probleme care interesează societatea, nu punem accent pe problema propriu-zisă, ci pe modalitățile de soluționare a acesteia. O altă noutate o constituie „Totalurile zilei", care au fost modificate și care acum se intitulează NM Espresso. Apare în trei limbi – rusă, română și engleză. NM Espresso vă permite, dimineața, la o ceașcă de cafea, să aflați noutățile principale din țară.
Noi ne străduim să comunicăm cât mai mult cu cititorii noștri, să discutăm cu ei despre materialele deja publicate și subiectele pentru următoarele texte. De asemenea, noi propunem cititorilor să devină coautori ai unor materiale, povestind istoriile personale despre subiecte diferite. Primul material de acest gen a fost despre modul în care este percepută Moldova în diferite țări.
«Eu am fost în Europa, nu este acolo nicio Moldovă!»
28 de istorii care încep cu fraza «eu sunt din Moldova»
Citește
Mai avem un proiect video nou – „Bucătăria popoarelor Moldovei". Primul episod a apărut în ajunul Revelionului. Anul acesta, vor apărea episoade noi. Intenționăm să continuăm proiectul „Cum a devenit Moldova casă comună pentru diferite popoare". De asemenea, vom continua să edităm podcasturi, să dezvoltăm NM Solution și să inițiem experimente noi. Deocamdată nu deschidem toate parantezele.
Paginile NM pot fi accesate pe
Text: Nicolai Paholinițchi Prezentare: Cristina Demian Foto: Igor Cecan