Oamenii legii au efectuat, pe 18 octombrie, mai multe percheziții în contextul investigații jurnalistice a Ziarului de Gardă privind schema de corupere electorală desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor și exponenții săi. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul General al Poliției, care a precizat că descinderile au avut loc în dosarul penal pentru finanțare ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, săvârșite în proporții mari, precum și coruperea electorală. Două persoane au fost reținute.
Potrivit unui comunicat al IGP, ofițerii INI s-au autosesizat pe faptul că, de către instituția media Ziarul de Gardă a fost publicată o investigație jurnalistică, în care sunt prezente informații relevante ce indică la implicarea mai multor persoane în comiterea infracțiunii de corupere electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum.
În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară. Aceștia sunt remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în scopul determinării alegătorilor să își exercite dreptul electoral la referendum și votarea pentru un anumit candidat care va fi anunțat de către membrii Partidului „Șansă” și/sau Blocul „Victorie” cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie curent, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flash-moburi și acțiuni de protest.
„În speță, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor, le sunt create conturi bancare în banca comercială ,,Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Apoi, pentru activitatea în folosul partidelor și coruperea electorală în cadrul alegerilor, dar și boicotarea referendumului, prin intermediul aplicației ,,PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care variază de la 5 000 la 250 000 de ruble, echivalentul de la 900 la 45 000 de lei”, a comunicat IGP.
Ofițeri INI și procurori anticorupție au efectuat, pe 18 octombrie, percheziții în urma cărora au fost ridicate telefoane mobile, mijloace bănești, înscrisuri de ciornă relevante pentru cauza penală și acte eliberate de către „Promsvyazbank” pe numele figuranților. De asmenea, au fost reținute două persoane.
Acțiunile de urmărire penală precum și măsurile speciale de investigație continuă.
***
Precizăm că, în septembrie, a fost inițiat un dosar penal pentru finanțarea ilegală a partidelor, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălare de bani comisă de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Mai mulți reprezentanți ai partidelor controlate de Șor ar fi fost plătiți lunar pentru activitatea în folosului respectivelor formațiuni politice și coruperea electorală.
Pe 3 octombrie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că au fost stabiliți 130 000 de oameni care au primit bani, prin transferuri bancare, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE din 20 octombrie. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la 15 milioane de dolari.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!