screenshot

Două persoane afiliate lui Șor, implicate în schema de corupere electorală, au fost reținute

Oamenii legii au efectuat, pe 18 octombrie, mai multe percheziții în contextul investigații jurnalistice a Ziarului de Gardă privind schema de corupere electorală desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor și exponenții săi. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul General al Poliției, care a precizat că descinderile au avut loc în dosarul penal pentru finanțare ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, săvârșite în proporții mari, precum și coruperea electorală. Două persoane au fost reținute. 

Potrivit unui comunicat al IGP, ofițerii INI s-au autosesizat pe faptul că, de către instituția media Ziarul de Gardă a fost publicată o investigație jurnalistică, în care sunt prezente informații relevante ce indică la implicarea mai multor persoane în comiterea infracțiunii de corupere electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum.

În urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară. Aceștia sunt remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în scopul determinării alegătorilor să își exercite dreptul electoral la referendum și votarea pentru un anumit candidat care va fi anunțat de către membrii Partidului „Șansă” și/sau Blocul „Victorie” cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie curent, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flash-moburi și acțiuni de protest.

În speță, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor, le sunt create conturi bancare în banca comercială ,,Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Apoi, pentru activitatea în folosul partidelor și coruperea electorală în cadrul alegerilor, dar și boicotarea referendumului, prin intermediul aplicației ,,PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care variază de la 5 000 la 250 000 de ruble, echivalentul de la 900 la  45 000 de lei”, a comunicat IGP.

Ofițeri INI și procurori anticorupție au efectuat, pe 18 octombrie, percheziții în urma cărora au fost ridicate telefoane mobile, mijloace bănești, înscrisuri de ciornă relevante pentru cauza penală și acte eliberate de către „Promsvyazbank” pe numele figuranților. De asmenea, au fost reținute două persoane.

Acțiunile de urmărire penală precum și măsurile speciale de investigație continuă.

***

Precizăm că, în septembrie, a fost inițiat un dosar penal pentru finanțarea ilegală a partidelor, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălare de bani comisă de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Mai mulți reprezentanți ai partidelor controlate de Șor ar fi fost plătiți lunar pentru activitatea în folosului respectivelor formațiuni politice și coruperea electorală.

Pe 3 octombrie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că au fost stabiliți 130 000 de oameni care au primit bani, prin transferuri bancare, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE din 20 octombrie. Doar în luna septembrie, suma transferurilor a ajuns la 15 milioane de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NM Espresso: Cum vor ajunge 10 mii de soldați ruși în Transnistria, ce se va întâmpla cu tariful la energie electrică în vară, de ce Israelul bombardează Iranul

Sandu despre Transnistria, Rusia și alegeri

Președinta Maia Sandu a avertizat că Rusia ar putea provoca «o criză și mai mare» în Transnistria pentru a destabiliza Republica Moldova înainte de alegeri. Potrivit ei, Moscova ar putea recurge la șantaj și corupție pentru a influența votul în stânga Nistrului. Șefa statului a subliniat că autoritățile vor face totul pentru ca alegerile să se desfășoare liber, dar «cea mai mare problemă» rămâne a fi retragerea trupelor ruse.

Sandu, la fel ca și anterior premierul Dorin Recean, a declarat că Rusia ar putea trimite până la 10 mii de soldați în Transnistria, utilizând curse civile și pașapoarte diplomatice. Consilierul Maiei Sandu în domeniul apărării, Stanislav Secrieru, a accentuat că Moscova «nu are nevoie de soldați în uniformă» — pentru un război hibrid sunt suficienți oameni «în blugi», așa cum s-a procedat în perioada URSS.

Percheziții la OrheiLand

În parcul de distracții OrheiLand, construit de politicianul pro-Kremlin fugar Ilan Șor, au loc percheziții. Potrivit poliției, perchezițiile se desfășoară în cadrul unei anchete privind evaziunea fiscală. Acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Dragalin nu a trecut vettingul

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu a trecut evaluarea (vetting-ul), deoarece și-a dat demisia în timpul procedurii — conform legii, aceasta este echivalentă cu eșecul. Comisia a menționat că Dragalin a depus la timp declarațiile, dar a răspuns complet la solicitări abia după o lună și jumătate, invocând «motive personale». Raportul a fost deja transmis Consiliului Superior al Procurorilor, care urmează să ia o decizie în termen de 30 de zile.

Pedepsirea cruzimii față de animale

Inspectoratul General al Poliției a anunțat reținerea a doi locuitori din Hâncești, suspectați de cruzime față de un animal. Este vorba despre un cățeluș găsit într-un container de gunoi cu labele și coada tăiate.

Acesta este unul dintre puținele cazuri în care un asemenea act a ajuns în atenția publicului, iar suspecții au fost identificați. NM relatează de ce cazurile de cruzime față de animale rămân nepedepsite și cum poate fi schimbată această situație.

Deces într-un salon de înfrumusețare: continuare

Procuratura Generală a trimis în judecată dosarul privind moartea unei femei după ce i s-a făcut o procedură cosmetică într-un salon din Chișinău. Acuzatele, anestezista Ecaterina Maniuc și colega sa, efectuau intervenții chirurgicale într-un salon de înfrumusețare fără acreditare medicală. Ele riscă până la 5 ani de închisoare. Dosarul de învinuire a patroanei salonului, Irina Borodkina, a fost disjuns într-o procedură separată.

Tariful la energie electrică

Din vară ar putea crește prețul de achiziție al energiei electrice, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. NM explică de ce tarifele pentru consumatori, cel mai probabil, vor rămâne neschimbate, în pofida creșterii prețurilor de piață.

Recean în Austria

Prim-ministrul Dorin Recean a plecat în Austria pentru a participa la Forumul European de la Wachau, unde a discutat cu liderii UE despre integrarea europeană a Republicii Moldova și cooperarea regională. De asemenea, s-a întâlnit cu cancelarul austriac Christian Stocker și a discutat despre atragerea investițiilor austriece în Moldova.

Proiectul special «O altă Moldovă» revine

Echipa NewsMaker lansează sezonul doi al emisiunii de tip travel-show cu tentă socio-politică. Urmează orașe noi, oameni noi și descoperiri neregizate. Premiera sezonului 2, cu o nouă componență a prezentatorilor, va putea fi urmărită pe 13 iunie pe canalul de YouTube al NewsMaker Moldova și pe site-ul nostru.

Prima noastră oprire — Bălți, capitala neoficială de nord, nod de transport, centru industrial, cultural și comercial. În acest episod, Dașa și Denis vor merge pe străzile și în curțile orașului, vor vorbi cu locuitorii din Bălți, vor explora legendele și stereotipurile acestuia și vor afla de ce nu trebuie să critici niciodată orașul natal și ce consecințe poate avea acest lucru.

Vandalism în cimitirul evreiesc din Chișinău

La Chișinău, persoane necunoscute au profanat 36 de morminte din cimitirul evreiesc, desenând simboluri naziste. Primăria a calificat aceste acțiuni drept «inacceptabile» și a promis colaborare cu poliția.

Actul de vandalism a fost înregistrat pe 3 iunie, după care Muzeul Istoriei Evreilor din Moldova a informat autoritățile și organizațiile internaționale. Poliția a deschis un dosar penal, iar Partidul Socialiștilor a cerut o «anchetă operativă și transparentă».

Lovitura Israelului asupra Iranului

Israelul a lansat atacuri asupra Iranului. Autoritățile israeliene au declarat că au vizat programul nuclear iranian. Forțele aeriene israeliene au lovit instalații de îmbogățire a uraniului din Natanz și Fordow, baze de rachete din Kermanshah și Khorramabad, precum și Teheran, Isfahan, Tabriz și alte mari orașe iraniene.

Președintele SUA, Donald Trump, a îndemnat Iranul să semneze un acord nuclear pentru a «opri măcelul» și a evita o nouă escaladare. El a declarat că a oferit Teheranului «șansă după șansă», dar acum avertizează: «Va fi doar mai rău».

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: